1. 8. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Iako ljubitelji dobrog štiva uvijek nađu vremena za knjigu i tijekom cijele godine marljivo nadopunjuju svoje liste pročitanih naslova, ljeto je posebno vrijeme za sve knjigoljupce kad imaju više vremena posvetiti se čitanju. Zato ti u razdoblju godišnjih odmora tvoja Knjižnica donosi preporuke naslova koji su pravi izbor za opuštajuće čitanje na putovanju ili u omiljenom čitateljskom kutku tvoje kuće.  

S obzirom na to da se čitateljski ukusi razlikuju, na popisu su se našli različiti žanrovi za zaljubljenike u laka romantična štiva, napete kriminalističke romane ili trilere, putopise te publicističke naslove. Izaberi naslov među predloženima, posjeti Sajam preporuka do 4. rujna i potraži knjige koje će ti praviti društvo u vrućim ljetnim danima!

Ljetni naslovi za ljubitelje lakih i ljubavnih štiva

Jedna od najpopularnijih autorica romantičnih bestselera, engleska književnica Jenny Colgan u romanu Knjižara na obali povest će te na putovanje od krcatih londonskih ulica do mirne i idilične obale Loch Nessa, najpoznatijeg škotskog jezera uz koje se veže legenda o poznatom čudovištu. U središtu tog romana ispunjenog ljubavnom romansom, duhovitim trenutcima, ljubavi prema knjigama i škotskim krajolikom samohrana je majka nijemog sinčića koja se upušta u potragu za boljim životom za sebe i svoje dijete. Kud će je ta potraga odvesti, saznat ćeš ako zaviriš u štivo koje je pravi izbor za opuštajuće čitanje na odmoru. Kreni na ugodno putovanje u škotsko visočje s tom knjigom!

Britanska spisateljica Julie Caplin, koja je iskustva sa svojih brojnih putovanja diljem svijeta pretočila u knjige, u romanu Tajnovita uvala u Hrvatskoj protagonisticu Maddie Wilcox poslala je na putovanje luksuznom jahtom po Jadranu. Krstarenjem svojih likova autorica je oslikala brojne ljepote hrvatske obale, kao i običaje te znamenitosti mjesta koje su obišli, te je satkala priču u kojoj te očekuje red zabave i red romantike uz dašak sunca, morskog plavetnila i gastronomskih delicija. Ako se želiš opustiti uz lagano ljetno štivo i pobjeći od stvarnosti, ta je knjiga pravi izbor za tebe. Kušaj tu knjišku ljetnu poslasticu!

Radnja romana Mali dućan u Cockleberry Bayu britanske autorice Nicole May vodi te na čitateljsko putovanje od bučnih ulica Londona do Cockleberryja Baya, idiličnog gradića na engleskoj obali. Književnica oblikuje priču oko glavnog ženskog lika Rose Larkin koja nasljeđuje prodavaonicu u gradiću iz naslova te kreće na put u novu sredinu. Što je sve ondje očekuje i kako izgleda život u pitoresknom engleskom gradiću, saznat ćeš ako prošetaš redcima tog romantičnog štiva koje progovara i o važnim životnim temama poput preuzimanja odgovornosti za vlastiti život, borbe s ovisnostima, narušenog samopoštovanja, prijateljstva, ljubavi i ljubomore. Ako želiš saznati što se dalje događalo u Cockleberryju Bayu, u Knjižnici možeš posuditi i nastavak Nađimo se u Cockleberry Bayu!  

Iz spisateljskog pera američke glumice i književnice Fannie Flagg, autorice književnog hita Pohane zelene rajčice koji je pretočen i na filmsko platno, izašao je još jedan popularni roman pod nazivom Cijeli grad priča. Radnja te knjige odvest će te u gradić Elmwood Springs u Missouriju prateći njegovu povijest dugu više od stotine godina tijekom koje ćeš upoznati bogatu galeriju stanovnika, likova koji su upravo u tom gradiću proživjeli najveće životne radosti, ali i najdublje tuge i tragedije. Neodoljivim stilom napisana, ta topla priča o prijateljstvu, obitelji, ljubavi, životu i smrti te važnosti zajednice uvući će te u svoj svijet. Uputi se u Elmwood Springs i saznaj o čemu se u tom gradu priča!

Napeti romani za ljetno čitanje

Španjolska književnica Eva García Sáenz de Urturi napisala je trilogiju radnjom smještenu u baskijski grad Vitoriju. Prvi dio trilogije pod nazivom Šutnja bijeloga grada upoznat će te s inspektorom Krakenom i njegovom istragom okrutnih ritualnih ubojstava koja potresaju grad. Kako će izgledati tijek istrage i što će sve isplivati na površinu, saznat ćeš u toj kriminalističkoj priči prožetoj obiteljskim tajnama u koju je autorica vješto uklopila baskijsku mitologiju, legende i arheologiju. To napeto štivo puno povijesnih detalja te ispunjeno krajolikom predivne Baskije, uz dozu ljubavnog zapleta, prikovat će te za svoje stranice. Posudi knjigu koja je još jedan dobar izbor za one koji vole napete radnje!

