1. 4. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Dan planeta Zemlje obilježava se svake godine 22. travnja s ciljem osvještavanja ljudi o problemu onečišćenja okoliša i opasnostima koje prijete životu na Zemlji te ukazivanja na nužnost promjene odnosa čovječanstva prema prirodnom svijetu koji nas okružuje. 

U travnju ti tvoja Knjižnica donosi preporuke književnih i popularnoznanstvenih knjiga čije stranice preplavljuje ljubav prema prirodi, a njima se pronosi i glas koji upozorava te izražava zabrinutost za budućnost planeta na kojem živimo. One su pokušaj senzibiliziranja čitatelja kad je riječ o gorućim ekološkim problemima i poziv na promjenu odnosa prema prirodi te su pravo štivo, ne samo za prirodnjake, aktiviste i zaljubljenike u književnost već i za sve one koji su zabrinuti za očuvanje planeta i koji promišljaju o budućnosti života na Zemlji. Izaberi svoj naslov, čitaj, budi odgovoran/odgovorna prema prirodi, čiji smo dio! 

Književna djela u čijem su središtu ekološke teme

Norveška književnica Maja Lunde s romanom Povijest pčela započela je svoj književni ciklus koji obuhvaća četiri knjige pod zajedničkim naslovom Klimatska tetralogija, a u njima progovara o važnim izazovima s kojima se suočava suvremeni svijet. Romanom se provlače tri priče, smještene u različite prostorne i vremenske okvire, koje povezuje zajednička ekološka tema, važnost pčela i pitanje o tome kako bi izgledao život na Zemlji bez njih. Vještim spisateljskim perom autorica je izgradila distopijski roman u čijem su središtu teme suradnje i brige za drugog te odnos prema okolišu. Kako bi izgledao svijet u kojem nema pčela? Saznaj u toj knjizi!

Jean-Baptiste Del Amo, francuski književnik i veliki promotor vegetarijanstva, napisao je obiteljsku sagu Carstvo životinja u kojoj se, prateći povijest jedne obitelji tijekom 20. stoljeća, propituje o brojnim društvenim temama. Prateći tu priču, svjedočit ćeš događajima koji su se odvijali tijekom pet generacija francuske obitelji koja se iz krajnjeg siromaštva s kraja 19. stoljeća vinula do velikog imetka, zahvaljujući svinjogojstvu. Ispreplićući središnji motiv nemilosrdna iskorištavanja prirode i životinja s obiteljskim, međuljudskim i društvenim problemima, služeći se brojnim naturalističkim elementima, autor je napisao potresno, na mjestima i mučno, djelo koje potiče na razmišljanje o mračnoj strani ljudske prirode. Pročitaj tu potresnu, na trenutke i šokantnu, knjigu koja ne ostavlja ravnodušnim!

Aldo Leopold, prirodoslovac, šumar, profesor, filozof, borac za zaštitu prirode i divljine te autor nekih od najljepših eseja o temi odnosa čovjeka i Zemlje, u knjizi Ljetopis Pješčanog Okruga i Crtice ovdje i ondje donosi 41 esej posvećen svijetu prirode. Promišljajući o brojnim ekološkim temama, autor je daleke 1949. godine, kad je prvi put objavljena knjiga, napisao djelo trajne vrijednosti koje je i danas aktualno te nezaobilazno štivo ekološke tematike. Ilustrirana originalnim crtežima iz američkog izdanja koje potpisuje Charles W. Schwartz, knjiga zrači dubokim razumijevanjem prirode, njezinih bića i mijena. Otkrij kakvu književnu ljepotu skriva te zašto je i danas aktualna ta knjiga napisana prije više od 70 godina!

Stranice iz kojih izviru bogatstvo i ljepota prirodnog svijeta 

Osnivačica i predsjednica PETA-e Ingrid Newkirk i autor Gene Stone u knjizi Te divne životinje vode te fascinantnim carstvom životinja te pozivaju na empatiju i humani odnos prema bićima koja nastanjuju naš svijet te koja su itekako inteligentna i sposobna osjećati i komunicirati. Taj naslov pravi je izbor za sve zaljubljenike u živi svijet, koji će uživati u novostima i novim spoznajama iz očaravajućeg životinjskog svijeta. Knjiga će pridonijeti većem razumijevanju ponašanja životinja i uvjeriti te da su životinje bića koja zaslužuju našu ljubav i poštovanje i prema kojima se moramo odnositi pažljivo te obzirno brinući se o njihovoj dobrobiti. Istraži čudesan svijet životinja i obogati se novim spoznajama o bićima s kojima dijelimo planet!

