1. 3. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Međunarodni dan žena obilježava se svake godine 8. ožujka s ciljem posvećivanja posebne pažnje pripadnicama nježnijeg spola i njihovim postignućima te isticanja važnosti žena u ekonomskom, političkom, društvenom i kulturnom životu. 

Tema je ravnopravnosti spolova i statusa žena u društvu važna i zaslužuje pozornost tijekom cijele godine, a osobito je aktualna u ožujku, stoga ti tvoja Knjižnica tim povodom za čitanje predlaže knjige kojima se provlači ženski glas i teme poput ženskih prava, važnosti ženske naobrazbe, rodne nejednakosti, patrijarhalnih obrazaca. Predložena djela progovaraju iz ženskog iskustva ili polaze od njega, a na popisu ćeš pronaći romane, zbirke priča, zbirku poezije te stručne knjige o toj temi. Izaberi neki od predloženih naslova čije će te junakinje i priče inspirirati te potaknuti na razmišljanje, bez obzira na to kojeg si spola!

Galerija iznimnih žena koje su mijenjale svijet 

U knjizi Žene u znanosti: 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijet američka autorica i ilustratorica Rachel Ignotofsky upoznaje te s nevjerojatnim postignućima koje su ostvarile žene u raznim područjima znanosti i tehnologije od antike do suvremenog doba, unatoč tomu što su bile isključene iz sustava obrazovanja i intelektualne sfere. Oslikavajući portrete 50 hrabrih i mudrih žena koje su, svaka na svoj način, zadužile čovječanstvo te svojim radom utrle put napretku, autorica je napisala vrijedno publicističko djelo koje obiluje sjajnim ilustracijama te zabavnim i poučnim sadržajem. Otkrij kojih se to 50 neustrašivih žena našlo u ovoj iznimnoj galeriji!

Francuska ilustratorica i dizajnerica stripova Penelope Bagieu u knjizi Neustrašive: žene koje žive po svom portretirala je 30 zanimljivih žena koje se bore protiv društvenih normi i pritisaka svojeg vremena živeći život po vlastitom izboru. Reperica koja je svojom glazbom podigla glas protiv ugovorenih brakova, ginekologinja iz antičkog vremena koja se morala prerušiti u muškarca da bi se bavila svojom profesijom, glumica specijalizirana za uloge zlikovki u Hollywoodu i sestre buntovnice u borbi za demokraciju samo su neke od akterki tog živopisnog i edukativnog djela koje nosi snažnu poruku o ravnopravnosti i važnosti svakog pojedinca. Saznaj koje sve nadahnjujuće priče skriva taj zanimljivi i poučni strip!

Poetski prikaz ženske snage

Svoju drugu pjesničku zbirku Lovostaj. Monika Herceg posvetila je ženama, fiktivnim i stvarnim likovima, pjesnikinjama, znanstvenicama, žrtvama obiteljskog nasilja donoseći brojne primjere te podižući glas protiv zapostavljanja, zlostavljanja i marginalizacije žena. Koristeći se poetskim sredstvima, autorica se usredotočuje na ženu, žensku senzibilnost i poziciju žene u društvu te podsjeća čitatelja na sudbine poput one američke astronomkinje Vere Rubin, iranske matematičarke Maryam Mirzakhani, njemačke matematičarke Emmy Noether i brojnih drugih žena, ispisujući pritom i odu ženskoj hrabrosti. Koje je još hrabre žene ta književnica i fizičarka poetski prikazala, pročitaj u njezinoj drugoj pjesničkoj zbirci!

Inspirativni romani i zbirke priča s djevojkama i ženama u glavnoj ulozi 

Bjeloruska istraživačka novinarka i spisateljica, ovjenčana Nobelovom nagradom za književnost, Svetlana Aleksijevič u knjizi Rat nema žensko lice prikazala je Drugi svjetski rat iz perspektive žena koje su u njemu sudjelovale. Bilježenjem priča i sjećanja više stotina žena književnica je dokumentirala ratnu svakodnevicu vojnikinja, medicinskih sestara, vojnih kirurginja, telegrafistica, avijatičarki i drugih nižući nevjerojatne detalje i anegdote tih žena koje su se borile na fronti ili posredno, iza kulisa, te je iz pojedinačnih ispovijesti složila grandioznu sliku vremena i stvorila književni spomenik ženskoj patnji i hrabrosti. Saznaj više o zapanjujućim iskustvima žena sudionica Drugog svjetskog rata!