Engleski književnik T. M. Logan autor je trilera koji su postigli veliki uspjeh među čitateljima. Iako priča o četirima najboljim prijateljicama koje s obiteljima dolaze na odmor u luksuznu vilu pod suncem okupanom Provansom upućuje na savršeni godišnji odmor u knjizi Odmor, čitatelj vrlo brzo otkriva elemente obiteljske drame, a prema završetku romana sve više i trilera. Kako će izgledati odmor koji je započeo idilično, saznaj u tom štivu punom preokreta, misterija i skrivenih tajni koje ćeš polako otkrivati. Visoka razina napetosti prati cijelu knjigu u kojoj se, među ostalim, govori i o krhkosti prijateljstva te o odgoju djece. Ako se odlučiš na čitanje te knjige, učinit ćeš to u dahu!

Iz spisateljskog pera engleske književnice Dorothy Koomson nastao je roman Plaža od ružinih latica u kojem ti donosi napetu i zanimljivu priču punu neočekivanih obrata.  Prikazom naizgled savršene obitelji autorica je, kombinirajući elemente obiteljske drame, psihološkog trilera i ljubavne priče, napisala dinamičan tekst koji preplavljuju važne teme poput ljubavi, bračnih odnosa, prijateljstva, povjerenja, prevare i izdaje te oprosta. Kakve će sve tajne izaći na vidjelo, saznaj u jednoj od onih knjiga koje nećeš moći ispustiti iz ruku napeto iščekujući da se sve kockice priče poslože. Zaroni u tu priču punu neočekivanih trenutaka!

Uživaj u ljetu uz putopisne naslove

Poznati hrvatski putnik i putopisac Davor Rostuhar, koji je brojne čitatelje u svojim knjigama poveo na putovanja raznim krajevima svijeta, u djelu Degustacija slobode: zašto putujemo i kako time mijenjamo svijet pozabavio se fenomenom putovanja i psihologijom putnika s aspekata različitih disciplina poput sociologije, antropologije, psihologije i drugih. Pokušavajući dati odgovor na pitanje o tome zašto putujemo i kako putovanja utječu na nas, a kako na naš planet, autor zaviruje i u povijest turizma, a to popularnoznanstveno i intimno štivo začinio je i mnogim anegdotama koje su obilježile njegov život svjetskog putnika.  Zaviri u knjigu koja će ti dočarati magiju putovanja!

Putopisac i turistički vodič Ivan Đogić u putopisnom prvijencu Iran u prezentu, koji je već nakon nekoliko mjeseci doživio drugo izdanje te je osvojio Nagradu Dijana Klarić za najbolji hrvatski putopis 2021., čitatelju približava iransku kulturu na edukativan i zabavan način. Ispreplitanjem osobnih iskustava, turističkih zanimljivosti i povijesti te egzotične zemlje autor je napisao kroniku iranskog društva, kulture, povijesti, zemljopisa i turistički vodič te je široj javnosti prezentirao Iran, uz vlastita razmišljanja i dojmove koje je stekao tijekom trogodišnjeg života u toj zemlji. Zaputi se u Iran s tom knjigom!

Publicistički naslovi za čitanje na odmoru

Filozof Ichiro Kishimi i pisac Fumitake Koga udružili su snage i iznjedrili japansku knjišku senzaciju Imati hrabrosti ne svidjeti se drugima koja je doprla do čitatelja diljem svijeta. Pisana u formi dijaloga koji vode filozof i mladić, knjiga se bavi zanimljivim i važnim temama poput preuzimanja odgovornosti za vlastiti život i ostvarivanja zdravih međuljudskih odnosa. Utemeljen na teoriji Alfreda Adlera, poznatog austrijskog psihologa iz 19. stoljeća i začetnika tzv. individualne psihologije, taj će te filozofski roman potaknuti na razmišljanje o potrazi za istinskom srećom. Zaviri u tu japansku uspješnicu i otkrij zašto je osvojila više milijuna čitatelja!

Meik Wiking, direktor Instituta za istraživanje sreće, istraživački partner Svjetske baze podataka o sreći i član utemeljitelja Latinoameričke mreže za dobrobit i kvalitetu života, napisao je veliki svjetski hit Hygge: danski recept za sretan život. U toj će te knjizi autor upoznati s fenomenom pod nazivom hygge i možda te potaknuti da ga primijeniš i u vlastitom životu. Osim toga, to štivo puno zanimljivosti o Danskoj i Dancima, bogato fotografijama i upotpunjeno autorovim doživljajima, dočarat će ti i približiti zemlju u kojoj žive jedni od najsretnijih ljudi na svijetu. Isprobaj i ti danski recept za sretan život!

Dođi u Knjižnicu, pročitaj koje ti još ljetne preporuke donosimo u biltenu na Centralnom posudbenom i Info pultu te ostalim informativnim pultovima tvoje Knjižnice, posjeti Sajam preporuka do 4. rujna i uživaj u ljetu uz dobru knjigu!