12. 4. 2022.

Događaji, najave

Ivana Maričević

Raznolikim sadržajima i programima 22., 23. i 25. travnja Gradska knjižnica Požega obilježava Noć knjige. Osim cjelodnevnih akcija čitanja, pisanja, učenja i zabave na svim odjelima Knjižnice, u petak, 22. travnja, i u ponedjeljak, 25. travnja, od 8 sati do 21 sat te u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata na ovogodišnjoj te manifestaciji u tvojoj Knjižnici očekuju i zanimljive aktivnosti za djecu i mlade, četiri književna susreta, kao i izložbeni, plesni i glazbeni program te kviz.

Dođi, sudjeluj, čitaj, piši, uči, druži se, budi dio ove tradicionalne književne manifestacije koja se 2022. odvija u znaku slobode! U nastavku saznaj što ti je sve tvoja Knjižnica tim povodom pripremila i među sadržajima namijenjenima osobama različitih dobnih skupina i interesa izaberi nešto za sebe! 

Noć knjige 2022. ― Gradska knjižnica Požega | Facebook

Književni susreti

  • 23. 4. (subota), 18 sati, Dvorana mudrosti

    Maja Šimleša ― književni susret za djecu

    Autorica priča za djecu predškolske i rane osnovnoškolske dobi Maja Šimleša, čije su slikovnice o neustrašivoj žirafi Suli te Slikobasne, nastale u suradnji s ilustratorom Svenom Nemetom, osvojile srca najmlađih čitatelja, održat će književni susret za djecu. Najmlađi će posjetitelji Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega tako imati priliku uživati u druženju s tom autoricom razigranih i duhovitih priča koje progovaraju o važnim temama poput prijateljstva, tolerancije i prihvaćanja sebe. U sklopu tog književnog susreta autorica će održati i kreativnu radionicu.

    Maja Šimleša ― književni susret za djecu | Noć knjige 2022. | Facebook

  • 23. 4. (subota), 19 sati, Galerija svjetlosti

    Ivana Šojat ― književni susret

    Poznata i nagrađivana osječka književnica Ivana Šojat, autorica velikog broja romana, zbirki priča i poezije, prevoditeljica te kazališna djelatnica koja je gostovala u Gradskoj knjižnici Požega nakon objave romana Unterstadt, na ovom će književnom susretu u Noći knjige govoriti o cjelokupnom književnom opusu uključujući i nedavno objavljeni roman Štajga ili put u maglu. Susretu će prisustvovati i članice Čitateljskog kluba Lectoria koje su pročitale sva Ivanina književna djela. Dođi i ti!

  • 23. 4. (subota), 20 sati, Galerija svjetlosti

    Bruno Šimleša ― promocija knjige (P)ostati zdrav 

    Sociolog te autor brojnih djela iz područja popularne psihologije i duhovnosti Bruno Šimleša govorit će o svojoj posljednjoj knjizi (P)ostati zdrav kojom je zaokružio 20 godina uspješne spisateljske karijere. Dođi i saznaj kako je autor osobna iskustva rada s oboljelima od raka povezao sa spoznajama znanstvenih istraživanja stavljajući naglasak na holistički pristup zdravlju u knjizi namijenjenoj svima onima kojima je važno osobno zdravlje i zdravlje voljenih osoba!

  • 25. 4. (ponedjeljak) u 19 sati, Dvorana mudrosti

    Monika Herceg ― književni susret

    S Monikom Herceg, poznatom i nagrađivanom pjesnikinjom, dramatičarkom i prozaisticom, neumornom promotoricom pjesništva, aktivnom u mnogim sferama kulturnog života, razgovarat ćemo o poeziji, dramama, izletu u filmske vode te svemu onom što stoji iza njezinog impresivnog životnog i književnog djela! Dođi u Knjižnicu, poslušaj inspirativnu priču mlade pjesnikinje i obogati se poezijom!

Akcije čitanja, pisanja, učenja, zabave

  • 22. 4. (petak) i 25. 4. (ponedjeljak) od 8 sati do 21 sat; 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Odjel za mlade i multimediju

    Gasim računala i konzole ― Čitam!, akcija čitanja vodiča i priručnika o popularnim videoigrama 

    Simboličnim gašenjem računala i konzola tijekom trodnevnog trajanja programa Knjižnica nastoji skrenuti pozornost na knjigu i čitanje. Priručnici i vodiči o popularnim videoigrama, poput Minecrafta, Fortnitea, Robloxa i drugih, čekat će sve zainteresirane na Odjelu za mlade i multimediju. Dođi, konzultiraj ih i daj priliku knjigama koje će te poučiti kako biti još bolji gejmer!

