27. 1. 2022.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

U srijedu, 26. siječnja 2022. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega održano je svečano otvorenje izložbe Dobriša Cesarić u Požegi postavljene u Galeriji Tunel. Jedna je to od aktivnosti koje su ove godine organizirane u okviru dugogodišnjeg projekta Cesarić u Cesariću te povodom 120. obljetnice rođenja ovog pjesnika i prevoditelja.

Izložba nastala u organizaciji Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ Požega i Gradskog muzeja Požega zamišljena je kao svojevrstan presjek s naglaskom na Cesarićev boravak u Požegi 1977. godine te znanstveni skup koji je održan tom prigodom. U pripremi su sudjelovale kustosice Gradskog muzeja Požega Ivana Domanović i Andreja Vojnić te predstavnici Literarne skupine Osnovne škole „Dobriša Cesarić “ Požega pod vodstvom profesorice Blanke Đimoti Zima. U istraživački dio uključile su se i Dijana Klarić, voditeljica Znanstvenog i studijskog odjela Gradske knjižnice Požega, te Marija Mikačić, viša arhivska tehničarka Državnog arhiva – odjela u Požegi.

Program otvorenja vodila je učenica Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ Požega, izložbu su predstavile Ivana Domanović, ujedno i autorica izložbe, te profesorica Blanka Đimoti Zima, a otvorio ju je gradonačelnikov zamjenik Borislav Miličević. Posjetitelji izložbe imali su priliku uživati i u Cesarićevoj poeziji koju su čitali članovi Literarne skupine te u glazbenim izvedbama učenika Glazbene škole Požega.

Dođi u Knjižnicu, posjeti izložbu posvećenu ovom velikom pjesniku koji je potekao iz malog grada, prisjeti se njegovih stihova i pogledaj fotografije koje nikad dosad nisu objavljene! Izložba će biti otvorena do 9. veljače.