2. 5. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

U svibnju se održava manifestacija Festival znanosti kojom se nastoji znanost približiti javnosti i potaknuti urođena znatiželja u svim životnim razdobljima te želja za stjecanjem novih znanja, a tim ti povodom tvoja Knjižnica donosi popis preporučenih knjiga o popularnoj znanosti. 

Mnogi su vrhunski znanstvenici, u nastojanju da dostignuća suvremene znanosti približe širokom krugu čitatelja, objavili popularnoznanstvene knjige iz područja kojim se bave. U naslovima koje ti preporučujemo za čitanje naći ćeš odgovore na mnoga zanimljiva pitanja koja si svi ponekad postavljamo o svijetu u kojem živimo. Knjige su to koje premošćuju jaz između akademske, znanstvene literature i svakodnevnog života govoreći o kompleksnim znanstvenim temama na jednostavan i svima razumljiv način, a njihovim stranicama dominira vjera u znanost i njezinu moć. Izaberi svoj naslov, čitaj, nauči nešto novo!

Iskustva onih koji su se odlučili baviti znanošću

Anita Peti-Stantić i Vedrana Stantić u knjizi Putovanje u nepoznato: zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)? okupile su životne priče 31 hrvatskog znanstvenika, ali i znanstvenica, u kojima čitatelju pružaju odgovore na pitanja o tome čim se znanstvenici bave, kako su se odlučili baviti znanošću i s kakvim su se teškoćama susretali tijekom izgradnje karijera. Koristeći se neformalnim tonom te uvlačeći čitatelja u svijet moderne znanosti očima znanstvenika različitih dobnih skupina i struka, autorice nastoje probuditi interes za znanost među svim uzrastima, osobito među mladima. Otkrij kuda će te odvesti to zanimljivo putovanje u nepoznato!

Popularnoznanstveni naslovi o ljudskom tijelu i zdravlju

Poznati autor Bill Bryson tvorac je brojnih opsežnih i globalno popularnih te nagrađivanih knjiga u kojima se bavi znanstvenim činjenicama, na jednostavan i duhovit način koji poziva na čitanje i uživanje u obogaćivanju novim spoznajama. Istim putem nastavio je i u knjizi Tijelo: priručnik za korisnike u kojoj se uhvatio ukoštac s fenomenom ljudskog tijela. U suradnji s mnogim znanstvenicima i liječnicima te donoseći manje poznate i fascinantne spoznaje o načinu na koji tijelo funkcionira, kako se mijenja, koji se procesi odvijaju u našim stanicama i organima, autor te poziva da istražiš njegovu manje poznatu stranu. Osim fascinantnih činjenica iz područja anatomije, knjiga donosi i mnogo više stavljajući ljudsko tijelo u širi kulturološki kontekst. Koje sve tajne skriva čudesni tjelesni oklop u kojem provodimo život, otkrit ćeš u toj knjizi! 

David Eagleman, neuroznanstvenik i popularizator znanosti, u knjizi Mozak: čudesna priča o tebi daje ti jednostavan uvid u najfascinantniji i najkompleksniji dio ljudskog tijela promišljajući i o njegovoj daljnjoj evoluciji. Što je stvarnost, kako donosimo odluke, kako se naš mozak mijenja tijekom života i kakav utjecaj na njega ima tehnologija samo su neka od pitanja koja zauzimaju mjesto u knjizi. Kako bi ti sadržaj učinio još zanimljivijim, autor je tekst obogatio mozgalicama, optičkim varkama i primjerima zapanjujućih eksperimenata kojima ti donosi svijet složene nakupine više milijarda stanica i njihovih milijarda veza koje čine taj organ. To pitko znanstveno štivo povest će te u vlastitu nutrinu i sigurno te neće ostaviti ravnodušnom/ravnodušnim!

Giulia Enders, njemačka liječnica, znanstvenica i spisateljica, autorica je knjige Crijeva sa šarmom: sve o jednom podcijenjenom organu koja je postala velika svjetska uspješnica. Autorica te njezinim redcima vodi na putovanje probavnim sustavom promišljajući na duhovit način o tom organu te o njegovoj važnosti za ljudsko zdravlje. Knjiga potkrijepljena najnovijim medicinskim istraživanjima zabavno je i poučno štivo koje razbija predrasude o neugodnoj temi te na zanimljiv način podastire pred čitatelja važne teme u svakodnevnom funkcioniranju. Zabavi se i ujedno nauči nešto novo uz tu knjigu!

Igor Rudan, ugledni hrvatski znanstvenik, član organizacije Royal Society of Edinburg i autor mnogih popularnoznanstvenih tekstova, u knjizi Zao zrak na pristupačan ti način približava znanstvene činjenice pokušavajući iz uloge znanstvenika odgovoriti na mnoga zanimljiva pitanja koja nas sve intrigiraju. Spoznaje suvremene medicine, teme biomedicine i globalnog zdravlja autor ispisuje razumljivim i zanimljivim jezikom omogućavajući ti da produbiš znanje te naučiš nešto novo i korisno. Među ostalima, u knjizi te očekuju promišljanja našeg poznatog znanstvenika o tome zašto starimo, koje nam bolesti prijete, kako usporiti starenje i slične teme. Neka te znatiželja potakne da posegneš za knjigom koja se bavi mnogim važnim temama!