  • 22. 4. (petak) i 25. 4. (ponedjeljak) od 8 sati do 21 sat; 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Odjel za mlade i multimediju

    Oslobodi se, igraj se!, akcija igranja društvenih igara

    Gašenje računala na Odjelu za mlade i multimediju prilika je, osim za druženje s knjigom, i za vraćanje društvenim igrama te druženje s obitelji i prijateljima. Dođi na Odjel za mlade i multimediju gdje te očekuju nove, raznovrsne društvene igre te kvalitetno provedi slobodno vrijeme u druženju i zabavi!

  • 22. 4. (petak) i 25. 4. (ponedjeljak) od 8 sati do 21 sat; 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Odjel književnosti

    Oslobodi se! Prigrli slobodu!, akcija poticanja čitanja 

    U skladu s temom Noći knjige, koja podrazumijeva slobodu u svim njezinim značenjima te knjigu kao prostor slobode, na Odjelu književnosti pronaći ćeš izložene različite naslove iz područja književnosti koji zajedno čine simbol pisane riječi oslobođene bilo kakvih ideologija te društvenih i političkih sukoba i previranja. Koji će se ruski i ukrajinski, hrvatski i srpski te drugi autori pronaći jedni pored drugih te koje ti naslove na tu temu tvoji knjižničari preporučuju, saznat ćeš ako navratiš na Odjel književnosti!  

  • 22. 4. (petak) i 25. 4. (ponedjeljak) od 8 sati do 21 sat; 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Odjel književnosti

    Poruči mir!, akcija pisanja poruka mira 

    U turbulentnim vremenima, kad je mnogima oduzeto pravo na život u slobodi i miru te postoji strah od moguće neizvjesne budućnosti, ostavi dozu optimizma te napiši poruku mira, potpiši se i naznači trenutak nastajanja poruke, a zatim izaberi bilo koju knjigu od njih otprilike 25 000 iz fonda Odjela književnosti i ubaci svoju poruku koja će jednog dana pronaći svoj put do budućeg čitatelja te mu prenijeti baš tvoju misao ovjekovječenu tijekom tvojeg sudjelovanja u Noći knjige.

  • 22. 4. (petak) od 8 sati do 21 sat i 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Znanstveni i studijski odjel

    Izađi iz kutije!, rješavanje logičkih zadataka

    Svi posjetitelji Znanstvenog i studijskog odjela tijekom prva dva dana trajanja programa Noći knjige imat će priliku okušati se u rješavanju matematičkih mozgalica. One koji uspješno riješe svih deset logičkih zadataka poredanih od jednostavnijih do složenijih, koje je osmislila profesorica matematike Monika Idlbek, očekuje mali znak pažnje. Dođi na Znanstveni i studijski odjel, upregni moždane vijuge i odvoji vrijeme za sebe! 

  • 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Znanstveni i studijski odjel

    Nauči biti korak ispred!, radionica igranja šaha

    Iskusni igrači šaha i dugogodišnji članovi Knjižnice Rafo Stanković i Željko Pavlović sve zainteresirane posjetitelje Znanstvenog i studijskog odjela učit će šahu. Ako si ljubitelj šaha i želiš se u njemu usavršiti ili jednostavno naučiti nešto o toj intelektualno stimulativnoj igri, ta je aktivnost prava prilika za to!

Programi za djecu i mlade

  • 22. 4. (petak) u 17 sati, Dječji odjel 

    Slobodni u knjižnici, Vođena igraonica 

    U okviru programa Noći knjige prijavljeni predškolci, polaznici Vođene igraonice, pod stručnim će vodstvom odgojiteljice – knjižničarke, pomoću raznovrsnih igara i aktivnosti usmjerenih na upoznavanje knjižnice, imati priliku saznati više o različitim dobrobitima i mogućnostima koje knjižnica donosi djetetu.

  • 22. 4. (petak) u 14 sati, Odjel za mlade i multimediju

    Lego-maraton za osnovnoškolce, dodjela diploma i izložba lego-setova

    Lego-maraton je aktivnost koju Odjel za mlade i multimediju provodi s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvoja logičkog mišljenja i motoričkih sposobnosti te poticanja kreativnosti i znatiželje, kao i unapređivanja suradničkih i komunikacijskih vještina. Akcijsko slaganje lego-setova održano od 19. do 22. travnja bit će zaključeno dodjelom priznanja sudionicima te izložbom složenih lego-setova koje će svi zainteresirani moći pogledati na Odjelu za mlade i multimediju.

