20. 12. 2021.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Svečani godišnji program Najčitatelj 2021. Gradske knjižnice Požega održan je u petak, 17. prosinca 2021. na Galeriji svjetlosti u 12 sati. Ovaj tradicionalni program koji se održava već 16 godina i kojim Knjižnica nagrađuje najvjernije čitatelje te potiče kulturu čitanja i ljubav prema pisanoj riječi, okupio je knjižničare, najčitatelje i ostale goste, a svečanosti je nazočio i gradonačelnik grada Požege, dr. sc. Željko Glavić koji je uručio nagradu najmlađoj aktivnoj korisnici.  

Riječ je o prvom nagradnom programu u konceptu rada nove Knjižnice, a popis najčitatelja bio je najveći do sada te obuhvatio i neke nove kategorije najčitatelja koji su novu Knjižnicu, osim za posuđivanje knjiga, prepoznali i kao mjesto za boravak, susret, učenje, čitanje, provođenje slobodnog vremena te suradnju u zajedničkom rastu i razvoju za dobrobit zajednice. U 12 kategorija nagrađeno je 26 najčitatelja.

U prvoj je kategoriji, Najkorisnica nove Knjižnice, nagrađena Branka Fržović koja je lijep primjer kako su i korisnici treće životne dobi prihvatili i bez problema savladali korištenje suvremenom tehnologijom u novoj Knjižnici. Ona se samostalno koristi online katalogom, pronalazi knjige za unuka na Dječjem odjelu, a za sebe posuđuje žanrovski raznolike naslove s Odjela književnosti. Rado se koristi i samoposlužnim uređajem, a uz sve to prati i podržava Knjižnicu i na društvenim mrežama.

Među Najčitateljima Dječjeg odjela nagrađeno je pet članova. Titulu Najmlađe aktivne korisnice dobila je Leina Filotaš, djevojčica koju majka redovitim posjetima Knjižnici i provođenjem vremena u prostoru igraonice u zajedničkoj igri te posudbom slikovnica za najmlađe uvodi u svijet knjige i knjižnice. Najpredškolac, Šimun Šostar, aktivni je sudionik Vođene igraonice te u dogovoru s majkom prije svake igraonice odabire slikovnice za posudbu, a rado produžuje svoj boravak u slobodnoj igri u prostoru igraonice. Najčitateljica školskog uzrasta od 1. do 4. razreda je Alana Baričević, djevojčica koja je redovita članica Knjižnice od svoje treće godine, a osim lektire, posuđuje popularne knjige iz dječje književnosti, kao i priče o životinjama i igrokaze. Najčitateljem školskog uzrasta od 5. do 8. razreda proglašen je Roko Brekalo, dječak koji  se rado uključuje u knjižnične programe, a u Knjižnicu često dolazi s prijateljima, s kojima voli igrati igrice. Rado čita djela iz dječje književnosti, a njegovu svestranost i radoznalost potvrđuje i posudba knjiga iz različitih područja poput nogometa, znanosti, robotike, izuma te informatike. Najčitateljica iz Nacionalnog kviza za poticanje čitanja koji Dječji odjel Gradske knjižnice Požega svake godine provodi u sklopu Mjeseca hrvatske knjige je Leona Matković, djevojčica koja je bila aktivna članica Čitateljskog kluba Knjigoljupci, sudjelovala u lego-maratonu za osnovnoškolce, a voli igrati i igrice. 

U kategoriji Najčitatelji Odjela za mlade i multimediju nagrađeno je četvero članova. Najsvestranija korisnica Odjela za mlade i multimediju je Matija Josipović, djevojčica koja je od malih nogu članica Knjižnice, rado se uključuje u knjižnične programe, a Knjižnicu je prepoznala i kao svoj prostor za učenje i zabavu. Najčitateljica Dnevnog boravka za mlade je Iva Kovačević, koju se, osim u prostoru Dnevnog boravka, nerijetko može zateći ispred polica s knjigama na stranim jezicima, a sama istražuje i bira knjige za čitanje, na Dječjem odjelu ili Odjelu za mlade i multimediju. Titulu Najpoželjnijeg gejmera ponio je Jakov Brus Škrljac, dječak koji dolazi igrati igrice na Odjel za mlade i multimediju gotovo od otvorenja nove Knjižnice, a budući da je uvijek tih, pristojan i nenametljiv, što svakako nije uobičajeno za gejmere, za njega se na Odjelu gotovo ni ne čuje. Igrice igra na računalu, a voli čitati i vodiče o igricama, koje posuđuje u Knjižnici. Najposuđivač multimedije, Davor Muljević, dugogodišnji je korisnik koji je nekadašnji Glazbeni odjel i multimediju, gdje je obično posuđivao zvučnu građu, u novoj Knjižnici zamijenio Odjelom za mlade i multimediju, gdje je sada smještena multimedijska građa. Posljednjih godina glazbene je CD-ove zamijenio filmovima, koje uvijek u tišini samostalno odabere i pronađe, a posudbu i povrat građe bez problema izvrši pomoću samoposlužnog uređaja.  

