18. 7. 2022.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

U četvrtak, 14. srpnja 2022. godine, u okviru programa Ljeto u knjižnici na Galeriji svjetlosti otvorena je izložba astrofotografija Gradovi pod zvijezdama Hrvoja Mikolčevića, realizirana u sklopu izložbenog programa Gradske knjižnice Požega te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Požeškoj su publici izložbu predstavili Aleksandra Šutalo, ravnateljica Gradske knjižnice Požega, Hrvoje Mikolčević, autor izložbe, i Miro Mesić, umirovljeni rendžer te ljubitelj prirode i zvijezda.

Noćne fotografije prikazuju ostatke starih, srednjovjekovnih gradova razasutih po požeškim gorama i šire, a na njima se može vidjeti 18 različitih lokacija poput Čaklovca, Dolačkog grada, Benediktinske opatije svetog Mihovila u Rudini, Starog grada Velike i Kamengrada. Budući da je većina starih gradova, samostana i utvrda prepuštena zaboravu te polako nestaje, autor je na taj način htio barem neke od njih prikazati pod noćnim nebom. Osim toga, cilj mu je bio i potaknuti prepoznatljivost starih gradova s područja Požeštine te interes javnosti za povijesno-kulturnu baštinu.

Kako je bilo na otvorenju, pogledaj u fotogaleriji!

Izložbu astrofotografija na Galeriji svjetlosti Knjižnice možeš pogledati do 17 . kolovoza u radnom vremenu Knjižnice. Dođi, doživi i ti ono što je autora noćima oduševljavalo na drevnim lokacijama te se na trenutak vrati u doba kad su se zvijezde mogle vidjeti iz gradova!