28. 2. 2022.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

Promocija glazbenog albuma Looked Green održala se 25. veljače 2022. godine u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega.

Predstavljen je debitantski album istoimenog sastava, Looked Green, s 11 autorskih pjesama. Looked Green bend je koji čine Ivica Perković, Dalibor Popović, Branko Štivić i Mario Perković, a oni su kroz razgovor s moderatorom događaja, Željkom Hiršmanom, predstavili bend i proces nastanka albuma i pjesma.

Kako i sam naziv benda kaže, Looked Green, vezani su uz Papuk, šumu, prirodu i zelenilo, gdje su i sami odrastali. Posjetiteljima su otkrili da je ovaj album u potpunosti nastao u suradnji s Požežanima.

„Naziv benda može se tumačiti i ovako: viđeno zelenim/viđeno slobodnim, a podložan je i drugim tumačenjima.“ – Dalibor Popović

Bend se 1982. odvojio na neko vrijeme, a 20 godina nakon, 2002., nastavljaju ponovno svirati. Zanimljivo je da, 2022. godine, 20 godina poslije ponovnog sastajanja, izlazi njihov prvi glazbeni album.

Sve pjesme ovog albuma na engleskom su jeziku, a u oblikovanju pjesma uvijek su sudjelovali svi članovi benda. Članovi benda posjetiteljima su otkrili da tekstovi pjesama nastaju temeljem svakodnevnih događaja, a pritom su iznijeli i neke zanimljivosti.

„Mega (Ivica Perković) je jednog dana povrijedio prst i tako je nastala pjesma Blue finger. Njegove kombinacije su inače vrlo, vrlo slikovite. Naš prijatelj je želio kupiti od susjeda štednjak i ta kupoprodajna aktivnost se protegnula na nekoliko mjeseci natezanja i pregovaranja, a onda smo napravili pjesmu o kupovanju štednjaka“. – Dalibor Popović

Posjetitelji su tijekom promocije imali priliku poslušati prve javne izvedbame pjesama Hey man, Slow hand, i Lapjak hill blues, a Galerijom svjetlosti odjekivali su zvuci, kako oni kažu, američkog stila rocka.

Članovi benda Knjižnicu su istaknuli kao kulturni centar zajednice i idealan prostor za promociju glazbe i njihovog prvog albuma kao cjelovitog kulturnog proizvoda s ovog prostora.

Ako nisi bio/bila na promociji, zvuke autorskih pjesma kao što su See a dog, Fixin’, Blue finger, Hey man, Betlehem i druge možeš poslušati na albumu Looked Green.