Francuska spisateljica Annie Ernaux u knjizi Jedna žena gradi pripovijest o trima generacijama žena vlastite obitelji. Iznoseći na vidjelo povijest vlastite obitelji, autorica u tom kratkom romanu ponaprije rekonstruira životnu priču žene iz naslova – vlastite majke – pričajući je unatrag, od saznanja o majčinoj smrti u domu za starije i nemoćne. Prikazivanjem majčina života u siromašnoj seoskoj sredini te napora koje je uložila kako bi se iz nje izdigla književnica je jezgrovitim izričajem istkala osobnu pripovijest o majci te odnosu majke i kćeri, ujedno dajući sliku i šireg društvenog konteksta. Otkrij tu autoricu koja je već stekla status klasika u francuskoj književnosti!

Makedonska je autorica Rumena Bužarovska u zbirci Moj muž kreirala portrete raznih žena kojima je zajedničko to što su u središtu njihovih života supruzi. Tim pričama, ispričanima u prvom licu, teku teme obiteljskih i međuljudskih odnosa u koje stupaju ove žene, a zadire se i u tabu-teme. Opisujući široku lepezu žena, supruga, majki, ljubavnica i prijateljica, stereotipe i laži, književnica je napisala kratke i uvjerljive priče s primjesama humora i ironije kojima daje sliku patrijarhalnog društva te progovara o tome s čim se sve žene moraju suočiti. Prošeći pričama tih žena i uživaj u njihovoj književnoj ljepoti!

Mučenice, zbirka priča o ženama i njihovu položaju tijekom povijesti, nastala je iz spisateljskog pera muškarca, književnika Želimira Periša. Knjiga sadrži 15 priča o ženama iz raznih vremena i krajeva, od mitoloških likova do suvremenih, od poznatih do anonimnih, koje povezuje piščev osjećaj njihove patnje. Potresne, realne, zanimljive, te priče tematiziraju problematiku ženskog rodnog identiteta tijekom povijesti i u suvremenom društvu, kao i svakodnevne probleme s kojima su žene suočene, a iz njih izvire snaga kojom mogu i nasmijati i rastužiti čitatelja. Saznaj kakve je sve priče o ženama ispričao taj književnik!

Britanska spisateljica nigerijskog podrijetla Bernardine Evaristo autorica je Bookerom nagrađenog romana Djevojka, žena, drugo koji je osvojio čitatelje diljem svijeta. Stranice tog romana ispunjava polifonija ženskih glasova koji razotkrivaju suvremenu Britaniju. Poniranjem u životne sudbine 12 potpuno različitih žena, u različitim prostornim i vremenskim koordinatama, autorica gradi dirljiv, iskren, na trenutke duhovit roman protkan poetskim trenutcima, u kojem progovara o važnim temama identiteta, rase, predrasuda, ženstva te, iako polazi od ženskog iskustva, donosi univerzalnu temu o svima onima koji su drukčiji i koji se svim silama moraju boriti za svoje mjesto u svijetu. Prepusti se dinamičnom ritmu tog romana!

Kultne knjige o ženama iz spisateljskih pera stručnjaka

Američka spisateljica i psihoanalitičarka Clarissa Pinkola Estés autorica je opsežne knjige intrigantnog naslova Žene koje trče s vukovima: mitovi i priče o arhetipu divlje žene. Polazeći od drevnih priča, bajki i anegdota iz raznih dijelova svijeta i usmjeravajući se na moć ženske intuicije, autorica u tom opširnom štivu vodi čitatelja na putovanje u složenu žensku psihu. Priče koje ćeš pronaći na tim stranicama donose situacije s kojima se susreću žene diljem svijeta, a dotiču se i univerzalnih ljudskih osjećaja te, iako su ponajprije upućene ženama, mogu biti korisne i muškarcima upoznajući ih dublje sa svijetom žena. Posudi tu kultnu knjigu koja obiluje zanimljivim informacijama i mudrostima te otkrij zašto ju je pročitalo više milijuna žena!

Christiane Northrup, svjetski poznata ginekologinja, autorica je knjige Žensko tijelo, ženska mudrost: stvaranje tjelesnog i emocionalnog zdravlja koju mnogi nazivaju “Biblijom ženskog zdravlja”. Zalažući se za pristup koji obuhvaća jedinstvo uma, tijela, emocija i duha, autorica se posvetila brojnim temama koje se tiču ženskog zdravlja. Implementirala je pritom nova znanstvena saznanja i iskustva iz vlastitog profesionalnog rada te uzela u obzir sposobnost samoiscjeljenja, prateći ženu tijekom svih razdoblja života, i na taj način pružila koristan i sveobuhvatan vodič za postizanje fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja. Konzultiraj tu knjigu i saznaj zašto je nazivaju “Biblijom ženskog zdravlja”!

Dođi u svoju Knjižnicu i izaberi neki od predloženih književnih i/ili popularnoznanstvenih naslova te u mjesecu Međunarodnog dana žena pronađi inspiraciju u pričama iznimnih žena koje te očekuju na tim stranicama! Više preporuka knjiga o toj temi potraži u biltenu koji te čeka na posudbenom i info pultovima tvoje Knjižnice!