17. 2. 2022.

Preporuke

Matej Peharda

U sklopu Tjedna psihologije, u srijedu, 16. veljače, u Dvorani znanja Knjižnice održano je predavanje pod nazivom Mindfulness – puna svjesnost. Predavanje o mentalnom treningu održala je psihologinja i učiteljica pune svjesnosti Magdalena Živković te je tijekom predavanja predstavila fond psiholoških knjiga na temu pune svjesnosti iz tvoje Knjižnice.

Donosimo ti popis preporučenih naslova!

Naslovi s općenitom mindfulness tematikom

Kroz MBSR program (program za ublažavanje stresa i opuštanje) te kontrolu vlastitog tijela i uma vodit će te knjiga Živjeti punim plućima autora Jon Kabat-Zinna. Isti autor predstavit će ti sveobuhvatnu meditaciju u svakodnevnom životu kroz knjigu Gdjegod da kreneš, već si tamo.

Depresija kao jedna od najtežih društvenih tema također se obrađuje u aspektu mindfulness terapije, a uspješno pomaže u suočavanju s depresijom. Knjige Mindfulness – kognitivna terapija u tretmanu depresije te Mindfulness u suočavanju s depresijom pravi su izbor za suočavanje s depresijom.

Mark Williams i Danny Penman u svom djelu Meditacije usmjerene svjesnosti donose praktičan vodič za pronalaženje unutarnjeg mira u grozničavom svijetu.

Na temu meditacije autorica Sharon Salzberg također donosi praktične vodiče usmjerene na prave životne priče i situacije u knjigama Istinska sreća i Voli svoje neprijatelje.

Svojim knjigama Živjeti svjesno i Mentalni uvid Daniel Siegel donosi prvo općeniti i teoretski pregled, ali i praktični pristup u korištenju različitih meditativnih tehnika, a zatim kroz niz drugih naslova donosi praktičnu primjenu u radu s djecom i mladima, ali i veliku pomoć u roditeljstvu: Unutarnji svijet roditeljstva, Disciplina bez drame, Oluja u mozgu, Razvoj dječjeg mozga te Snaga pozitivno oblikovanog mozga.

Knjige za djecu i mlade

Jednostavnom pričom o dječaku koji odlazi na put u potrazi za srećom Tamara Vučković u knjizi Ovdjezemska želi osvijestiti djecu na ono što se trenutno događa te im približiti pojam sreće – samo ako obrate pažnju.

Na tragu prethodne knjige, u smjeru usredotočenosti, pažnje i svjesnosti autorica Kira Willey kroz knjigu Diši kao medo djeci daje 30 svjesnih trenutaka koji će im pomoći u opuštanju te stjecanju osjećaja mira.

Vježbe za razvoj emocionalne inteligencije autorice Linde Lantieri prikladne su vježbe djeci i mladima kroz koje će djeca naučiti kako se opustiti koristeći vježbe disanja te kako održavati koncentraciju kroz različite vježbe.

Na istom tragu knjiga Deset minuta pozornosti autorice Goldie Hawn i djeci i roditeljima daje smjernice kojim socijalnim i emocionalnim vještinama smanjiti količinu stresa i usredotočiti se na sebe i svoj mir.

Meditacija s budističkog aspekta

Ricard Matthieu u svojoj knjizi Umijeće meditacije odgovara na pitanja zašto meditirati, kako meditirati te o čemu meditirati.

O promišljanju o svakodnevnim situacijama, vježbama, priručnicima, meditativnim tehnikama autor Thich Nhat Hanh progovara u svojim knjigama Čudesna pažnja, Mir je svaki korak te Posao.

Vodičem za neustrašivost u teškim vremenima Mjesta koja vas plaše te vodičem za suosjećajan život Počni tu gdje jesi Pema Chodron donosi neke nove spoznaje, promišljanja i vježbe u svrhu pune svjesnosti.

Vježbe miran um te stabilnost na svim razinama ljudskog postojanja donosi Jan Chozen Bays u svojoj knjizi Kako pripitomiti divljeg slona.

Knjige Buda(n) u autobusu i Razgovori o pomnosti autora Mihajla Pažanina približavaju ti budistička učenja i meditaciju te odgovaraju na sva pitanja koja se tiču prosvijetljene razine stvarnosti, odnosno pune svjesnosti.

Poznati američki voditelj Dan Harris u svojoj osobnoj priči ispričao je kako je umanjio stres, ukrotio glas u glavi zbog kojeg je bio zavidan, bijesan, neusredotočen, zagledan u prošlost ili previše planirao u budućnost. Pronašao je svoj unutarnji mir i približio ga svima u knjizi 10% sretniji.

Pronađi knjigu za sebe, izoštri svoj um i pronađi unutarnji mir u svojoj Knjižnici.