13. 4. 2022.

Događaji, najave

Dijana Klarić

Zlata Kolarić – Kišur poznato je ime hrvatske dječje književnosti i znamenito ime požeške zavičajne povijesti i književnosti. Iako je Zlata veći dio života živjela u Zagrebu, djetinjstvo koje je provela u Požegi ostavilo je neizbrisiv trag u njenom životu. Požeško djetinjstvo, obilježeno suncem, cvijećem, slapovima, grajom i veselom igrom, cijeli život vezalo ju je uz Požegu kao i iskrena čežnja da se jednoga dana vrati u Zlatnu dolinu svog djetinjstva.

I doista se vratila kući i to svojim bogatim opusom i književnom ostavštinom koju je oporučno poklonila Gradskoj knjižnici Požega. Osim što je čuvarica Zlatine ostavštine, Knjižnica želi dostojanstveno vratiti Zlatu u njen grad i to na način kako je Zlata cijeli život živjela – pišući i stvarajući za djecu i naše najmlađe.

Kako bi se revitalizirao život i djelo znamenite dječje književnice, ali i potaknulo domaće dramsko stvaralaštvo za djecu kao i dječje dramsko stvaralaštvo, Gradska knjižnica Požega 2022. pokreće projekt Povratak u Zlatnu dolinu te poziva sve punoljetne osobe da se prijave na Natječaj za dramsko djelo – igrokaz.

Najbolje ocijenjeno dramsko djelo bit će nagrađeno novčanim iznosom od 5 000 (pet tisuća) kuna i uprizoreno na završnoj manifestaciji Povratak u Zlatnu dolinu koja će se održati 29. listopada 2022. u Požegi, prigodom obilježavanja 128. obljetnice rođenja Zlate Kolarić-Kišur.

Natječaj traje od 13. travnja do 21. kolovoza 2022., a cjelokupni program odvija se uz potporu Ministarstva kulture i medija RH.

Više o programu i natječaju pročitaj na našoj web-stranici.