21. 4. 2022.

Događaji, najave

Ivana Maričević

Brojnim sadržajima i programima namijenjenim osobama svih dobi i različitih interesa, 22., 23. i 25. travnja, Gradska knjižnica Požega obilježava Noć knjige. S obzirom na bogat trodnevni program od dvadeset događaja, među kojima su četiri književna susreta, izložbeni, plesni i glazbeni program, kviz te cjelodnevne aktivnosti, u nastavku ti donosimo vodič kako bi lakše pronašao/pronašla nešto za sebe. 

Uz središnji program koji će se održati na samu Noć knjige, u subotu, 23.4. od 17 do 22 sata,  brojne aktivnosti očekuju te i u petak, 22.4. te u ponedjeljak, 25.4. u vremenu od 8 do 21 sat.  U koje god vrijeme tijekom ta tri dana dođeš, moći ćeš pronaći nešto za sebe! U nastavku pročitaj naš vodič, izaberi nešto za sebe i obilježi Noć knjige s nama! 

Noć knjige 2022. ― Gradska knjižnica Požega | Facebook

22.4. (petak)

 • 14 sati, Trg spoznaje

  Lego-maraton za osnovnoškolce, dodjela diploma i izložba lego-setova

  Lego-maraton je aktivnost koju Odjel za mlade i multimediju provodi s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvoja logičkog mišljenja i motoričkih sposobnosti te poticanja kreativnosti i znatiželje, kao i unapređivanja suradničkih i komunikacijskih vještina. Akcijsko slaganje lego-setova održano od 19. do 22. travnja bit će zaključeno dodjelom priznanja sudionicima te izložbom složenih lego-setova koje će svi zainteresirani moći pogledati na Odjelu za mlade i multimediju.

 • 17 sati, Dječji odjel 

  Slobodni u knjižnici, Vođena igraonica 

  U okviru programa Noći knjige, prijavljeni predškolci, polaznici Vođene igraonice, pod stručnim će vodstvom odgojiteljice – knjižničarke, pomoću raznovrsnih igara i aktivnosti usmjerenih na upoznavanje knjižnice imati priliku saznati više o različitim dobrobitima i mogućnostima koje knjižnica donosi djetetu.

 • 17 sati, Galerija svjetlosti

  Umjetnik u meni, završna likovna radionica i dodjela diploma 

  Umjetnik u meni program je koji se odvija pod stručnim vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a obuhvaća likovne radionice za srednjoškolce s ciljem popularizacije umjetnosti. Mlade će umjetničke duše tijekom sudjelovanja u radionicama od 11. do 22. travnja imati priliku upoznavanja s tehnikama i materijalima, usavršavanja likovnog jezika i razvijanja kreativnog mišljenja, a proces njihova učenja i stvaranja posjetitelji Knjižnice moći će pratiti na Galeriji svjetlosti. Završna likovna radionica u sklopu koje će polaznicima biti uručene diplome, održat će se u okviru Noći knjige. 

 • 20 sati, Galerija svjetlosti

  Luminous Dots, nastup UO Plesna radionica Ilijane Lončar 

  Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega obogatit će i nastup UO Plesne radionice Ilijane Lončar. Uz otvorenje izložbe Knjiga svaki dan, posjetitelji će moći uživati u plesnim pokretima Marte Matošević, Hane Prpić, Lucije Fahr, Tonke Potnik, Karle Paukner i Larise Zelenbabe, pod koreografskom palicom Ilijane Lončar. 

 • 20 sati, Galerija svjetlosti

  Knjiga svaki dan, otvorenje izložbe i dodjela nagrada i priznanja 

  Projekt Knjiga svaki dan koji se provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija, podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju, a u okviru Noći knjige bit će organizirano svečano proglašenje pobjednika i otvorenje izložbe fotografija “Knjiga svaki dan 2022. – Slika profila” kada će autorima odabranima u izložbu biti uručena priznanja, a nagrađenim autorima nagrade. U natječaju koji je trajao od 20. ožujka do 15. travnja 2022. pristiglo je 276 fotografija od kojih će njih 30 biti izloženo na Galeriji svjetlosti. Rezultate fotonatječaja Knjiga svaki dan 2022. možeš pogledati na našoj web stranici: https://gkpz.hr/foto-natjecaj/  

23.4. (subota)

 • od 17 do 22 sata, Znanstveni i studijski odjel

  Nauči biti korak ispred!, radionica igranja šaha

  Iskusni igrači šaha i dugogodišnji članovi Knjižnice Rafo Stanković i Željko Pavlović sve zainteresirane posjetitelje Znanstvenog i studijskog odjela učit će šahu. Ako si ljubitelj šaha i želiš se u njemu usavršiti ili jednostavno naučiti nešto o ovoj intelektualno stimulativnoj igri, ova je aktivnost prava prilika za to! 

