1. 6. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Znaš li da je 21. lipnja, osim što je kalendarski početak ljeta, i dan kad se obilježava Svjetski dan glazbe? Kako bi se istaknula važnost glazbe u svakodnevnom životu, u mnogim se gradovima diljem svijeta tog dana organiziraju besplatni glazbeni nastupi koji uključuju amaterske i profesionalne glazbenike te različite glazbene stilove. 

Glazba kao važan dio života koji ga čini ljepšim, izazivajući u nama snažna emocionalna iskustva, izvor je nadahnuća brojnih književnih te popularnoznanstvenih i publicističkih knjiga. Stoga ti u lipanjskom tematskom biltenu donosimo naslove u čijem je središtu fenomen glazbe. Dok neki od njih promatraju učinak glazbe na naše psihičko i fizičko zdravlje, drugi te pozivaju u svijet poznatih glazbenika i bendova donoseći njihove biografije, a na popisu su se našla i književna djela inspirirana glazbom i životima poznatih glazbenika. Izaberi nešto za sebe i inspiriraj se glazbom!   

Književna djela inspirirana glazbom i glazbenicima

Iz spisateljskog pera američke književnice Ann Pratchett nastao je roman Bel canto koji je ovjenčan PEN / Faulkner nagradom i nagradom Orange. Inspiraciju za knjigu autorica je pronašla u stvarnom događaju koji se odvio u japanskoj ambasadi u Peruu 90-ih godina prošlog stoljeća, a u središte je smjestila lik svjetski poznate operne pjevačice Roxane Coss, zvijezde jedne raskošne zabave visokih dužnosnika koja će se nakon provale grupe gerilskih militanata pretvoriti u dugotrajnu talačku krizu. Na stranicama te knjige praćene zvucima glazbe autorica je sagradila nježnu priču o ljudskim odnosima, umjetnosti, suosjećanju i ljudskosti. Pročitaj tu čarobnu knjigu o glazbi i ljudskosti!

Katalonska spisateljica i pjesnikinja Maria Ángels Anglada napisala je knjigu Violina iz Auschwitza koja ju je proslavila postavši jedno od nezaobilaznih djela o holokaustu. Autorica te vraća u vrijeme Drugog svjetskog rata započinjući svako poglavlje autentičnim dokumentima koji će te upoznati sa stvarnim zločinima u nacističkim logorima i gradeći roman koji će te potaknuti na suosjećanje i razmišljanje. U srcu je romana stravična priča o židovskom graditelju violina koja je ispletena nitima lirske jednostavnosti, mješavinom fikcije i stvarne dokumentacije. Pročitaj tu, na neuobičajen način ispripovijedanu, priču o jednom od najkrvavijih događaja u svjetskoj povijesti!

Austrijski romanopisac Robert Seethaler u djelu Posljednji stavak oslikao je književni portret austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera, vodeći pritom čitatelja na putovanje životom poznatog glazbenika. Dok plovi brodom na svojem posljednjem putovanju iz New Yorka u Europu, Mahler prebire po vlastitim sjećanjima upoznajući te s trijumfima i porazima koje je doživio te sa svim onim što ga je nadahnjivalo. Iznoseći Mahlerova sjećanja na ljeta u planinama, vjenčanje s Almom, tragičnu smrt kćeri Marije, susret s Rodinom, Wagnerom, Freudom i drugim umjetnicima i intelektualcima te na druge epizode iz umjetnikova života, autor je napisao iznimno djelo o ljepoti umjetnosti i prolaznosti života. Kreni s Mahlerom na njegovo oproštajno putovanje koje zapljuskuje zvucima njegove glazbe i sjećanjima na njegov život! 

Afonso Cruz, portugalski književnik i autor nagrađivanih djela Kokoschina lutka i Cvijeće, i u svojem posljednjem romanu neobična naslova Ni svi kitovi ne lete vraća se likovima iz ranijih, spomenutih djela nastavljajući pisati u sličnom stilu. Radnja romana odvest će te u vrijeme Hladnog rata i CIA-inog plana u kojem je važnu ulogu imala jazz-glazba i američki jazz-pijanist Erik Gould koji boluje od rijetkog neurološkog problema – sinestezije. U napetu špijunsku priču pisac je smjestio emotivnu i ljubavnu priču, što je rezultiralo raskošnom prozom o ljubavi, glazbi, samoći i smrti. Prošetaj stranicama te snažne priče koja propituje moć glazbe!

O važnosti glazbe za zdravlje

Daniel Joseph Levitin, američko-kanadski kognitivni psiholog, neuroznanstvenik, glazbenik i književnik, u knjizi Mozak i muzika: znanost o jednoj ljudskoj opsesiji pozabavio se fenomenom glazbe sa stajališta neuroznanosti promatrajući je kao iskaz misaonog, osjećajnog i tjelesnog zdravlja. Propitujući se o jednoj od osnovnih i sveprisutnih ljudskih vještina, autor pokušava dati odgovore na pitanja o tome što nas glazba može naučiti o mozgu i obratno, ali i što iz toga možemo otkriti o nama samima. U tom običnom, čitatelju pristupačno napisanom, štivu saznat ćeš i zašto ljudi stvaraju glazbu te uživaju u njoj, zašto ih privlači određeni glazbeni stil, što i kako radi naš mozak dok slušamo ili stvaramo glazbu i još mnogo zanimljivosti. Dođi po knjigu koja je pravi izbor ne samo za glazbenike nego i za sve one koje zanima kako funkcionira ljudski mozak!

