7. 6. 2022.

Događaji, najave

Matej Peharda

S ciljem informiranja građana o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama, Međimurska županija organizira Alzheimer café u prostorima Gradske knjižnice Požega, 9. lipnja 2022. u 17:00 sati u Dvorani mudrosti, a ulaz za sve zainteresirane je besplatan.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Međimurske županije, dr. sc. Sonja Tošić-Grlač, otvorit će Alzheimer café uz pozdravnu riječ dobrodošlice te najaviti kratko predavanje o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama koje će održati Andrej Prošev, dr. med. spec. psihijatrije koji ujedno pruža i psihijatrijsku podršku korisnicima oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija u Dnevnom boravku u Domu za starije i nemoćne osobe Čakovec. Doktor Prošev pobliže će opisati vrste demencija, simptome demencija i kako ih prepoznati na vrijeme te na koje načine možemo olakšati život osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Kako izgleda dan u Dnevnom boravku te čime se korisnici bave i kako im radna terapeutkinja, medicinska sestra, socijalna radnica i dvije njegovateljice pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti predstavit će Mateja Kokalović, socijalna radnica koja radi s korisnicima Dnevnog boravka.

Nakon predavanja, sudionici Alzheimer café-a moći će postavljati pitanja i podijeliti svoja iskustva vezana uz Alzheimerovu bolest i druge demencije. Na pitanja o Alzheimerovoj bolesti i drugim demencijama te na pitanja o odnosima između oboljelih osoba i njihovih obitelji odgovarat će Andrej Prošev, dr. med. spec. psihijatrije.

Alzheimer café zamišljen je kao neformalan način na koji oboljeli od Alzheimerove bolesti i drugih demencija te njihove obitelji mogu ostvariti kontakt sa stručnim osobama u opuštenom okruženju te dobiti podršku sudionika café-a koji također dijele slična iskustva.

Projekt „PRUŽI RUKU“ čiji Nositelj je Međimurska županija u potpunosti je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda, a njegov cilj jest uključivanje 30 oboljelih osoba u život zajednice kroz rad Dnevnog boravka, sprječavanje njihove prerane institucionalizacije, a članovima obitelji osiguravanje ravnoteže između obiteljskog i poslovnog života.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.499.863,86 kuna, a isti se provodi u periodu od 28. srpnja 2020. godine do 28. rujna 2022. godine.