U kategoriji Najčitatelja Odjela književnosti nagrađena su dva člana. Najčitatelj hrvatske književnosti, Tomislav Stastny, dugogodišnji je član koji redovito dolazi na Odjel književnosti, pri čemu najviše vremena provodi među policama hrvatske književnosti, a osim što samostalno istražuje knjige iz hrvatske književnosti, rado se koristi i samoposlužnim uređajem. Najčitateljica strane književnosti, Jasna Čmelar, užitak u čitanju pronalazi u knjigama brojnih stranih autora. Redovito posjećuje Odjel književnosti te ga strpljivo istražuje dok ne pronađe odgovarajuće štivo za sebe. Odlično snalaženje u fondu, kao i poznavanje suvremene svjetske književnosti, pokazuje pomnim odabirom naslova zahvaljujući kojima putuje književnim svjetovima različitih književnosti.

U kategoriji Najčitatelji Znanstvenog i studijskog odjela dodijeljena su četiri priznanja. Najstudentica, Nola Raguž, samostalno se snalazi na Znanstvenom i studijskom odjelu i u njegovom fondu u kojem joj najviše pozornosti plijene društvene znanosti, posebno informacijske i knjižničarstvo. Tijekom online nastave na fakultetu u Knjižnici je pronašla partnera u nastavi i obrazovanju provodeći vrijeme u učenju i istraživanju te koristeći se brojnim uslugama Knjižnice, poput tematskih zahtjeva, pomoći u pisanju radova ili posuđivanju stručne literature za fakultet. Ljeto je provela volontirajući u knjižnici na svim odjelima i na taj je način pomagala u zajednici. Najkorisnica Znanstvenog i studijskog odjela je Melita Novak, dugogodišnja članica Knjižnice koja oduvijek čita i rado posuđuje knjige u Knjižnici čiji je aktivan korisnik praktički od kada je naučila čitati. U novoj joj se Knjižnici sviđaju sve promjene i nove tehnologije te se brzo naviknula na novi smještaj građe, što pokazuje izvrsnim snalaženjem u pretraživanju kataloga i samostalnim pronalaženjem knjiga u fondu Znanstvenog i studijskog odjela, čiji je prostor prepoznala i kao mjesto za čitanje i istraživanje knjiga koje ju zanimaju. Najčitatelj dnevnog tiska i časopisa, Zvonko Vujnović, dugogodišnji je član Knjižnice koji je svoj prostor pronašao i u novoj Knjižnici, gdje najčešće boravi prelistavajući dnevni tisak. Stručne časopise, kao i ostalu stručnu literaturu koja ga zanima često proučava na Znanstvenom i studijskom odjelu. Ondje nerijetko provodi vrijeme zapisujući bilješke iz knjiga, a zainteresiran je i za nove popularne naslove koji nam pristižu. Najsrednjoškolka, Julijana Lukačić, učenica je Ekonomske škole u Požegi. Sudjelovala je u programu Probudi me! – festivalu recitacije za mlade u kojem se okušala u scenskom govoru i umijeću recitacije poezije. Rado dolazi na Znanstveni i studijski odjel, a nerijetko i na Odjel književnosti gdje vrijeme provodi birajući knjigu za sebe ili odvajajući vrijeme za čitanje i učenje. 

