1. 7. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Inspiracija je za novi, srpanjski tematski bilten Međunarodni dan sportskih novinara koji se obilježava 2. srpnja, u spomen na isti datum kad je 1924. godine u Parizu osnovana Svjetska udruga sportskih novinara.

Tvoja ti Knjižnica tim povodom predlaže da pročitaš neki od naslova koji tematiziraju sport, a među njima su književna djela, autobiografski zapisi poznatih književnika koji su ukoričili svoje sportske trenutke te biografije sportskih velikana čiji su sportski uspjesi i postignuća ušli u povijest. Naslovi koje ti ovaj mjesec predlažemo pravi su izbor i za ljubitelje sporta i za one koji uživaju u ljepoti književne riječi ili u publicističkim naslovima, a možda te inspiriraju i da se, ako već nisi, okušaš u nekom sportu. Dođi u Knjižnicu po svoj naslov!    

Književnici koji su zabilježili svoje maratonske trenutke

Japanska književna zvijezda i strastveni trkač Haruki Murakami u knjizi O čemu govorim kada govorim o trčanju vodi te vlastitim trkačkim stazama. Podijelivši s čitateljima svoje iskustvo četveromjesečnih priprema za Njujorški maraton na kojem je sudjelovao 2005. godine, autor progovara o manje poznatim stvarima o sebi i o svojem poimanju svijeta. Kad i kako je počela njegova ljubav prema trčanju, kako je trčao najpoznatije svjetske maratone i triatlonske utrke te kako je trčanje utjecalo na njega i njegovo pisanje, otkrit ćeš u toj knjizi koja je žanrovska kombinacija dnevnika i putopisa. Saznaj što poznati japanski književnik i manje poznati trkač kaže o trčanju! 

Hrvatski pisac i znanstvenik Nebojša Lujanović u književnom ostvaraju Maratonac izgradio je slojevitu priču isprepletenu sličnostima među trčanjem, životom i pisanjem. Pisan u drugom licu, roman ogoljuje autora pred čitateljem kojeg vodi na putovanje utrkom zvanom život sa svim njegovim borbama, usponima i padovima. Šest poglavlja romana ispunjavaju opisi doživljaja nekoliko otrčanih maratona i njihovih različitih etapa, kojima pisac propituje granice čovjekove izdržljivosti govoreći o životu, odricanju, zadovoljstvu zbog pobjede te izazovima. Posudi knjigu poznatog književnika i znanstvenika koja te pušta u njegov svijet!

Hokej, nogomet i plivanje u književnim djelima

Fredrik Backman, poznati švedski pisac i književni otac svjetski popularne uspješnice Čovjek zvan Ove, u romanu Medvedgrad piše o hokeju. Smjestivši radnju u gradić s velikim snovima u kojem hokej nije samo sport već i ono što povezuje zajednicu te budi nadu u bolju budućnost, autor snažno progovara o društvenoj nepravdi i odnosima moći. Pričom o hokeju i maloj zajednici književnik se hvata ukoštac s važnim društvenim temama poput odgovornosti roditeljstva, pripadnosti, moći prijateljstva i oprosta, kao i otkrivanja tamne strane ljudske prirode gradeći dirljiv i emotivan roman. Ako te Medvedgrad uspio uvući u svoj svijet, u Knjižnici možeš posuditi i njegov nastavak Mi protiv vas!

Poznati britanski pisac Nick Hornby u svojem romanesknom prvijencu Nogometna groznica upoznaje čitatelja s nogometom kao svojom dugogodišnjom opsesijom i navijanjem za omiljeni nogometni klub – Arsenal. Svijet navijača dočarava ti pišući u prvom licu te uspoređujući svakodnevne životne situacije s nogometnom utakmicom. Knjiga je ispunjena autobiografskim crticama koje se isprepliću s razmišljanjima o sociološkim aspektima nogometa i navijanja te prikazom društvene slike Velike Britanije 70-ih i 80-ih godina kroz prizmu najvažnije sporedne stvari na svijetu. Zaviri u tu ljubavno-navijačku priču, bilo da si ljubitelj nogometa ili dobrog štiva!

Iz spisateljskog pera hrvatske književnice Rosie Kugli u okviru ciklusa romana o poznatim sportašima nastao je i naslov Priča o pobjedi. Stranicama tog romana teče priča o Gordanu Kožulju, proslavljenom plivaču, četverostrukom olimpijcu, osvajaču Svjetskog kupa, svjetskom rekorderu te osvajaču brojnih odličja. Satkana od trenutaka koji su obilježili njegovu bogatu plivačku karijeru, knjiga prati slavnog sportaša od najranijih dana i plivačkih početaka pokazujući kako su za velike uspjehe, osim talenta, važni i velika upornost, odlučnost i rad. Zaplivaj stranicama te knjige koja će ti otkriti detalje jedne blistave plivačke karijere! 

