7. 2. 2022.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Uz topli čaj, na Galeriji svjetlosti Knjižnice nadahnuto i žustro razgovaralo se o novim naslovima svjetske i hrvatske književnosti. Članice Čitateljskog kluba Lectoria čitale su ih u siječnju, a o njima razgovarale 1. veljače. Knjige su pristigle u Knjižnicu krajem 2021. godine, različitih su tema, stilova pisanja i žanrova. Brojnost članica i pročitanih naslova rezultirala je mnoštvom preporuka. U nastavku su izdvojene neke od njih.

Gospođa Black, Olja Knežević

Mlada Crnogorka u nevolji pobjegne u London. Gospodin Black, bogat, uglađen i otmjen suprug, divan je sve dok nije… Zajednička kći tinejdžerica je u pobuni, najviše protiv majke. Radnja se odvija djelomice u Crnoj Gori, a djelomice u Londonu.

Čitak i vješto napisan.

Dobro susjedstvo, Therese Anne Fowler

Otmjena se četvrt zelenog Oak Knolla u Sjevernoj Karolini mijenja. Doseljavaju se novi stanovnici različitih rasa, vjeroispovijesti, društvenih staleža. Suživot je ispričan iz različitih perspektiva.

Suvremena i zanimljiva tema.  

Obitelj s gornjeg kata, Lisa Jewell

Libby, usvojena s deset mjeseci nakon smrti roditelja, u dvadesetim godinama dobije u nasljedstvo kuću na obali Temze, staru gradsku vilu koja je pripadala njezinim biološkim roditeljima. Što će otkriti o sebi, kući, prošlosti?

Zabavna i opuštajuća, idealna za vikend.

Hamnet, Maggie O’Farrell

Hamnet ili negdje zapisan kao Hamlet ime je jedinog muškog djeteta Williama Shakespeara. Hamnet umire u dobi od 11 godina. Godina 1596., vrijeme kuge i drugih velikih bolesti, otac i majka različiti po podrijetlu, načinu života i osobnosti.

Fikcija utemeljena na povijesnim činjenicama pisana raskošnim stilom.

Čovjek koji plače od smijeha, Frederic Beigbeder

Octave Parange ponovno je u Parizu. Zaposlen je kao radijski komentator ozbiljnih vijesti na humorističan način. Spominju se različiti mediji i osobe suvremenog francuskog života, a naglasak je ipak na njegovu privatnom, dekadentnom životu i noćnom provodu u Parizu osobe koja je prešla pedesetu.

Filozofsko promišljanje o svakodnevici.

Četiri vjetra, Kristin Hannah

Teksas, 1934. godina. Budući da su joj roditelji hladni, Elsa ljubav pronalazi u mladiću Rafeu. U početku je sve idilično, no nakon određenog vremena postaje problematičan i napušta je. Elsa s djecom živi na farmi, a razne nepogode i suprugova promjena ponašanja prisile je na idući korak…

Naglasak na emocijama.

Terapeutkinja, Helene Flood

Sara je psihoterapeutkinja, radi u kući koju uređuje sa suprugom Sigurdom. Sigurd nestaje nakon poruke o odlasku s prijateljima. Sarina ljutnja prerasta u strah. Ima li krivnje i u njoj?

Pročitana u dahu.

Mračna kći, Elena Ferrante

Majčinstvo opisano u ovoj knjizi ne ostavlja nikog ravnodušnim. Ljetovanje, sjećanja na vlastitu djecu… Bezuvjetna ljubav prema djetetu – da ili ne?

Slojevita.

Osamnaest ispod ništice, Stefan Ahnhem

Novi slučaj inspektora Riska. Jedan od najbogatijih švedskih poduzetnika sletio je automobilom u more. Obdukcija otkriva kako to nije ni vrijeme ni mjesto smrti.

Pravi izbor za ljubitelje krimića.

Posljednji let, Charlotte McConaghy

Franny Stone na Grenlandu prati zadnje arktičke čigre na svijetu, na njihovoj vjerojatno posljednjoj migraciji prema Antarktiku. Zbližava se s neobičnom grupom ljudi oko sebe i počinje se preispitivati.

Priča unutar priče.

Društvo ljubitelja Jane Austen, Natalie Jenner

Nitko od nasljednika nije zainteresiran za rodnu kuću Jane Austen u mjestu Chatwicku. Mještani,  vjerni ljubitelji njezine književnosti, pokušat će spriječiti nepriličnu prodaju.

Idealna za čitanje ljeti, izazovna za čitatelje i ljubitelje Jane Austen.

Mogla bi se zvati Leda, Marko Gregur

Mladi par pokušava dobiti dijete. Nižu se emocije od ushita do malodušnosti. Opetovano vjeruju u nadu i čudo, u Ledu, dijete koje još ne postoji.

Upečatljiva i emocionalna.

Premosti tmurne dane do proljeća čitajući ove izvanredne knjige, pronađi inspiraciju. Na nekom samo tvojem mjestu, uz čaj/kavu, opusti se i otputuj u druge svjetove.