16. 9. 2022.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Gradska knjižnica Požega ugostila je književnika, znanstvenika i maratonca Nebojšu Lujanovića. Dvodnevno druženje s autorom započelo je 15. rujna 2022. godine u 19 sati književnim susretom održanim u Dvorani mudrosti. Bila je to prilika za sve zaljubljenike u pisanu riječ da se upoznaju s likom i djelom jednog od najznačajnijih hrvatskih prozaika mlađe generacije koji je tom prilikom predstavio dvije knjige. 

Predstavljajući Maratonca, noviju knjigu u domaćoj književnosti u kojoj nema knjige o sportu te autobiografsko djelo u kojem je autor iznio maratonska iskustva napisavši ne samo knjigu o trčanju već i priču o životu, pisanju, identitetu, samoći, borbi sa sobom, testiranju vlastitih granica, govorio je o sličnosti između trčanja maratona i pisanja romana, kao i o sličnosti maratonskih etapa sa životom ističući kako mu je namjera bila da tekst funkcionira na način da svaki čitatelj u knjizi riječ maraton može zamijeniti bilo kojom drugom riječi koja predstavlja neku njegovu osobnu borbu. Publiku je upoznao i sa svijetom maratonaca, živopisnih likova te smiješnim epizodama koje su također, uz one ozbiljne, našle mjesto u njegovu romanu.

Govoreći o Autopsiji teksta: priručniku za kreativno pisanje, jednom od rijetkih priručnika napisanih o toj temi na hrvatskom jeziku u koji je ukoričio bogato iskustvo vođenja takvih radionica, autor je istaknuo kako je riječ o priručniku koji nije namijenjen samo budućim piscima već i svima onima koji žele usavršiti čitateljske vještine. Govorio je i o pristupu tekstu kojim se koristio u pisanju priručnika, preduvjetima neophodnima da bi netko postao pisac, stanju pisanja, odnosno važnosti posvećenog i upornog rada za proces pisanja te važnosti odnosa pisca prema budućem čitatelju, kao i o iskustvima rada na radionicama kreativnog pisanja. Gost je upoznao publiku i sa svojim iskorakom u svijet dječje književnosti koji je ostvario sa zbirkom priča Kad odrasli zabrljaju te je najavio i novu knjigu za djecu. U ugodnoj i opuštenoj atmosferi koja je pratila susret posjetitelji su tako imali priliku upoznati svijet tog zanimljivog književnika koji je svojim nastupom cijelo vrijeme držao pažnju svih prisutnih.

Druženje s autorom nastavljeno je tijekom radionice kreativnog pisanja održane 16. rujna 2022. godine kad su polaznici imali priliku praktično doživjeti Autopsiju teksta. A da je radionica bila itekako uspješna i plodonosna, najbolje svjedoče komentari sudionika:

Radionica kreativnog pisanja s Nebojšom Lujanovićem za mene znači jako puno, prije svega zato što nam je Nebojša dočarao svijet, ne samo spisatelja već i čitatelja, pokazavši nam uvid u organe od kojih se sastoji sam tekst, na koje način pisac zapravo piše i razmišlja dok piše te na što trebamo obratiti pažnju kao čitatelji književnog teksta. ― Ema Pavlović

Mislim da Nebojša Lujanović savršeno jednostavno govori o strašno kompliciranim stvarima. Ovo je zapravo kostur stvaralačkog rada o kojem mislim da treba pričati sto sati da bi možda nešto pohvatali mi neuki i fascinirana sam s obzirom na to da je iznimno složeno, zapravo njegova su djela iznimno složena – barem ih ja tako doživljavam, a on to dekonstruira na jednostavne sastavnice tako da netko tko možda želi pisati može barem započeti od nečega. ― Silva Mihalj Živković

Gradska knjižnica Požega - Nebojša Lujanović (4)