Popularnoznanstvene knjige iz svijeta fizike i astrofizike 

Richard Feynman, jedan od najutjecajnijih američkih fizičara 20. stoljeća, dobitnik Nobelove nagrade za fiziku 1965. godine, znanstvenik koji je ostavio veliki doprinos u raznim granama teorijske fizike, autor je knjige Osobitosti fizikalnih zakona koja je u hrvatskom prijevodu doživjela četiri izdanja. Knjiga sadrži ciklus od sedam predavanja koja je američki fizičar Richard Feynman održao na Sveučilištu Cornell. Autor donosi sažeti prikaz temelja suvremene fizike koristeći se jednostavnim rječnikom kako bi osobama najšireg spektra interesa približio svijet fizikalnih zakona na duhovit, a opet znanstveno utemeljen način. Istraži zakone fizike u toj knjizi koja je osvojila mnoge ljubitelje popularnoznanstvene literature!  

Michio Kaku, profesor teorijske fizike na Sveučilištu u New Yorku, jedan od utemeljitelja teorije struna i autor više popularnoznanstvenih djela, u knjizi Fizika budućnosti: kako će znanost oblikovati ljudsku sudbinu i naše svakodnevne živote do 2100. godine promišlja o budućnosti i ulozi koju će u njoj odigrati znanstvena revolucija. Između ostalog, ako prihvatiš izazov čitanja te knjige, saznat ćeš više o temama budućnosti poput umjetne inteligencije, medicine, nanotehnologije, putovanja svemirom i drugim zanimljivim temama koje autor rasvjetljava donoseći razgovore s više od 300 istaknutih znanstvenika iz različitih područja znanja. Otkrij koje će nam sve novosti donijeti znanstvena dostignuća do kraja 21. stoljeća prema mišljenju tog autora!

Stephen Hawking, poznati britanski teorijski fizičar i kozmolog koji je svojim radom ostavio trajni trag u području kozmologije i kvantne gravitacije, aktivno je provodio popularizaciju znanosti objavljujući djela u kojima je iznosio svoja razmišljanja i teorije o svemiru. U svojoj posljednjoj knjizi Kratki odgovori na velika pitanja promišlja o mnogim pitanjima važnima za čovječanstvo poput onog kako je nastao svemir, postoje li u njemu i drugi inteligentni oblici života, možemo li predvidjeti budućnost, je li moguće putovati kroz vrijeme, a donosi i razmišljanja o umjetnoj inteligenciji, kolonizaciji svemira i klimatskim promjenama. Kojih se još velikih pitanja dotaknuo veliki znanstvenik, saznat ćeš ako uzmeš u ruke njegovu knjigu koja će te zasigurno potaknuti na razmišljanje!

Neil deGrasse Tyson poznati je astrofizičar iz čijeg su pera proizašle mnoge popularnoznanstvene uspješnice u kojima, jezikom razumljivim i laicima, na temelju suvremenih znanstvenih spoznaja pokušava prodrijeti u najveće tajne svemira. U knjizi Astrofizika za ljude u žurbi iz 2017. godine autor ti nudi znanstvena saznanja o svemiru nastojeći ti približiti svemirska prostranstva i otkriti mnogo zapanjujućih činjenica upoznajući te s osnovama astrofizike. Ujedno i popularno i znalački napisana, knjiga je pravi izbor za sve koji nemaju vremena istraživati literaturu o toj temi, a žele dobiti sažet i znanstveno utemeljen sadržaj koji pokriva najvažnije teme te znanstvene discipline. Pridruži se poznatom astrofizičaru u otkrivanju odgovora na najdublja pitanja i kreni na turneju po svemirskim prostranstvima s njegovom knjigom!

Svijet šume prikazan iz “stručnog kuta”

Šumar i ljubitelj prirode Peter Wohlleben u knjizi Tajni život drveća: što drveće osjeća, kako se sporazumijeva – otkriće jednog skrivenog svijeta poziva te u začuđujući svijet prirode otkrivajući ti koje tajne skriva šuma. Upotpunjavajući znanstvene spoznaje osobnim otkrićima i iskustvom koje je stekao godinama radeći kao šumarski inženjer, autor daje odgovore na pitanja poput onog što se sve događa u životnom vijeku jednog drveta, kako stabla međusobno komuniciraju, kako se brinu za potomstvo i slično. To informativno i zanimljivo štivo dočarat će ti zvukove i mirise te bogatstvo šumskog svijeta i njegovu važnost za život na Zemlji šaljući snažnu poruku o važnosti njegova očuvanja. Pođi na putovanje u taj fascinantni svijet u kojem te očekuju brojne zanimljivosti!

Predložene ćeš naslove pronaći na Znanstvenom i studijskom odjelu. Dođi, izaberi svoj naslov, nauči nešto novo, a više preporuka popularnoznanstvenih naslova pogledaj u našem biltenu na posudbenom pultu i infopultovima tvoje Knjižnice!