10. 3. 2022.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka 2022. godine, Gradska knjižnica Požega pripremila je poseban program koji slavi žene, promovira njihovo stvaralaštvo, promišlja o ženama i dariva ih. Riječ je o danu koji Knjižnica tradicionalno obilježava od 2014. godine, s ciljem posvećivanja posebne pozornosti pripadnicama nježnijeg spola i njihovim postignućima te isticanja važnosti žena u raznim sferama života.

Ovogodišnji program povodom Dana žena započeo je projekcijom filma Sylvia Plath: Pod staklenim zvonom. Prvi je to film o razotkrivanju priče u pozadini antologijskog romana američke spisateljice Sylvije Plath i staklenom zvonu koje je srušilo mitove o ženama, raskrinkalo rodnu politiku 50-ih godina 20. stoljeća, seksualni identitet i mentalno zdravlje u vrijeme kad su se žene borile za pravo glasa.

Središnji događaj bio je susret s blogericom Alis Marić, koja je otkrila kako je tekao njezin put od pravnice do autorice bloga Čitaj knjigu. Ova poznata blogerica, koju samo na društvenoj mreži Facebook prati više od pola milijuna ljudi, progovorila je o izazovima s kojima se susrela na tom putu, životnim prekretnicama i poticanju čitanja kao profesiji. Publika je pritom imala priliku saznati i kojim se kriterijima vodi u pisanju preporuka te kakav odnos ima sa svojim pratiteljima.

Tijekom večeri održano je i nekoliko krugova otkrivanja sretnih dobitnica kojima je Alis darovala knjige, a program je bio upotpunjen glazbenim nastupom Požežanke Brune Oberan, uz pratnju Marka Marića, koja je kao druga gošća otkrila svoju priču o pjevačkoj karijeri.

Dan žena u Knjižnici završio je prigodnim zajedničkim druženjem, spontanim nastupom Klape sveti Lovro i darovanjem ruža!