21. 3. 2022.

Događaji, izvješća

Matej Peharda

Putopisno predavanje o usponu na Mount Everest održano je u četvrtak, 17. ožujka, u 18 sati, na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Uvodnim pozdravom ispred K3 Mountain Heart-a Franjo Kmet predstavio je predavače Stipu Božića i Marija Celinića koji su ispričali svoje najveće životne avanture.

Projekcijom fotografija i videozapisa tijekom uspona na najveće vrhove svijeta, zainteresiranim posjetiteljima Knjižnice Mario Celinić predstavio je svoj put u Izazovu sedam vrhova gdje mora “osvojiti” sedam najvećih vrhova na sedam kontinenata. Tako je, između ostaloga, prikazan i put na Antarktiku, a najviše pažnje svakako je dao usponu na najviši vrh svijeta. Detaljno je prikazan put do krajnjeg cilja – vrha Mount Everesta gdje je odlučio otići uz mentorstvo i pomoć iskusnog alpinista Stipe Božića koji je taj vrh osvajao u dva navrata.

Velikim brojem fotografija i videozapisa te detaljnim opisivanjem uspješno su posjetiteljima dočarali sve izazove oko uspona na Mount Everest, kako 2021. godine (Mario Celinić), tako i 1979./1989. (Stipe Božić). Brojnim pitanjima zainteresiranih posjetitelja o planinarskim izazovima te prodajom knjige San o Everestu završilo je iznimno zanimljivo putopisno predavanje.

Knjigu Stipe Božića San o Everestu možeš pronaći u svojoj Knjižnici!