Filozofija i znanost sporta

Frederic Gros, francuski filozof i obožavatelj šetnji prirodom, u knjizi Filozofija hodanja na pronicljiv i zabavan način spaja ljubav prema razmišljanju te ljubav prema hodanju. Nižući dobrobiti koje donosi hodanje i baveći se različitim načinima hodanja, autor ukazuje na spone koje povezuju tjelesnu aktivnost kao što je hodanje te misaoni proces i duhovno iskustvo. Osim toga, donosi i iskustva poznatih mislilaca koji su uživali u dugim šetnjama i kojima je hodanje bilo način života te inspiracija u radu, poput Nietzschea, Rousseaua, Kanta, Rimbauda ili Gandhija, potičući te pritom na tjelesnu aktivnost. Zaviri u taj knjižni biser koji će ti otkriti umjetnost i filozofiju hodanja!

David Epstein, nagrađivani sportski novinar časopisa Sports Illustrated te autor radova o sportskoj medicini, znanosti i olimpijskim sportovima, autor je knjige Sportski gen: uvid u znanost o izvanrednim sportskim postignućima u kojoj, promišljajući o sportskoj vještini, pokušava prodrijeti u tajne uspjeha i izvrsnosti vrhunskih sportaša. Koji su čimbenici presudni za izvedbu vrhunskih sportaša, kako različiti sportovi zahtijevaju različite tjelesne osobine, koliko su važne genetske predispozicije, a koliko vježba i ustrajnost, neka su od pitanja čije ćeš odgovore pronaći u knjizi u kojoj su znanstvene spoznaje upotpunjene pričama i anegdotama mnogih velikana svjetskog sporta. Ako si sportski zanesenjak ili te samo zanima pozadina čudesnih sportskih postignuća, svakako pročitaj tu knjigu!

Biografije sportskih velikana

Jedan od najvećih nogometaša 21. stoljeća Luka Modrić u suradnji sa sportskim novinarom Robertom Matteonijem prenio je svoju životnu priču među korice knjige Moja igra: autobiografija. Ta nadahnjujuća priča o uspjehu sportaša koji je 2018. godine ušao u nogometnu povijest osvojivši u istoj godini četiri najprestižnije svjetske nagrade za najboljeg igrača svijeta, što nikom prije njega nije pošlo za nogom, otkriva nepoznate detalje njegova puta od djetinjstva u izbjeglištvu i nogometnih početaka do vrhunca karijere u samom vrhu svjetskog nogometa, a u njoj se progovara i o osobnim trenutcima, ljubavi i obitelji. Pročitaj inspirativnu priču slavnog nogometaša koja pršti odlučnošću i ustrajnošću!

Andre Agassi, umirovljeni američki tenisač iranskog podrijetla koji je ostvario impresivnu karijeru osvojivši sve što se u tenisu može osvojiti, otvorio je dušu i iskreno progovorio o vlastitom sportskom i životnom putu u autobiografiji nazvanoj Razotkrivanje. Jedan od najboljih tenisača u povijesti u tom inspirativnom štivu ogoljuje se pred čitateljem servirajući mu brojne detalje s teniskih terena te iz svojeg obiteljskog i ljubavnog života. U taj intimni dnevnik bivši teniski as utkao je sjećanja na odnos s ocem i uspomene iz djetinjstva te je opisao završetak fascinantne karijere i posvećivanje dobrotvornom radu, a koje je sve sočne detalje razotkrio, otkrij sam/sama. Zaviri u jednu od najviše hvaljenih sportskih autobiografija koje su ikad napisane!

Rezultate razgovora sa 70 sugovornika tijekom trogodišnjeg istraživačkog rada australski sportski novinar i bivši košarkaš Todd Spehr prelio je na stranice knjige Dražen: život i ostavština košarkaškog Mozarta, u kojoj ti širom otvara vrata u svijet košarkaškog genija iz naslova. Detaljno opisan život i karijera hrvatske košarkaške zvijezde, jednog od prvih Europljana koji su dospjeli u NBA ligu i koji je ostavio neizbrisiv trag u europskoj i svjetskoj košarci, dočarat će ti svu raskoš Draženova talenta i ljubavi koju je gajio prema košarci. Kako je izgledao Petrovićev sjajan, ali kratak život koji se prerano ugasio, saznaj u toj inspirativnoj priči o uspjehu!

Dođi u Knjižnicu, prelistaj naš bilten na informativnim i posudbenom pultu u kojem ćeš pronaći još preporuka knjiga o sportu te izaberi i posudi neki od predloženih naslova! U njima te, među ostalim, očekuju i inspirativne priče o impresivnim sportskim uspjesima.