27. 4. 2022.

Izvješća

Mirna Obradović

Izložba fotografija Slika profila, kojom je zaključen ovogodišnji fotonatječaj proveden u okviru projekta Knjiga svaki dan, otvorena je 22. travnja u 20 sati na Galeriji svjetlosti u sklopu Noći knjige. Tom je prilikom održano i svečano proglašenje pobjednika te dodjela nagrada i priznanja nagrađenim i odabranim autorima.

Projekt Knjiga svaki dan, koji podrazumijeva fotonatječaj, izložbu fotografija i međuknjižničnu suradnju, održava se od 2014. godine uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Na ovogodišnji fotonatječaj s temom Zamišljeni identitet odabrane knjige, koji je trajao od 20. ožujka do 15. travnja, prijavilo se 102 autora. Pristiglo je 276 zamišljenih profilnih fotografija odabrane knjige na društvenoj mreži, od kojih su 32 fotografije izabrane za izložbu. Tri najuspješnija rada koja su osvojila vrijedne nagrade te fotografije koje su dio izložbe odabralo je Prosudbeno povjerenstvo u sastavu fotografa Damira Hoyke, marketing stručnjakinje Barbare Slade Jagotić, fotografa Hrvoja Mikolčevića i Aleksandre Šutalo kao predsjednice Povjerenstva.

Nagrađeni autori:

  1. mjesto

Ana Hinić za fotografiju Izliječite svoju samoću / Erica J. Chopich, Margaret Paul

  1. mjesto

Mirna Bartolić za fotografiju Kokoschkina lutka / Afonso Cruz

  1. mjesto

Anja Kukor za fotografiju Kradljivica knjiga / Markus Zusak

Izložbeni program započeo je nastupom Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar pod nazivom Luminous Dots, nakon čega se posjetiteljima obratila Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega i predsjednica Prosudbenog povjerenstva, napomenuvši kako je ove godine izbor pobjedničkih fotografija i fotografija za izložbu bio iznimno zahtjevan zadatak. Izložbi je prisustvovao i Hrvoje Mikolčević, član Prosudbenog povjerenstva koji je dodao da svaka od izabranih fotografija ima svoj autentični pristup, pri čemu je pozvao sve prisutne da razgledaju izložbu i odaberu svoje favorite. Kvalitetu i vrijednost projekta Knjiga svaki dan posebno je istaknuo zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević.

Kako je bilo na otvorenju izložbe, pogledaj u fotogaleriji!

Izložbu Slika profila na Galeriji svjetlosti možeš pogledati do 15. svibnja! Ako nisi u mogućnosti doći u Knjižnicu, fotografije iz izložbe dostupne su i u fotogaleriji. Nakon što je pogledaju posjetitelji Gradske knjižnice Požega, izložbu će se moći pogledati i u drugim gradovima Hrvatske.

Gradska knjižnica Požega još jednom zahvaljuje svim autorima na sudjelovanju u fotonatječaju i čestita pobjednicima te odabranima za izložbu!