7. 3. 2022.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Popis preporuka

Čitateljski klub Lectoria Gradske knjižnice Požega u veljači je čitao suvremeni češki roman. Razgovarali smo o 15-ak naslova čeških književnika ovog doba.

Zašto smo se odlučili baš za njih? Na neki su nam način slični, dijelimo neke mitove i legende,  razumijemo njihovu svakodnevicu i humor, život prije komunizma, u vrijeme i nakon njega.

U nastavku slijede naslovi koje smo izabrale za preporuke.

Biosupruga, Michal Viewegh

Mojmir uzima Hedviku za suprugu očekujući skromnu, tihu i tradicionalnu ženu. Međutim, Hedvika postaje nešto sasvim drugo – alternativna biosupruga.

Tihe godine, Alena Mornštajnová

Radnja obuhvaća razdoblje od Drugog svjetskog rata do suvremenog doba. Isprepletene, priča Svatopluka Žaka, oca obitelji, i intimna priča kćeri Bohdane. Obitelj s tajnama.

Novac od Hitlera, Radka Denemarková

Slojevita priča, holokaust, nacizam. Godine 1945. Gita kojoj je 16 godina vraća se u nacionaliziranu kuću u Puklice u Češkoj. Je li riječ o Nijemcima ili Židovima? Tijekom života šest puta vraća se u to mjesto, svaki put s drugim emocijama.

Zvuk sunčanog sata, Hana Andronikova

Duga ispovjedna noć. Glavni su protagonisti vlasnica pansiona, podrijetlom iz Češke, i Daniel, Čeh koji s obitelji odsjeda u njezinu pansionu u Coloradu. U toj dugoj noći shvate kako su povezani prošlošću Danielove majke i vlasnice pansiona Anne Vanier.

Nijemci, Jakuba Katalpa

Mlada češka književnica otkriva zamršenu povijest svoje obitelji kroz nekoliko generacija. Naglasak je na njemačkoj strani očeve obitelji. Nijemci prije, za vrijeme i poslije Drugog svjetskog rata u Čehoslovačkoj.

Teorija čudnovatosti, Pavla Horáková

Znanstvenica Ada Sabová, zaposlenica Zavoda za interdisciplinarne studije čovjeka, u krizi je srednjih godina. Živi običnim životom današnje svakodnevice, izdvaja je jedino to što njezine snove prati, zapisuje i inovativno upotrebljava prijatelj i suradnik/znanstvenik.

Godina pijetla, Tereza Boučková

Autobiografija. Tereza i suprug Marek usvajaju dvoje male romske djece, a imaju i jedno svoje. Dječaci odrastaju i ponašaju se slično sve do puberteta, kad se uočavaju razlike.

Pročitao/pročitala si klasične češke književnike: Hašeka, Hrabala, Kunderu, Nerudu, Čapeka… Pročitaj i nove naslove češkog romana. Možda te podsjete na nekog od nabrojanih ili pak otkriješ neku novu dimenziju te književnosti.