U knjizi Glazba kao lijek: samoterapija zvucima koji liječe Josip Joe Meixner, pijanist, skladatelj, producent i glazbeni znanstvenik iza kojeg je dugi niz godina uspješnog teorijskog i praktičnog bavljenja glazbom, iznio je spoznaje do kojih je došao baveći se glazbenom medicinom i razumijevanjem utjecaja glazbe na ljudski organizam. Što je piano-medicina i kakav učinak može imati na zdravstveno stanje, saznaj od tog profesionalnog pijanista koji je u svojoj knjizi stručno glazbeno znanje spojio s medicinskim spoznajama dočaravajući važnost glazbe u životu te njezin utjecaj na misli i zdravlje. Izaberi nešto za sebe iz glazbene ljekarne koju ti donosi ta knjiga!

Biografije legendarnih glazbenika

David Bowie: život u slikama ilustrirana je i u prvom licu ispričana biografija koja čitatelju dočarava život tog velikog britanskog rock-glazbenika, skladatelja, glazbenog producenta, aranžera i glumca. Nastala je kao rezultat zajedničkog kreativnog rada španjolske ilustratorice i autorice Marie Hesse koja se pobrinula za ilustracije i autora Frana Ruiza koji potpisuje tekst. Više od pet desetljeća na sceni, sklonost eksperimentiranju i promjenama glazbenog stila i imidža, zanimljive biografske crtice, manje poznate anegdote te put kojim se vinuo u zvjezdane visine i postao ikona autori su smjestili na stranice knjige oslikavši bogat glazbeni izričaj i uspješnu umjetničku karijeru, kao i privatni život tog osebujnog umjetnika. Zaviri u tu, na poseban način ispričanu, priču o životu poznatog umjetnika!

Zlatko Gall, novinar, glazbeni kritičar, publicist te pratitelj i poznavatelj života i djela Arsena Dedića, napisao je biografiju tog velikana hrvatske glazbe pod nazivom Arsen: čovjek kao on. Unutar korica te knjige autor je sabrao 40 godina praćenja glazbenikove karijere te druženja s njim posvećujući posebnu pozornost albumima i glazbenim projektima, ali i Arsenovoj poeziji te njegovu cjelokupnom radu, odnosu prema suradnicima, kolegama, prijateljima i obitelji. Obuhvaćajući sve ono što je Arsen govorio, kao i ono što su drugi o njemu pisali, autor je uvjerljivo portretirao tog jedinstvenog pjevača, kantautora, glazbenika i pjesnika. Posudi biografiju koja će ti otkriti manje poznate stvari o tom velikanu hrvatske glazbe!

Nakon četverogodišnjeg istraživanja i proučavanja više od 500 različitih pisanih izvora te 1500 intervjua i dokumenata Anthony Summers i Robbyn Swan iznjedrili su najiscrpniju biografija Franka Sinatre jednostavna naslova Sinatra: život. Na 636 stranica te knjige autorsko-bračni par iznosi na vidjelo detalje iz zanimljive biografije i zvjezdane karijere tog glumca i legende čije su pjesme obilježile svjetsku glazbenu industriju, pri čemu oslikavaju sve Sinatrine strane, nerijetko i one mračne, manje poznate rasvjetljujući buran život te složene ličnosti. Pročitaj najiscrpniju biografiju glumačke i glazbene legende!

Greg Brooks i Simon Lupton na temelju prikupljenih intervjua sastavili su i priredili knjigu Freddie Mercury: život ispričan vlastitim riječima, u kojoj se u razmišljanjima o glazbi zrcale i životni stavovi protagonista. Knjiga će te provesti životom tog karizmatičnog glazbenika i jedinstvene pojave na svjetskoj glazbenoj sceni, pokazati ti kako je izgledao njegov put od djetinjstva do planetarnog uspjeha s grupom Queen, otkriti ti glazbenu priču jednog od najuspješnijih bendova ikad te pokazati kako je nastajala glazba kojom su rušili konvencije i ostavili neizbrisiv trag na svjetskoj glazbenoj sceni. Saznaj manje poznate stvari o poznatom glazbeniku čije su izvedbe trajno obilježile svjetsku glazbu!

Ako se na našem popisu nije našao tvoj omiljeni glazbeni žanr, glazbenik ili bend, dođi u Knjižnicu i provjeri koje još naslove iz svijeta glazbe imamo u bogatom fondu Znanstvenog i studijskog odjela te Odjela književnosti, a za još preporuka pogledaj naš bilten na posudbenom i informativnim pultovima Knjižnice!