  • 22. 4. (petak) u 17 sati, Galerija svjetlosti

    Umjetnik u meni, završna likovna radionica i dodjela diploma 

    Umjetnik u meni program je koji se odvija pod stručnim vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a obuhvaća likovne radionice za srednjoškolce s ciljem popularizacije umjetnosti. Mlade će umjetničke duše tijekom sudjelovanja u radionicama od 11. do 22. travnja imati priliku upoznati se s tehnikama i materijalima, usavršiti likovni jezik i razviti kreativno mišljenje, a proces njihova učenja i stvaranja posjetitelji Knjižnice moći će pratiti na Galeriji svjetlosti. Završna likovna radionica, u sklopu koje će polaznicima biti uručene diplome, održat će se u okviru Noći knjige. 

  • 23. 4. (subota) od 17 sati do 22 sata, Dječji odjel

    Kreativna Suli 

    Prigodom književnog susreta za djecu s Majom Šimlešom, tvorkinjom dugovrate dječje književne junakinje Suli, na Dječjem će odjelu za najmlađe posjetitelje biti organizirana radionica izrade marionete Suli na kojoj će djeca imati priliku uživjeti se u ulogu simpatične žirafe i okušati se u spontanom dramatiziranju.

  • 25. 4. (ponedjeljak) u 17:30, Dvorana znanja

    Ljudi će opet pisati rukom…, radionica reciklopoezije za mlade povodom 100 godina od rođenja Vesne Parun

    Mladi polaznici radionice reciklopoezije, koja će biti održana povodom 100. godišnjice rođenja Vesne Parun, upustit će se u kreativni proces stvaranja blackout poezije. Na temelju postojećeg tekstualnog predloška odabrat će riječi koje će sačinjavati novu, neovisnu misaonu cjelinu, dok će ostatak nepotrebnih riječi zacrniti, što će zasigurno rezultirati kreativnim, vizualno atraktivnim radovima.

Izložbeni program

  • 22. 4. (petak) u 20 sati, Galerija svjetlosti

    Knjiga svaki dan, otvorenje izložbe i dodjela nagrada i priznanja 

    Projekt Knjiga svaki dan, koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija, podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju, a u okviru Noći knjige bit će organizirano svečano proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe fotografija Knjiga svaki dan 2022. – Slika profila kad će autorima odabranima u izložbu biti uručena priznanja, a nagrađenim autorima nagrade.

Plesni program

  • 22. 4. (petak) u 20 sati, Galerija svjetlosti

    Luminous Dots, nastup UO-a Plesna radionica Ilijane Lončar 

    Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega obogatit će i nastup UO-a Plesne radionice Ilijane Lončar. Uz otvorenje izložbe Knjiga svaki dan, posjetitelji će moći uživati u plesnim pokretima Marte Matošević, Hane Prpić, Lucije Fahr, Tonke Potnik, Karle Paukner i Larise Zelenbabe pod koreografskom palicom Ilijane Lončar. 

Glazbeni program

  • 23. 4. (subota) u 21 sat, Galerija svjetlosti

    Luka Bucić Acoustic, glazbeni nastup 

    Noć knjige u Gradskoj knjižnici Požega upotpunit će i glazbeni nastup. Sve zaljubljenike u glazbenu umjetnost svojim će nastupom počastiti Luka Bucić, požeški kantautor iza kojeg je velik broj nastupa s raznim bendovima na brojnim kulturnim manifestacijama i samostalnim koncertima. 

Kviz

  • 23. 4. (subota) u 20 sati, Dvorana znanja

    Čitam. Znam., kviz iz književnosti

    Prijavljeni sudionici u ekipnom će nadmetanju odmjeriti snage u poznavanju književnosti. Tročlane ekipe kvizoljubaca odgovarat će na 45 pitanja, a tri najuspješnije, osim što će testirati svoje znanje i zabaviti se, osvojit će i prigodne nagrade. 

Probudi me!, objava natječaja za sudjelovanje na festivalu recitacije

  • 25. 4. (ponedjeljak) u 19 sati, Dvorana mudrosti

    Uoči književnog susreta s Monikom Herceg, koju neki kolege već nazivaju Vesnom Parun naših dana, bit će objavljen natječaj za sudjelovanje na festivalu recitacije 2022., programu koji Gradska knjižnica Požega provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija s ciljem popularizacije poezije te edukacije i promocije recitatora poezije. U godini 100. obljetnice rođenja velike pjesnikinje projekt će biti održan na temu Vesna Parun i druge pjesnikinje.

Izaberi događaj, dođi, podrži, sudjeluj u našem najvećem programu i manifestaciji koja slavi knjigu i čitanje!

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane, osim na programe Slobodni u knjižnici, Umjetnik u meni i Kviz koji su namijenjeni prijavljenim sudionicima.