28. 4. 2022.

Izvješća

Ivana Maričević

Noć knjige, nacionalnu manifestaciju koja se održava svake godine 23. travnja uz Svjetski dan knjige i autorskih prava, ove je godine Gradska knjižnica Požega obilježila bogatim trodnevnim programom. Među brojnim i raznolikim sadržajima i aktivnostima održanima 22., 23. i 25. travnja bile su cjelodnevne akcije čitanja, pisanja, učenja i zabave na svim odjelima Knjižnice, zanimljive aktivnosti za djecu i mlade, tri književna susreta, kao i izložbeni, plesni i glazbeni program te kviz.

Ta tradicionalna književna manifestacija, kojom se slavi čarolija pisanja i potiče kultura čitanja, 2022. godine odvijala se u znaku slobode. Središnji program održan je 23. travnja, kad je Noć knjige i službeno otvorena pozdravnim govorima ravnateljice Knjižnice Aleksandre Šutalo, požeško-slavonske županice Antonije Jozić, požeškog gradonačelnika Željka Glavića i predsjednice Upravnog vijeća Knjižnice Vesne Vlašić. 

U nastavku saznaj što se sve događalo u Knjižnici tijekom trodnevnog trajanja programa ovogodišnje Noći knjige. 

Književni susreti

Književni susret za djecu s Majom Šimlešom započeo je u subotu, 23. travnja, u 18 sati u Dvorani mudrosti. Najmlađi su posjetitelji Noći knjige uživali u druženju s tom autoricom razigranih i duhovitih priča za djecu predškolske i rane osnovnoškolske dobi, s velikim interesom slušajući o avanturama neustrašive žirafe Suli koju je književnica i povela sa sobom. Nakon završetka književnog susreta razigrano druženje nastavljeno je na Dječjem odjelu, gdje je gošća za svu djecu održala i kreativnu radionicu. 

Nakon književnog susreta za djecu uslijedio je književni susret s Ivanom Šojat u 19 sati na Galeriji svjetlosti. Poznata i nagrađivana osječka književnica, autorica velikog broja romana, zbirki priča i poezije, prevoditeljica te kazališna djelatnica govorila je o cjelokupnom književnom opusu uključujući i nedavno objavljeni roman Štajga ili put u maglu. Među brojnom publikom na Galeriji svjetlosti bile su i članice Čitateljskog kluba Lectoria koje su pročitale sva Ivanina književna djela, o kojima su autorici postavile zanimljiva pitanja.  

Noć knjige nastavljena je na Galeriji svjetlosti u 20 sati druženjem s Brunom Šimlešom koji je tom prilikom održao promociju knjige (P)ostati zdrav. Sociolog te autor brojnih djela iz područja popularne psihologije i duhovnosti predstavio je svoju posljednju knjigu kojom je zaokružio 20 godina uspješne spisateljske karijere. Brojni su posjetitelji imali priliku saznati kako je autor osobna iskustva rada s oboljelima od raka povezao sa spoznajama znanstvenih istraživanja stavljajući naglasak na holistički pristup zdravlju te se uključiti u razgovor o zdravlju s autorom. 

Akcije čitanja, pisanja, učenja, zabave

Gasim računala i konzole ― Čitam!, akcija čitanja vodiča i priručnika o popularnim videoigrama, održana je na Odjelu za mlade i multimediju u petak, 22. travnja, i u ponedjeljak, 25. travnja, od 8 sati do 21 sat te u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata. Simboličnim gašenjem računala i konzola te izlaganjem priručnika i vodiča o popularnim videoigrama, poput Minecrafta, Fortnitea, Robloxa i drugih, djelatnici Odjela za mlade i multimediju nastojali su skrenuti pozornost posjetitelja na knjigu i čitanje. 

Oslobodi se, igraj se!, akcija igranja društvenih igara, odvijala se na Odjelu za mlade i multimediju u petak, 22. travnja, i u ponedjeljak, 25. travnja, od 8 sati do 21 sat te u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata. Gašenje računala na Odjelu za mlade i multimediju pružilo je priliku, osim za druženje s knjigom, i za vraćanje društvenim igrama te druženje s obitelji i prijateljima. Svi su posjetitelji Odjela za mlade i multimediju tako mogli uživati u novim, raznovrsnim društvenim igrama te kvalitetno provesti slobodno vrijeme u druženju i zabavi.

