17. 1. 2022.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Popis preporuka

Na zadnjem sastanku u 2021. godini članice čitateljskog kluba za odrasle Lectoria Gradske knjižnice Požega razgovarale su o književnim klasicima koje su pročitale. Prisutne članice pročitale su jednu ili dvije knjige, a većina je ponovila čitanje istih naslova koje su nekad prije pročitale. Na sastanku koji je održan 20. prosinca u Dvorani mudrosti vodila se rasprava koja je iznjedrila listu preporuka.

Male žene, Louisa May Alcott

Priča o odrastanju četiriju sestara u američkom gradiću za vrijeme Građanskog rata, puna emocija, i začetak feminizma ili bar empatije prema ženama onog doba.

Američka tragedija, Theodore Dreiser

Višeslojni prikaz naličja „američkog sna“ i onog kako djetinjstvo, odgoj i utjecaj okoline formiraju čovjeka. Bezvremenska tema.

Orkanski visovi, Emily Brontë

Jedini roman autorice Emily Brontë, Orkanski visovi, izdan je 1847. godine. Što se događa u toj „vjetrovitoj“ atmosferi između glavnih likova – poštovanje, ljubav, netrpeljivost?

U registraturi, Ante Kovačić

Remek djelo hrvatske književnosti vjerno ocrtava društvo onog doba, klasne i vrijednosne razlike, ali i osebujnost likova koji bi se uklopili u današnjem suvremenom društvu.

Dubravka, Ivan Gundulić

Kritika društva i vlastele, slobode i neslobode. Temelji hrvatske književnosti i humane snage vjere.

Ana Karenjina, Lav Nikolajevič Tolstoj

Presjek klasnog društva tadašnje Rusije, položaj žene, obiteljske vrijednosti onog doba, tragedija, ljubav…

Vodič kroz Galaksiju za autostopere, Douglas Adams

Kult knjiga iz područja SF-a. Nametnula se svojom bezvremenskom tematikom filozofije života i ušla u klasike novijeg doba.

Boja purpura, Alice Walker

Bez obzira u koje je vrijeme napisano, književno djelo koje zastupa prepoznatljive vrijednosti i vješto je napisano postaje klasik. Za Boju purpura Alice Walker dobila je Pulitzerovu  nagradu 1985. godine. Afroamerička žena, jug Amerike, 20. stoljeće.

Vitez slavonske ravni, Marija Jurić Zagorka

Zanimljiva povijest Slavonije pretočena u roman nastao 1938. godine koji opisuje 18. stoljeće, razdoblje pod austrougarskom vladavinom Marije Terezije. Bogata Slavonija, dvorci, plemstvo, intrige… Slavonija kakvu ne poznamo.

Fantom Opere, Gaston Leroux

U Parizu se nalazi slavna opera koja je na zlu glasu jer je sagrađena iznad podruma za mučenje i šire se glasine da njom luta tajnoviti duh. Ipak, novi vlasnici kupe operu jer ne vjeruju u te legende. Međutim…

Veliki Gatsby, Francis Scott Fitzgerald

Veliki Gatsby, kultno djelo predvodnika američke „izgubljene generacije“, i danas se, gotovo stoljeće nakon objavljivanja, nalazi u samom vrhu svih ljestvica važnih i omiljenih knjiga.

Djela su iz različitih razdoblja, različitih književnosti i tematike, ali svima je zajedničko da ih treba u životu pročitati bar jednom, a bilo bi poželjno još jednom s vremenskim razmakom. Veličina je klasika i u njihovoj transformaciji te prikazu kroz stoljeća. Gotovo su svi ekranizirani, odnosno pretvoreni u filmove i serije. Književnih klasika ima puno više, nemoj se ograničiti samo na ove predložene!

Pročitaj knjigu, pogledaj film ili seriju i usporedi!