21. 9. 2022.

Novosti

Inga Devčić

Kako bi se podigla razina svijesti o važnosti kulture čitanja i čitateljske pismenosti pojedinca, ali i povećao broj aktivnosti te materijala kojima će se potaknuti čitanje, Gradska knjižnica Požega kao nositeljica projekta u suradnji s partnerom Gradom Požegom ovog je ljeta započela s provedbom projekta Čitam. koji se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva financira iz Europskog socijalnog fonda (85 %) te Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima. 

Projekt Čitam. Gradska knjižnica Požega prijavila je na temelju poziva za dostavu projektnih prijedloga Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva ― Čitanjem do uključivog društva“. Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Posredničko tijelo razine 1 u okviru Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., nakon provedenog natječajnog postupka i odabira projekata 20. lipnja 2022. godine donijelo je Odluku o financiranju 12 projektnih prijedloga u okviru otvorenog (privremenog) poziva za dostavu projektnih prijedloga „Čitanjem do uključivog društva“ (UP.02.1.1.15) – skupina aktivnosti B, među kojima je i projekt Čitam. Gradske knjižnice Požega i partnera Grada Požege.

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. - Gradska knjižnica Požega (1)

U okviru projekta provest će se sljedeće radionice:

  • četiri radionice Kako e-čitati? namijenjene starijima od 54 godine
  • četiri radionice Kako e-čitati? namijenjene osobama s invaliditetom
  • radionica Prezentacija zvučnih knjiga namijenjena slijepim i slabovidnim osobama
  • radionica Kako predstaviti knjigu u 3 minute namijenjena djeci i mladima u dobi do 25 godina.

Projektom će se unaprijediti i mrežna platforma Čitamo., na kojoj će se kontinuirano uređivati i objavljivati sadržaji koji potiču kulturu čitanja. Organizirat će se i Festival dobre preporuke kao javno događanje koje okuplja sve ciljane skupine, gostujuće književnike i stručne osobe iz područja književnosti, s ciljem prezentiranja najboljih videopreporuka čitatelja, popularizacije čitanja i osvještavanja važnosti čitanja u borbi protiv isključenosti. Na samom kraju aktivnosti pripremit će se i objaviti publikacija Čitamo., zbirka tekstova s osobnim preporukama prezentatora iz cijele Hrvatske. 

Provedbom i promidžbom projektnih aktivnosti stvorit će se povoljne okolnosti za razvoj čitateljske pismenosti, povećat će se socijalna uključenost pripadnika ciljanih skupina i pojačati suradnja svih sudionika kulturnog života zajednice. 

Početna konferencija projekta Čitam. održat će se u ponedjeljak, 26. rujna 2022. godine, u 11 sati u Dvorani mudrosti.

Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima.

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.