1. 2. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

U mjesecu ljubavi donosimo ti preporuke knjiga na temu koja je vječni i nepresušni izvor inspiracije te oduvijek nadahnjuje umjetnike, znanstvenike i filozofe.

Riječ je o nekima od najljepših ljubavnih romana i pjesničkih zbirki nastalih iz pera klasika svjetske književnosti te suvremenih autora koji slave ljubav i čije će ti priče ostati u srcu i dugo nakon čitanja. Stranice ovih knjiga ispunjavaju uzbudljivi zapleti, snažni i neobični likovi, sudbonosni susreti te iskrene emocije, kao i razmišljanja te istraživanja na temu ljubavi kojom su se bavili različiti stručnjaci, psiholozi, sociolozi, antropolozi, liječnici. U nastavku otkrij koji su to naslovi! 

Ljubavni klasici

Središnja junakinja romana Ponos i predrasude autorice Jane Austen, Elizabeth Bennet, jedna je od pet sestara od kojih roditelji očekuju pronalazak dobrostojećih muškaraca za brak. Potraga sestara za savršenim muškarcem odvest će čitatelja u raskošan svijet engleskih salona te će mu dati sliku engleskog društva s kraja 18. i početka 19. stoljeća. Kako će se jedna od najpoznatijih ljubavnih priča odvijati, otkrij u ovom književnom klasiku na čijim ćeš stranicama pronaći brojne teme poput potrage za ljubavi, nesporazuma, dužnosti, ponosa, predrasuda, odnosa moći ili položaja žene. Ako još nisi, obvezno pročitaj ovaj klasik engleske književnosti u čijim ćeš neodoljivim stranicama uživati!

Iz književnog pera Gabriela Garcije Márqueza dolazi Ljubav u doba kolere. Pripovjedna nit ovog romana prati početnu mladenačku romansu protagonista Florentina i Fermine, Fermininu udaju za liječnika Juvenala Orbina, Florentinove ljubavne avanture te sve ono što je uslijedilo u idućih pola stoljeća prije nego što je Fermina pružila novu priliku ljubavi s Florentinom. Ova knjiga prikazuje dugovječnu ljubav, otvara pitanje koliko smo spremni čekati pravu ljubav, a ujedno je i oda staračkoj ljubavi, kao i bračnoj ljubavi sa svim njezinim poteškoćama. Ovaj ti klasik donosi još jednu bezvremensku ljubavnu priču i poziva te da ga pročitaš! Zašto ne baš sad, u mjesecu ljubavi?

Američka književnica Margaret Mitchell autorica je epske ljubavne priče Prohujalo s vihorom koja čitatelja odvodi u vrijeme Američkog građanskog rata i iznjedrila je jednog od najpoznatijih ljubavnih parova svih vremena, Scarlett O’Haru i Rhetta Butlera. Pričom o središnjoj junakinji, kojoj se život mijenja od bezbrižne mladosti provedene u zavođenju muškaraca do preuzimanja odgovornosti za svoju obitelj i spašavanja obiteljske plantaže, autorica donosi snažnu priču o preživljavanju u najtežim vremenima, osobnoj preobrazbi i snazi, a prije svega o ljubavi. Posegni za ovom očaravajućom knjigom s nezaboravnom ljubavnom pričom!

Antologijski stihovi o ljubavi

Nadahnuće za stihove zbirke Dvadeset ljubavnih i jedna očajnička pjesma, koji su ušli u antologije svjetskih ljubavnih pjesama, poznati čileanski pjesnik i nobelovac Pablo Neruda našao je u velikoj ljubavi prema Albertini Rosi Azocar. Silu osjećaja pjesnik je pretočio u stihove prožimajući motive strasti, boli, senzualnosti, čežnje, tuge, patnje, samoće, očaja, gubitka, sumnje. Kako je sam Neruda naziva, ova “sjetna strastvena” poezija izraz je njegova mladenačkog senzibiliteta, a u ovoj knjizi ćeš pronaći i izbor pisama koje je Neruda uputio Albertini, njihove fotografije te faksimile rukopisa pjesama. Uživaj u zavodljivosti i istinskom umjetničkom doživljaju ovih neprolaznih stihova!

Poznati o ljubavi

U vrijeme kad su ljubavna pisma pretežno stvar prošlosti, knjiga Najljepša ljubavna pisma slavnih muškaraca pokazuje nam kako su poznati muškarci svoju ljubav izrazili upravo u pismima. Kralj Henrik VIII., Wolfgang Amadeus Mozart, Napoleon Bonaparte, Ludwig van Beethoven, Lord Byron, Honore de Balzac, Victor Hugo, Charles Darwin, Gustave Flaubert, Mark Twain i Oscar Wilde samo su neka od imena čija ćeš ljubavna pisma pronaći u ovoj knjizi. Poznati pisci, glazbenici i znanstvenici u ovim pismima otkrivaju i priče koje su u njihovoj pozadini, a osim što izjavljuju ljubav, oživljavaju i prošla vremena oslikavajući detalje svakodnevnog života. Otkrij više o umijeću pisanog izražavanja ljubavi poznatih muškaraca!

