3. 1. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Siječanj, proglašen najdepresivnijim mjesecom u godini, ujedno je i mjesec u kojem se obilježava Međunarodni dan smijeha (10. siječnja). A postoji li bolji način započinjanja nove godine od naoružanja osmijehom i optimizmom te pozitivnim stavom prema životu? 

Mnoga istraživanja potvrdila su da smijeh pomaže u borbi protiv svakodnevnog stresa kojem je suvremeni čovjek neprestano izložen te blagotvorno djeluje na cjelokupno čovjekovo psihofizičko zdravlje. To je posebno važno u kontekstu vremena u kojem živimo, kad su stres i neizvjesnost postali dio svačije svakodnevice. 

Zato ti na početku još jedne izazovne godine koja je pred nama donosimo preporuke knjiga koje će ti izmamiti osmijeh, oraspoložiti te, opustiti i pružiti mogućnost bijega od sumorne svakodnevice. Na popisu u nastavku našle su se knjige o humoru, sposobnosti smijeha, optimizmu i pozitivnom odnosu prema životu, koji su važan saveznik i pomoć u borbi sa životnim nedaćama, te humoristične knjige u kojima se ne bježi ni od teških tema, već se o njima govori na neobičan, zanimljiv i duhovit način. 

Ozbiljno o neozbiljnom

Humor kao isključivo ljudska pojava koja je univerzalna i prisutna u svim društvima i kulturama bio je i ostao predmet različitih filozofskih promišljanja, od Aristotela do mnogih suvremenih mislilaca. I Simon Critchley, engleski filozof i profesor filozofije, u knjizi O humoru bavi se fenomenom humora s filozofskog stajališta. Donoseći brojne primjere iz svijeta književnosti i pozivajući te da zaviriš u svijet humora kroz filozofski pogled, autor se bavi različitim aspektima smiješnog te fenomenom humora dubinski razotkriva čovjeka i njegov odnos prema svijetu. Saznaj ozbiljne stvari o neozbiljnom fenomenu u ovoj knjizi!

Ako si zaljubljenik u filozofiju i u kultnu humorističnu seriju Seinfeld, ili u barem jedno od toga, knjiga Seinfeld i filozofija: knjiga o svačemu i ničemu pravo je štivo za tebe. U ovoj zbirci eseja o seriji se promišlja iz drukčijeg ugla, a likove Jerryja, Georgea, Elaine i Kramera dovodi se u vezu s poznatim filozofima. Što povezuje Seinfelda sa Sokratom, a Georgea s Aristotelom, saznat ćeš ako konzultiraš ovu knjigu koja baca novo svjetlo na popularnu seriju, propitujući njezinu kompleksnost te pokušavajući dati odgovor na pitanje što se krije iza komičnog u seriji. Upoznaj Seinfeldovce na sasvim novi način i saznaj kako je “serija ni o čemu” pretočena u “knjigu o svemu..i ničemu”!

Autori Paz Torrabadella i Jose Corrales u knjizi Razvijte svoj smisao za humor: pobijedite loše situacije dobrim humorom čitateljima pokušavaju pružiti odgovor na pitanje zašto je humor važan, kako nam može pomoći u rješavanju problema i ostvarenju intelektualnog, kreativnog i emocionalnog napretka. Autori također u ovom praktičnom priručniku donose i povijesni pregled humora s brojnim  primjerima iz književnosti, kao i praktične primjere i vježbe koje ti mogu pomoći u svladavanju umijeća postizanja pozitivnog stava prema životu. Pročitaj kako humorom u sebi pobijediti ozbiljnost oko sebe!

Satira i humor u djelima poznatih književnika

U prepoznatljivo duhovitom tonu Ephraim Kishon u knjizi Kishon za turiste i avanturiste: kako lakše putovati svijetom pripovijeda o zgodama i nezgodama koje su mu se dogodile na putovanjima po svijetu. O tome kako je doživio SAD, Izrael, Italiju, Tursku, Austriju, Njemačku, Španjolsku, Francusku i mnoge druge zemlje ovaj je izraelski književnik, poznati humorist i satiričar, zapisao u ovoj zbirci humoreski. Doživljaji koje Kishon iznosi njegovo su neposredno iskustvo kakvo se ne može pročitati ni u jednom turističkom vodiču, a pomoću naizgled sporednih stvari autor nam daje svoje viđenje pojedinih zemalja i naroda. Uputi se u svijet kishonovskih putešestvija s ovom zabavnom knjigom!

Sve što moj sin treba znati o svijetu autobiografska je knjiga koju Fredrik Backman piše sinu pripremajući ga za život i sve ono što život sa sobom nosi. U formi dužih eseja i kraćih šaljivih bilješki Backman se ogoljuje pred čitateljem te ga u obraćanju sinu vodi situacijama koje proživljava izlažući svoje iskustvo prvog očinstva. Sve to rezultira toplim pričama iz kojih izvire velika ljubav oca prema sinu i muža prema ženi. Osim dirljivog i emotivnog štiva o ljubavi, roditeljstvu i životu koji treba proživjeti najbolje što znamo, knjiga donosi i obilje humora. Uživaj u zabavnim stranicama ove knjige koja će te odvesti u čarobni svijet prvog očinstva!