Oslobodi se! Prigrli slobodu!, akcija poticanja čitanja, održala se na Odjelu književnosti u petak, 22. travnja, i u ponedjeljak, 25. travnja, od 8 sati do 21 sat te u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata. U skladu s temom Noći knjige, koja podrazumijeva slobodu u svim njezinim značenjima te knjigu kao prostor slobode, posjetitelji Odjela književnosti mogli su pronaći te izabrati za čitanje neki od izloženih različitih naslova iz područja književnosti koji zajedno čine simbol pisane riječi oslobođene bilo kakvih ideologija te društvenih i političkih sukoba i previranja.

Poruči mir!, akcija pisanja poruka mira, odvijala se na Odjelu književnosti u petak, 22. travnja, i u ponedjeljak, 25. travnja, od 8 sati do 21 sat te u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata. U turbulentnim vremenima, kad je mnogima oduzeto pravo na život u slobodi i miru, svi su posjetitelji imali priliku ostaviti svoju dozu optimizma te napisati osobnu poruku mira koju su mogli ubaciti u bilo koju knjigu od njih otprilike 25 000 iz fonda Odjela književnosti. Možda baš prilikom iduće posudbe knjige s Odjela književnosti nađeš poruku nekog od sudionika akcije među kojima su bili i književni gosti.

Aktivnost Izađi iz kutije! održana je na Znanstvenom i studijskom odjelu u petak, 22. travnja, od 8 sati do 21 sat te u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata. Svi posjetitelji Znanstvenog i studijskog odjela tijekom prva dva dana trajanja programa Noći knjige imali su priliku okušati se u rješavanju logičkih zadataka. Osim što su na taj način odvojili vrijeme za sebe i vježbali moždane vijuge, oni posjetitelji koji su uspješno riješili svih deset logičkih zadataka, poredanih od jednostavnijih do složenijih, profesorice matematike Monike Idlbek, dobili su i mali znak pažnje. 

Nauči biti korak ispred!, radionica igranja šaha, održana je u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata na Znanstvenom i studijskom odjelu. Iskusni igrači šaha i dugogodišnji članovi Knjižnice Rafo Stanković i Željko Pavlović sve su zainteresirane posjetitelje Znanstvenog i studijskog odjela učili šahu. Bila je to prava prilika za sve ljubitelje šaha, kao i za one koji su željeli naučiti nešto o toj intelektualno stimulativnoj igri. 

Programi za djecu i mlade

Slobodni u knjižnici naziv je Vođene igraonice održane na Dječjem odjelu u okviru programa Noći knjige u petak, 22. travnja, u 17 sati. Prijavljeni predškolci, polaznici Vođene igraonice, pod stručnim su se vodstvom odgojiteljice – knjižničarke, pomoću raznovrsnih igara i aktivnosti uživjeli u ulogu knjižničara te tako saznali više o različitim dobrobitima i mogućnostima koje knjižnica donosi djetetu. 

Lego-maraton za osnovnoškolce aktivnost je koju Odjel za mlade i multimediju provodi s ciljem kvalitetnog provođenja slobodnog vremena, razvoja logičkog mišljenja i motoričkih sposobnosti te poticanja kreativnosti i znatiželje, kao i unapređivanja suradničkih te komunikacijskih vještina. Akcijsko slaganje lego-setova održano od 19. do 22. travnja zaključeno je dodjelom diploma i izložbom lego-setova u okviru programa Noći knjige u petak, 22. travnja, u 14 sati na Odjelu za mlade i multimediju.

Umjetnik u meni program je koji se odvija pod stručnim vodstvom akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a obuhvaća likovne radionice za srednjoškolce s ciljem popularizacije umjetnosti. Mlade umjetničke duše tijekom sudjelovanja u radionicama od 11. do 22. travnja imale su priliku upoznati se s tehnikama i materijalima, usavršiti likovni jezik i razviti kreativno mišljenje, a proces njihova učenja i stvaranja posjetitelji Knjižnice mogli su pratiti na Galeriji svjetlosti. Završna likovna radionica, u sklopu koje su polaznicima uručene diplome, održana je u okviru Noći knjige u petak, 22. travnja, u 17 sati.   