 • od 17 do 22 sata, Dječji odjel

  Kreativna Suli 

  Prigodom književnog susreta za djecu s Majom Šimlešom, tvorkinjom dugovrate dječje književne junakinje Suli, na Dječjem će odjelu za najmlađe posjetitelje biti organizirana radionica izrade marionete Suli, a djeca će imati priliku uživjeti se u ulogu simpatične žirafe i okušati se u spontanom dramatiziranju.

 • 18 sati, Dvorana mudrosti

  Maja Šimleša ― književni susret za djecu

  Autorica priča za djecu predškolske i rane osnovnoškolske dobi, Maja Šimleša, čije su slikovnice o neustrašivoj žirafi Suli te Slikobasne, nastale u suradnji s ilustratorom Svenom Nemetom, osvojile srca najmlađih čitatelja, održat će književni susret za djecu. Najmlađi će posjetitelji Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega tako imati priliku uživati u druženju s ovom autoricom razigranih i duhovitih priča koje progovaraju o važnim temama poput prijateljstva, tolerancije i prihvaćanja sebe. U sklopu ovog književnog susreta autorica će održati i kreativnu radionicu.  

  Maja Šimleša ― književni susret za djecu | Noć knjige 2022. | Facebook

 • 19 sati, Galerija svjetlosti

  Ivana Šojat ― književni susret

  Poznata i nagrađivana osječka književnica Ivana Šojat, autorica velikog broja romana, zbirki priča i poezije, prevoditeljica te kazališna djelatnica, koja je gostovala u Gradskoj knjižnici Požega nakon objave romana Unterstadt, na ovom će književnom susretu u Noći knjige govoriti o cjelokupnom književnom opusu, uključujući i nedavno objavljeni roman Štajga ili put u maglu. Susretu će prisustvovati i članice Čitateljskog kluba Lectoria koje su pročitale sva Ivanina književna djela. Dođi i ti!

  Ivana Šojat ― književni susret | Noć knjige 2022. | Facebook

 • 20 sati, Galerija svjetlosti

  Bruno Šimleša ― promocija knjige (P)ostati zdrav 

  Sociolog te autor brojnih djela iz područja popularne psihologije i duhovnosti, Bruno Šimleša govorit će o svojoj posljednjoj knjizi (P)ostati zdrav kojom je zaokružio 20 godina uspješne spisateljske karijere. Dođi i saznaj kako je autor osobna iskustva rada s oboljelima od raka spojio sa spoznajama znanstvenih istraživanja stavljajući naglasak na holistički pristup zdravlju u knjizi namijenjenoj svima onima kojima je važno osobno zdravlje i zdravlje voljenih osoba!

  Bruno Šimleša ― promocija knjige (P)ostati zdrav | Noć knjige 2022. | Facebook

 • 20 sati, Dvorana znanja

  Čitam. Znam., kviz iz književnosti

  Prijavljeni sudionici u ekipnom će nadmetanju odmjeriti snage u poznavanju književnosti. Tročlane ekipe kvizoljubaca odgovarat će na 45 pitanja, a tri najuspješnije, osim što će testirati svoje znanje i zabaviti se, osvojit će i prigodne nagrade.   

 • 21 sat, Galerija svjetlosti

  Luka Bucić Acoustic, glazbeni nastup 

  Noć knjige u Gradskoj knjižnici Požega upotpunit će i glazbeni nastup. Sve zaljubljenike u glazbenu umjetnost svojim će nastupom počastiti Luka Bucić, požeški kantautor iza kojeg je velik broj nastupa s raznim bendovima na velikom broju kulturnih manifestacija i samostalnih koncerata. 

25.4. (ponedjeljak)

 • 17:30, Dvorana znanja

  Ljudi će opet pisati rukom…, radionica reciklopoezije za mlade povodom 100 godina od rođenja Vesne Parun

  Mladi polaznici radionice reciklopoezije, koja će biti održana povodom 100. godišnjice rođenja Vesne Parun, upustit će se u kreativni proces stvaranja blackout poezije. Na temelju postojećeg tekstualnog predloška odabrat će riječi koje će sačinjavati novu, neovisnu misaonu cjelinu, dok će ostatak nepotrebnih riječi zacrniti, što će zasigurno rezultirati kreativnim, vizualno atraktivnim radovima.

 • 19 sati, Dvorana mudrosti

  Probudi me!, objava natječaja za sudjelovanje na festivalu recitacije

  Uoči književnog susreta s Monikom Herceg, koju neki kolege već nazivaju Vesnom Parun naših dana, bit će objavljen natječaj za sudjelovanje na festivalu recitacije 2022., programu koji Gradska knjižnica Požega provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija s ciljem popularizacije poezije te edukacije i promocije recitatora poezije. U godini 100. obljetnice rođenja velike pjesnikinje, projekt će biti održan na temu Vesna Parun i druge pjesnikinje. 