U kategoriji Najsuradnici knjižnice dodijeljene su nagrade osobama koje su u Knjižnici prepoznale partnera te nesebičnim darivanjem svojega vremena i talenata, sudjelovanjem u brojnim programima i projektima, dale osobit doprinos radu Knjižnice. Marijana Ćorluka, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te voditeljica Dramske skupine u Katoličkoj gimnaziji, članica Čitateljskog kluba Lectoria od prvog dana, aktivno je sudjelovala u našim programima 175 sati čitanja za 175 godina knjižnice i Probudi me! – festivalu recitacije za mlade potičući učenike da sudjeluju u manifestaciji i pripremajući ih za završni nastup. Kristina Stankijević Balenović također aktivno sa svojom obitelji sudjeluje u različitim programima Knjižnice. U naše aktivnosti uključuje djecu dovodeći ih u Knjižnicu gdje i sama sudjeluje u različitim programima, i kao profesionalni suradnik, a i privatno podupirući nas sudjelovanjem u našim događajima. Vesna Matoković, članica Čitateljskog kluba Lectoria od 2014. godine, uvijek spremna na suradnju, sudjelovala je u mnogim programima Knjižnice te nas je do sada podržala u mnogim projektima. Antonio Abramović volontira u Udruzi Mi, čije članove od samog otvorenja dovodi u novu Knjižnicu u obilazak i boravak šireći tako svijest o važnosti knjižnice u zajednici. Često se koristi prostorom Knjižnice za čitanje, posebno Znanstvenim i studijskim odjelom te Galerijom svjetlosti, a samostalno se koristi fondom na svim odjelima i podržava nas svojim uključivanjem u naše aktivnosti, kao i komentarima podrške na društvenim mrežama Knjižnice. 

U kategoriji Najsuradnja s drugom ustanovom nagrada je dodijeljena Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Požege čiji su djelatnici svojim angažmanom pružili ogromnu pomoć u poslovima selidbe. Iskustvo suradnje u selidbi knjižnične građe i namještaja iz prostora stare zgrade Knjižnice, kako bi se ona mogla renovirati, rezultiralo je prijateljstvom između dviju ustanova te su zaposlenici Javne vatrogasne postrojbe dobili status počasnih članova Knjižnice, a Knjižnica prijatelje na koje uvijek može računati kada je riječ o suradnji i pomoći. 

U kategoriji Najčitatelj e-knjige priznanje je dobio Franjo Crnčić iz Križevaca, koji je posudio najviše e-knjiga te pročitao brojne naslove iz naše baze e-knjiga. 

Najslušatelj građe za slijepe i slabovidne, Slobodan Jevtović, najvjerniji je korisnik Knjižnice kada je riječ o posudbi građe za slijepe i slabovidne osobe. Iako je u poznim godinama, još uvijek nije izgubio interes za književnost, područje iz kojega i posuđuje zvučne knjige, a   budući da je riječ o korisniku koji ne može fizički doći u Knjižnicu, njegova se obitelj redovito pobrine da mu ipak bude omogućena knjižnična usluga. 

Nakon strašnog potresa koji je zadesio Petrinju i okolicu Gradska knjižnica Požega osigurala je besplatan upis za sve Petrinjke i Petrinjce koji nisu mogli posuđivati knjige u petrinjskoj knjižnici te im je na taj način omogućila pristup knjižničnoj usluzi čitanjem e-knjiga. U kategoriji Najčitatelj iz Petrinje nagrađena je Slađana Herceg-Bjelac

Najvjerniji čitatelj je Silvio Adžić, korisnik koji je od 1962. godine član Knjižnice. Riječ je o članu koji najčešće posuđuje knjige sa Znanstvenog i studijskog odjela. O njegovoj svestranosti svjedoči dug popis knjiga koje je posuđivao iz različitih područja. Zanimaju ga brojne teme poput biljnog svijeta, povijesti, religije i drugih.

Nova Knjižnica omogućila je svim članovima obitelji da pronađu prostor i program za sebe. U posljednjoj kategoriji, Najobitelj, nagrađena je obitelj Zrinščak. Tri generacije ove obitelji, bake i djedovi, roditelji i djeca, članovi su Knjižnice te redovito posjećuju sve odjele ovisno o dobi i interesima. Dječji odjel, Odjel književnosti, Znanstveni i studijski odjel te Odjel za mlade i multimediju, ali i ostali prostori Knjižnice mjesta su na kojima članovi ove obitelji ne samo posuđuju knjige već i rado provode svoje vrijeme. 

Svim najčitateljima uručene su prigodne nagrade i priznanja te su dobili besplatan upis u trajanju od godinu dana koji mogu ostvariti nakon isteka tekućeg članstva, a svečanu dodjelu priznanja upotpunio je glazbeni nastup učenika Srednje glazbene škole Požega nakon čega je uslijedio svečani domjenak na Trgu spoznaje.