Prigodom književnog susreta za djecu s Majom Šimlešom, tvorkinjom dugovrate dječje književne junakinje Suli, na Dječjem je odjelu u subotu, 23. travnja, od 17 sati do 22 sata za najmlađe posjetitelje organizirana radionica Kreativna Suli. Osim izrade marionete Suli, djeca su imala priliku uživjeti se u ulogu simpatične žirafe i okušati se u spontanom dramatiziranju.

Ljudi će opet pisati rukom…, radionica reciklopoezije za mlade povodom 100 godina od rođenja Vesne Parun, održana je u ponedjeljak, 25. travnja, u 17:30 u Dvorani znanja. Mladi su se polaznici radionice upustili u kreativni proces stvaranja blackout poezije. Na temelju postojećeg tekstualnog predloška odabrali su riječi koje će sačinjavati novu, neovisnu misaonu cjelinu, dok su ostatak nepotrebnih riječi zacrnili, što je rezultiralo kreativnim, vizualno atraktivnim radovima.

Izložbeni program

Izložba fotografija Slika profila, kojom je zaključen ovogodišnji fotonatječaj proveden u okviru projekta Knjiga svaki dan, otvorena je 22. travnja u 20 sati na Galeriji svjetlosti u sklopu Noći knjige. Tom je prilikom održano i svečano proglašenje pobjednika te dodjela nagrada i priznanja nagrađenim i odabranim autorima.

Projekt Knjiga svaki dan, koji se provodi uz potporu MInistarstva kulture i medija, podrazumijeva fotonatječaj i izložbu fotografija te međuknjižničnu suradnju. U natječaju koji je trajao od 20. ožujka do 15. travnja pristiglo je 276 fotografija, od kojih su 32 fotografije izabrane za izložbu na Galeriji svjetlosti. Rezultate fotonatječaja Knjiga svaki dan 2022. možeš pogledati na našoj web stranici https://gkpz.hr/foto-natjecaj/.

Izložbu Slika profila na Galeriji svjetlosti možeš pogledati do 15. svibnja! Ako nisi u mogućnosti doći u Knjižnicu, fotografije iz izložbe dostupne su i u fotogaleriji, a kako je bilo na otvorenju izložbe, pogledaj u fotogaleriji!

Plesni program

Program Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega obogatio je i Luminous Dots, nastup UO-a Plesna radionica Ilijane Lončar. Uz otvorenje izložbe Slika profila održane u petak, 22. travnja, u 20 sati, posjetitelji su imali priliku uživati u plesnim pokretima Marte Matošević, Hane Prpić, Lucije Fahr, Tonke Potnik, Karle Paukner i Larise Zelenbabe pod koreografskom palicom Ilijane Lončar. 

Glazbeni program

Središnji dan programa Noći knjige u Gradskoj knjižnici Požega, subota, 23. travnja, zaključen je glazbenim nastupom. Sve zaljubljenike u glazbenu umjetnost svojim je nastupom počastio Luka Bucić, požeški kantautor iza kojeg je velik broj nastupa s raznim bendovima na velikom broju kulturnih manifestacija i samostalnih koncerata. Brojni posjetitelji uživali su u zvucima koji su odzvanjali prostorom Galerije svjetlosti, u opuštenoj i ugodnoj atmosferi. 

Kviz

Čitam. Znam., kviz iz književnosti, održan je u subotu, 23. travnja, u 20 sati u Dvorani znanja. Prijavljeni su sudionici u ekipnom nadmetanju odmjerili snage u poznavanju književnosti. Devet tročlanih ekipa kvizoljubaca odgovaralo je na 45 pitanja, a tri najuspješnije, osim što su testirale svoje znanje i zabavile se, osvojile su i prigodne nagrade. Pobjednička je ekipa Mikado (Paulić, Paulić, Pavelić), drugo je mjesto osvojila ekipa Izgubljeni u prijevodu (Čevapović, Brtan, Akšamović), a treće mjesto ekipa Milton i metafizičari (Balog, Bleiziffer, Perutka). Čestitke svima!    

Hvala svima koji su sudjelovali u našoj najvećoj manifestaciji koja slavi knjigu i čitanje!

Kako je izgledala Noć knjige 2022. u tvojoj Knjižnici, pogledaj u fotogaleriji