 • 19 sati, Dvorana mudrosti

  Monika Herceg ― književni susret

  S poznatom i nagrađivanom pjesnikinjom, dramatičarkom i prozaisticom, neumornom promotoricom pjesništva, aktivnom u mnogim sferama kulturnog života, Monikom Herceg, razgovarat ćemo o poeziji, dramama, izletu u filmske vode te svemu onome što stoji iza njezinog impresivnog životnog i književnog djela! Dođi u Knjižnicu, poslušaj inspirativnu priču mlade pjesnikinje i obogati se poezijom!

  Monika Herceg ― književni susret | Noć knjige 2022. | Facebook

Cjelodnevne aktivnosti

 • 22.4. (petak) i 25.4 (ponedjeljak) od 8 do 21 sat; 23.4. (subota) od 17 do 22 sata, Odjel za mlade i multimediju

  Gasim računala i konzole ― Čitam!, akcija čitanja vodiča i priručnika o popularnim videoigrama 

  Simboličnim gašenjem računala i konzola tijekom trodnevnog trajanja programa Knjižnica nastoji skrenuti pažnju na knjigu i čitanje. Priručnici i vodiči o popularnim videoigrama, poput Minecrafta, Fortnitea, Robloxa i drugih, čekat će sve zainteresirane na Odjelu za mlade i multimediju. Dođi, konzultiraj ih i daj priliku knjigama koje će te poučiti kako biti još bolji gejmer!

 • 22.4. (petak) i 25.4. (ponedjeljak), od 8 do 21 sat; 23.4. (subota), od 17 do 22 sata, Odjel za mlade i multimediju

  Oslobodi se, igraj se!, akcija igranja društvenih igara

  Gašenje računala na Odjelu za mlade i multimediju prilika je, osim za druženje s knjigom, i za vraćanje društvenim igrama te druženje s obitelji i prijateljima. Dođi na Odjel za mlade i multimediju gdje te očekuju nove, raznovrsne društvene igre te kvalitetno provedi slobodno vrijeme u druženju i zabavi!

 • 22.4. (petak) i 25.4 (ponedjeljak) od 8 do 21 sat; 23.4. (subota) od 17 do 22 sata, Odjel književnosti

  Oslobodi se! Prigrli slobodu!, akcija poticanja čitanja 

  U skladu s temom Noći knjige, a to je sloboda u svim njenim značenjima te knjiga kao prostor slobode, na Odjelu književnosti pronaći ćeš izložene različite naslova iz područja književnosti koji grupno čine simbol pisane riječi oslobođene bilo kakvih ideologija te društvenih i političkih sukoba i previranja. Koji ruski i ukrajinski, hrvatski i srpski te drugi autori će se pronaći jedni pored drugih te koje ti naslove na ovu temu tvoji knjižničari preporučuju, saznat ćeš ako navratiš na Odjel književnosti! 

 • 22.4. (petak) i 25.4. (ponedjeljak), od 8 do 21 sat; 23.4. (subota), od 17 do 22 sata, Odjel književnosti

  Poruči mir!, akcija pisanja poruka mira 

  U turbulentnim vremenima kada je mnogima oduzeto pravo da žive u slobodi i miru, te kada postoji strah od moguće neizvjesne budućnosti, ostavi dozu optimizma te napiši poruku mira, potpiši se i naznači trenutak nastajanja poruke, a zatim izaberi bilo koju od preko 25 000 knjiga iz fonda Odjela književnosti u koju ćeš ubaciti svoju poruku koja će jednoga dana pronaći svoj put do budućeg čitatelja i prenijeti mu baš tvoju misao ovjekovječenu tijekom tvog sudjelovanja u Noći knjige.

 • 22.4. (petak), od 8 do 21 sat i 23.4. (subota), od 17 do 22 sata, Znanstveni i studijski odjel

  Izađi iz kutije!, rješavanje logičkih zadataka

  Svi posjetitelji Znanstvenog i studijskog odjela tijekom prva dva dana trajanja programa Noći knjige imat će priliku okušati se u rješavanju matematičkih mozgalica. One koji uspješno riješe svih 10 logičkih zadataka poredanih od jednostavnijih do složenijih koje je osmislila profesorica matematike Monika Idlbek, očekuje mali znak pažnje. Dođi na Znanstveni i studijski odjel, upregni moždane vijuge i odvoji vrijeme za sebe!

Izaberi događaj, dođi, podrži, sudjeluj u našem najvećem programu i manifestaciji koja slavi knjigu i čitanje!

Ulaz je slobodan na sve programe, osim programa Slobodni u knjižniciUmjetnik u meni i Kviza, koji su namijenjeni prijavljenim sudionicima.