Autor Rainer Köthe u knjizi Zagonetna priroda: zapanjujuće činjenice iz biljnog i životinjskog svijeta otvara ti prozor u impresivan svijet prirode koja nas okružuje i poziva te da otkriješ obilje zabavnih i poučnih podataka te spoznaja o biljnim i životinjskim vrstama. Među mnoštvom drugih odgovora na najrazličitija pitanja o živom svijetu u toj ćeš knjizi saznati koja je biljka 6000 puta otrovnija od kalijeva cijanida, koja ptica može u jednoj godini prevaliti put od 35 000 kilometara ili kako slonovi komuniciraju s drugim udaljenim pripadnicima svoje vrste. Koje još zanimljivosti skriva ta riznica bogatih informacija o živom svijetu popraćena mnoštvom fotografija, saznaj sam/sama! Zaviri u knjigu koja će ti pokazati koje sve tajne skriva majka priroda!

Suradnja ornitologa Philippea J. Duboisa te profesorice književnosti i filozofije Else Rousseau iznjedrila je knjigu Mala filozofija ptica koja ti donosi na dlanu ptičji svijet s brojnim zanimljivostima te istražuje njegove sličnosti s ljudskim ponašanjem. Na temelju najnovijih istraživanja i dugotrajnog promatranja ptica u raznim staništima diljem svijeta, autori opisuju život i ponašanje ptica te pokušavaju odgovoriti na pitanje što možemo naučiti od njih, a ujedno šalju i važnu poruku o našem odnosu prema prirodi i tim bićima koja nastanjuju naš planet. Poleti svijetom ptica i saznaj koje ti 22 pouke iz svijeta prirode donosi ta prirodoslovno-filozofska knjiga!

O ekološkim temama iz pera aktivista i stručnjaka

Nagrađivani islandski pisac i redatelj, aktivist i borac protiv devastiranja te zagovornik zaštite prirode Andri Snaer Magnason autor je knjige O vremenu i vodi: je li kasno da spasimo svijet?, koja je postala svjetski bestseler te je doprla do više milijuna čitatelja diljem svijeta. Razgovore s brojnim stručnjacima, kao što su glaciolozi, oceanolozi, klimatolozi, geografi, upotpunjene obiteljskim, povijesnim i mitološkim pričama, autor je izlio na stranice te dirljive knjige o globalnoj ekološkoj krizi koja poziva na promjenu i odgovoran odnos prema planetu na kojem živimo. Zaroni u tu edukativnu i inspirativnu knjigu koja te zasigurno neće ostaviti ravnodušnim/ravnodušnom! 

Knjigu Život na našem planetu po kojoj je snimljen istoimeni dokumentarni film potpisuju David Attenborough i Jonnie Hughes, britanski prirodoslovci i redatelji filmova o prirodoslovlju. Posvetivši čitav život proučavanju našeg planeta, David Attenborough u toj knjizi s čitateljem dijeli znanje koje je stekao tijekom 93 godine. Argumentirano upozoravajući na štetu koju naša civilizacija čini Zemlji i opasnosti s kojima se suvremeni čovjek suočava zbog devastacije planeta, autor budi optimizam porukom kako još nije kasno za spas Zemlje te nudi rješenja i nove modele suživota s prirodom. Zaviri u knjigu koja predstavlja autorov pokušaj osvješćivanja i poticanja na djelovanje te saznaj koja rješenja predlaže za spas našeg planeta!

Jedna od najpoznatijih aktivistkinja za klimatske promjene, mlada Šveđanka Greta Thunberg autorica je knjige Naša kuća u plamenu koju je napisala s ostalim članovima obitelji. Osim puta koji ju je doveo do statusa slavne aktivistkinje, autorica poznata po beskompromisnim govorima koji su odjeknuli svijetom, u knjizi iznosi i detalje iz obiteljskog života. Intimna priča te četveročlane obitelji, koja je vješto isprepletena s globalnom ekološkom krizom vodeći čitatelja od obiteljskog okruženja do znanstvenih činjenica, od osobnog do svjetskog, još je jedan snažan krik i pokušaj osvještavanja javnosti o važnosti očuvanja okoliša. Pročitaj knjigu i dopusti da te inspirira priča te globalno poznate mlade aktivistkinje!

Američka novinarka i autorica Elizabeth Kolbert za knjigu Šesto izumiranje dobila je 2015. godine Pulitzerovu nagradu. Jedan je to od najpopularnijih naslova iz područja prirodoznanstva i zaštite okoliša koji u središtu ima temu izumiranja vrsta na Zemlji. Vodeći čitatelja na put dug pola milijarde godina, kroz pet dosadašnjih izumiranja do aktualnog, šestog koje je uzrokovano čovjekovim djelovanjem, ispisala je dirljivo i znanstveno utemeljeno štivo potkrijepljeno znanstvenim činjenicama iz različitih područja koje će oduševiti sve ljubitelje povijesti, a osobito budućnost planeta na kojem živimo. Pročitaj tu zanimljivu i uzbudljivu knjigu i saznaj zašto je postala jedan od najpopularnijih prirodoznanstvenih naslova!

Dođi u Knjižnicu, izaberi neki od naslova iz našeg travanjskog biltena i obilježi Dan planeta Zemlje čitanjem nekog od predloženih naslova koji će te zasigurno potaknuti na razmišljanje!