Pustolovine jedne djevojke, jednog starca te jednog udovca i njegove obitelji

Švedski novinar i pisac Jonas Jonasson autor je knjige Djevojka koja je spasila švedskog kralja. Osnovna pripovjedna nit ovog romana prati životni put tamnopute djevojke Nombeko Mayeki od siromašnog predgrađa Johannesburga do Švedske. Na tom se putu pojavljuju brojni neobični likovi i još neobičniji događaji koji rezultiraju urnebesnim situacijama. Na trenutke konfuzna, otkačena i duhovita, ova se knjiga izruguje društvenim elitama i fanatizmu u svim oblicima, a propituje i kako pojedinačni postupci mogu imati dalekosežne posljedice te prikazuje život u svijetu apsurda. Čitajući o otkačenim likovima i događajima koji ispunjavaju njegove stranice, ovaj roman nećeš ispuštati iz ruku!

Groen Hendrik u središte svojeg romana Tajni dnevnik Hendrika Groena (83 godine i 1/4) smjestio je 83-godišnjaka koji, umoran od monotonije života u staračkom domu, odlučuje iskoristiti vrijeme koje mu je preostalo i starost proživjeti na svoj način. Kako bi održavao u formi svoje mentalne sposobnosti, Hendrik počinje pisati dnevnik u kojem iznosi pogled na život u staračkom domu, a ujedno ispisuje inspirativnu i dirljivu priču o životu, prijateljstvu, ljubavi, prolaznosti te se britkim jezikom osvrće i na aktualne društvene teme. Ova duhovita, šarmantna i inteligentna priča o buntovnom starcu koji je mlad u srcu zasigurno te neće ostaviti ravnodušnim, a u njoj će podjednako uživati čitatelji svih dobnih skupina. Otkrij kako zabavno stariti i zabavi se otkrivajući čaroliju življenja!

Radnja romana Čudo u Poskokovoj Dragi Ante Tomića vrti se oko udovca Joze Poskoka koji živi sa četvoricom sinova u malom mjestu u Dalmatinskoj Zagori, izvan svake civilizacije. Priča se zapetljava kada se jedan od sinova odluči oženiti. Najstariji sin Krešimir kreće u potragu za ženom koja će se pokazati puno izazovnijom i kompliciranijom nego što je mogao i zamisliti, a kako će dolazak žene unijeti pomutnju u svijet petorice muškaraca, otkrij u ovom romanu koji će te osvojiti dinamičnom radnjom, živopisnim likovima i humorom ispunjenim stranicama. Zaroni u sasvim neobičan svijet Poskokove Drage i otkrij kakva te čuda tamo očekuju!

Duhoviti zapisi jednog stranca o životu u Lijepoj Našoj

Cody McClain Brown, Amerikanac koji se oženio Hrvaticom i koji je došao živjeti u Hrvatsku, nakon prvijenca Propuh, papuče i punica i u knjizi Hrvatska uzvraća udarac na vrlo duhovit i zabavan način nastavlja otkrivati svoje iskustvo života u Lijepoj Našoj. Donkihotovska borba s kupnjom stana, muke po učenju hrvatskog jezika, bespuća hrvatske birokracije i punica koja sve zna samo su neke od tema kojih se ovaj Amerikanac s hrvatskom adresom dotiče u svojoj drugoj knjizi. Knjiga može poslužiti kao vodič za strance, ali svakako je zanimljiva i domaćima jer kroz oči stranca osvjetljava svakodnevnicu u koju smo uronjeni i koje često nismo svjesni. Zaviri u knjigu koja o ljepotama života u Lijepoj Našoj progovara kroz viđenje jednog stranca!

Duhovito-duhovno štivo

Roman Kad župniku prekipi, izašao iz pera francuskog autora Jeana Merciera, prikazuje jednu župnu zajednicu koju vodi velečasni Benjamin Bucquoy. U župi je zavladalo obostrano nezadovoljstvo, i župnika i župljana, što će nagnati ovog župnika na poduzimanje drastičnih mjera kako bi se stvari promijenile. Velikim spisateljskim umijećem autor u ovoj knjizi spaja duhovnost i duhovitost, a u priči o župniku i njegovoj župi iznosi i važnu poruku o neizbježnosti rada na sebi i osvještavanja vlastitih nedostataka te potrebi većeg uzajamnog razumijevanja i zajedništva, ali i istinskoj, dubokoj duhovnosti i ljubavi prema bližnjem.   Ova će te duhovito-duhovna knjiga oplemeniti i podsjetiti na trajne vrijednosti!

Dođi u svoju Knjižnicu, odaberi neki od predloženih naslova s Odjela književnosti te Znanstvenog i studijskog odjela i s osmijehom zakorači u novu godinu, a za više preporuka potraži naš bilten na posudbenom i informativnim pultovima Knjižnice!