Ljubavni romani suvremenih književnika

Radnja romana Bilježnica američkog književnika Nicholasa Sparksa započinje u staračkom domu u kojem jedan muškarac svakodnevno posjećuje jednu ženu čitajući joj priču. Priča je to koja započinje ljetnom romansom dvoje mladih, Alie i Noe. Hoće li ova priča ostati samo na tome i što će im donijeti ponovni susret nakon više od desetljeća ispunjena vihorom Drugog svjetskog rata i obiteljskim planovima utemeljenima na klasnim razlikama te kakva je poveznica ovih staraca s ispričanom pričom, sve to otkrij u ovoj emocijama nabijenoj priči o pravoj ljubavi. Ova sentimentalna i romantična priča ostat će ti u sjećanju dugo nakon što je pročitaš! 

U trećem licu ispričana, knjiga Zato što te volim francuskog autora Guillaumea Mussoa počinje jednom obiteljskom tragedijom, nestankom petogodišnje djevojčice koji će za posljedicu imati raspad obitelji. Sa svakim novim poglavljem priča postaje sve kompleksnija ispreplićući tri različite sudbine, prošlost i sadašnjost. Očaravajuća priča, dinamična radnja, slojeviti likovi, napetost, potpuno neočekivani kraj, dobro poznate ljudske teme ljubavi, prijateljstva, boli, gubitka, osvete, ponovnog početka i oprosta koje je Musso suptilno, ali snažno, pretočio u knjigu razlozi su zbog kojih je nećeš moći prestati čitati. Ova će te ganutljiva knjigu uvući u svoj svijet snažnom pričom punom emocija!

Ljubav u različitim kulturama 

Iskusni svjetski putnici, bračni par Anđela i Davor Rostuhar uputili su se na poseban medeni mjesec tijekom kojeg su u jednoj godini obišli šest kontinenata i 30-ak država te su razgovarali s više od 200 ljudi u potrazi za odgovorom na pitanje što ljubav uistinu jest. Ovo su jedinstveno iskustvo prenijeli na filmsko platno i na stranice knjige Ljubav oko svijeta. Popraćena brojnim fotografijama, knjiga ti donosi priče protagonista iz različitih geografskih i kulturnih sredina o vlastitim ljubavnim odnosima, od upoznavanja do stupanja u brak i zajedničkog života te izazova s kojima su se susretali, kao i razmišljanja znanstvenika o ovoj temi. Saznaj više o ovom inspirativnom putovanju na koje su se autori uputili kako bi otkrili što ljubav uistinu jest!

Ljubav kao tema stručnih promišljanja

Gary Chapman u knjizi Pet jezika ljubavi: tajna ljubavi koja traje govori o pet univerzalnih jezika ljubavi kojima iskazujemo ljubav prema drugom. Iako ljubav izražavamo na svim tim jezicima, za svaku je pojedinu osobu jedan jezik dominantan. Problemi nastaju kad partneri govore različitim jezicima ne shvaćajući jedan drugog. Ističući važnost učenja partnerova dominantnog jezika ljubavi kako bi se ostvarila sretna i ispunjena vezu, autor iz svoje terapeutske prakse s bračnim parovima donosi praktične savjete o tome kako iskazati ljubav partneru govoreći jezikom ljubavi koji on/ona prepoznaje i najbolje razumije. Konzultiraj ovu knjigu i saznaj koji su to jezici ljubavi te kojim jezikom ti govoriš!

Robin Norwood u knjizi Žene koje previše vole: za one koje stalno priželjkuju i nadaju se da će se on promijeniti piše iz iskustva bračne i obiteljske psihoterapeutkinje koja se specijalizirala za liječenje ovisnosti te se osobito bavila temama odnosa i ovisnosti. Iznoseći priče svojih pacijentica, autorica propituje pojavu pretjerane ljubavi kao vrlo čestog i uobičajenog ženskog iskustva. Knjiga može poslužiti kao pomoć osobama koje su doživjele iskustva loših veza, destruktivnih odnosa ili ovisničke ljubavi, prije svega ženama, suosjećajno dajući smjernice kako prepoznati problem, razumjeti njegove uzroke te otkriti kako promijeniti odnos prema muškarcima i postići zdravu ljubav. Pročitaj knjigu u kojoj će se mnoge čitateljice prepoznati te se na emocionalnoj razini povezati sa ženama i pričama u njoj!

Dođi u svoju Knjižnicu, posudi neki od predloženih naslova s Odjela književnosti te Znanstvenog i studijskog odjela i proslavi mjesec ljubavi, a što se još našlo na popisu preporuka, saznaj u biltenu koji se nalazi na posudbenom i informativnim pultovima tvoje Knjižnice!