12. 9. 2022.

Događaji, najave

Matej Peharda

Samostalna izložba Fokus autorice Antonije Maričević otvorit će se u ponedjeljak, 19. rujna 2022. godine, u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. Antonia Maričević mlada je umjetnica koja je 2019. godine diplomirala slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Matka Vekića.

Posjeti izložbu i pronađi vlastitu točku Fokusa!

U nastavku pročitaj razgovor s Antonijom, njezinim slikarskim početcima, stečenim znanjima i iskustvu!

Antonia, s obzirom na to da uskoro otvaraš izložbu u Požegi, možeš li se ukratko predstaviti požeškoj publici?

Zovem se Antonia, prijatelji me najčešće zovu Tonka. U slikanju sam se pronašla od malih nogu. Mama pamti da sam još u vrtiću govorila da ću postati slikarica, a izgleda da se neki dječji snovi ostvaruju. 😊 Požeškoj publici predstavit ću se izložbom Fokus koja je nastala kao produkt mog promišljanja o samoj riječi i njenim sinonimima (usmjerenost, usredotočenost, koncentracija i pažnja) te istraživanja vlastite sposobnosti koncentracije i fokusiranja.

Tijekom studija slikarstva na Likovnoj akademiji u Zagrebu bila si vrlo aktivna, sudjelovala si u grupnim izložbama sa svojim radovima te u raznim projektima, a također si dobitnica nekoliko stipendija i rektorovih nagrada. Možeš li opisati iskustvo svojeg slikarskog razvoja tijekom studija i reći nam koliko su ti pomogle gore navedene aktivnosti?

Tako je, za vrijeme studija bila sam vrlo aktivna i trudila sam se sudjelovati u što više projekata i izložbi, doživjeti što više različitih iskustava i upoznati što više kolega. S tim ciljem prijavila sam se za Erasmus studentsku razmjenu koju sam odradila u Sofiji na četvrtoj godini studija. To je bila prekretnica u mojem umjetničkom stvaranju. Nakon povratka u Zagreb, prepuna emocija i doživljaja s razmjene nastala je moja prva kompletna serija radova pod nazivom Lutalice. Nakon te serije radova uspjela sam se prepustiti stvaranju i pretakanju svojih doživljaja i promišljanja u umjetnička djela. Svaka nova izložba i iskustvo potaknulo bi neka nova razmišljanja i ideje te me inspiriralo na isprobavanje i traženje novog osjećaja za vrijeme stvaranja slike. Neke od tih ideja i dalje stoje zapisane u bilježnici, dok sam na drugima počela raditi. Osim studentske razmjene bila sam na studentskoj praksi u Mestnoj galeriji u Ljubljani. To iskustvo otvorilo mi je potpuno novi svijet stvaranja i organizacije koja je potrebna za otvorenje izložbe što mi je kao umjetnici koja poznaje drugu stranu stvaranja bilo vrlo zanimljivo i korisno.

Kojim slikarskim tehnikama se najčešće koristiš, koje motive više preferiraš, ukratko, predstavi nam svoj slikarski stil.

 Volim kombinirati različite tehnike i materijale. Na mojim slikama najčešće se pronađe kombinacija akrila, pastela i ugljena, ali ubacujem i drugačije materijale poput pijeska ili ostataka novina i časopisa. U zadnje vrijeme usmjerila sam se na stvaranje apstraktnih slika jer nisam opterećena motivom već mi dopuštaju slobodu posvetiti se potezu, mrlji, boji i teksturi. Povremeno se vratim početcima pa slikam pejzaže, najčešće to bude nakon odmora u prirodi kada se podsjetim koliko mi je s vremena na vrijeme potreban odmak od grada i gradske vreve.

U Požegi gostuješ s izložbom Fokus gdje si, kako si i sama rekla, povezala svoje dvije strasti, slikanje i sport. Što požeška publika može očekivati od ove izložbe?

Dok sam stvarala radove iz serije Fokus trudila sam se isprobavati granice vlastitog fokusa i koncentracije na sličan način na koji se preispituju u sportu. Primijetila sam da su trenutci duboke koncentracije vrlo krhki te da nas iz fokusa može izbaciti i najmanji neočekivani zvuk ili pokret. Sudjelovala sam u stvaranju djela fizički jednako kao i mentalno. Sama tematika tražila je od mene da se slici približavam i da se od nje odmičem te na taj način sagledavam cjelinu dok stvaram detalje. Radovima sam željela pozvati gledatelja da sudjeluje i aktivno se uključi u sagledavanje umjetničkog djela te da ponavlja moje korake približavanja i udaljavanja za vrijeme stvaranja slike. Voljela bih da svatko od posjetitelja izabere jednu sliku koja mu se sviđa i zadrži se pred njom duže od nekoliko sekundi kako bi potražio vlastitu točku fokusa, umirio se i dao si vremena pronaći detalje.

Izložba Fokus u prvoj seriji već je gostovala u Galeriji Zvonimir u Zagrebu. Koja je poveznica između prve i druge serije izložbe? Što ti očekuješ od druge serije radova?

U Požegi će osim novih radova biti izloženo nekoliko starijih radova pa će publika imati priliku sama potražiti poveznicu, uočiti sličnosti i razlike te vidjeti kako se serija razvijala od početka. Stvaranje novih radova iz serije Fokus odveo me prema tamnijim tonovima i suptilnijim gradacijama. Koristila sam manje jarkih boja te sam se bazirala na nježnijim prijelazima dok sam slike stvarala u više lazurnih slojeva.

O izložbi Fokus

Slikajući, Antonia Maričević ne opterećuje se stilskim odrednicama već se prepušta nesputanosti stvaranja prenoseći na površinu platna misaono-osjećajni proces prodiranja u samoga sebe, propitkivanja, interpretiranja različitih koncepata i  razmišljanja. Svaki put ona traži i nalazi vlastiti put ka formi, njenom oživljavanju i materijaliziranju u misaonost slike, rezultat čega je tematski raznoliko i uvijek uzbudljivo djelo mlade umjetnice.   Iva Firm, mag.hist.art.

Kombinacijom različitih tehnika, bojom, linijom i namazom nastaju unikatna umjetnička djela, a radove iz serije „Fokus“ pogledaj na Galeriji svjetlosti i u Galeriji Tunel.

Izložbu možeš pogledati do 15. listopada 2022. godine!