4. 10. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Ususret Mjesecu hrvatske knjige tvoja ti Knjižnica donosi preporuke knjiga čiji su glavni akteri mladi, djela koja su napisana iz perspektive mladih ili se tim burnim životnim razdobljem bave na stručan način. Ako i nisi u tinejdžerskoj dobi, te će te knjige natjerati da se prisjetiš svojih mladenačkih ljubavi, podsjetiti te kako je biti mlad i prikazati ti tu etapu života na nov način.  

U nastavku pročitaj koje ti književne i popularnoznanstvene naslove s mladima u središtu preporučujemo za čitanje i izaberi svoj!

Odrastanje u izvanrednim okolnostima

Doba čuda, roman prvijenac američke književnice Karen Thompson Walker, tematizira katastrofu koja zadesi Zemlju nakon što se njezina rotacija uspori, što za posljedicu ima sve dulje dane i noći. Središnji je lik romana 11-godišnja djevojčica koja u kaosu promjene svijeta kakvog je poznavala proživljava prve ljubavi, izazove odrastanja i obiteljske trzavice. Kako bi izgledao život na našem planetu u scenariju koji uprizoruje autorica, saznaj u tom znanstvenofantastičnom štivu o odrastanju u nevjerojatnim okolnostima. Zaviri u knjigu koja obrađuje odrastanje aktualnom temom mogućnosti odumiranja našeg planeta!

Američka književnica Ann Napolitano u svojem se romanu Dragi Edwarde, kojim je ostvarila veliki uspjeh, latila teške teme zrakoplovne nesreće s jedinim preživjelim putnikom, 12-godišnjim naslovnim junakom. Izmjenjujući poglavlja koja opisuju Edwardov život nakon tragičnog događaja i ona koja opisuju posljednje sate leta broj 2977 Airbusa A321 te upoznajući čitatelja s pojedinačnim sudbinama putnika, autorica je napisala potresnu priču o odrastanju obilježenom tragedijom, o tom kako nastaviti sa životom nakon što izgubimo sve, priču o tom što nas čini ljudskim bićima i priču koja pršti nadom, dobrotom i blagošću. Saznaj zašto su mnogi svjetski kritičari tu knjigu proglasili najboljom knjigom 2020.! 

Mračne strane tinejdžerske dobi

Američki književnik Jay Asher svojim je književnim debijem Trinaest razloga postigao planetarni uspjeh. U središte knjige, koja je jako dobro prihvaćena i među publikom i među kritikom i koja je pretočena u istoimenu Netflixovu seriju, autor je smjestio osjetljivu temu samoubojstva mladih osoba i nasilja među vršnjacima. Nakon samoubojstva protagonistice, kojim započinje knjiga, njezinim stranicama teče 13 priča odmotavajući klupko tajni i otkrivajući razloge tog tragičnog događaja, čim se bez uljepšavanja progovara o mračnim stranama tinejdžerske dobi. Pročitaj taj potresni roman koji prelazi granice tinejdžerske publike!

Američka književnica Karen McManus autorica je više uspješnih romana za mlade koji su dodatnu popularnost stekli ekranizacijom. Njezin prvijenac Lažljivac među nama sa srednjoškolcima u glavnim ulogama vrti se oko slučaja ubojstva jednog od učenika, što pokreće dinamičnu priču ispričanu iz perspektive četiriju likova. Pun preokreta, roman cijelo vrijeme čitatelja drži u neizvjesnosti dok sa svakom novom stranicom knjige otkriva sloj po sloj složene priče o vršnjačkom nasilju i ostalim problemima s kojima se nose mladi, poput disfunkcionalnih obitelji, samopropitivanja, pretjeranih roditeljskih očekivanja, prijateljstava, odanosti i mnogih drugih. Uživaj u tom psihološkom trileru koji razotkriva svijet srednjoškolaca!

Popularna američka književnica Colleen Hoover, autorica brojnih hitova, napisala je više romana za mlade među kojima je jedan od najpopularnijih Bez nade. Izgradivši djelo na romansi dvoje tinejdžera te dočaravajući bogatstvo emocija i važnih trenutaka glavnih likova, književnica je napisala knjigu brzog tempa te napete i nepredvidljive radnje koja će u čitatelju aktivirati širok spektar različitih emocija i vratiti ga u vrijeme prvih ljubavi. Osim priče o mladenačkoj ljubavi, u njoj možeš očekivati i priču o gubitku, prijateljstvu, odnosima, povjerenju, identitetu i obitelji. Saznaj zašto sve što izađe iz spisateljskog pera Colleen Hoover postigne veliki uspjeh među publikom, i to ne samo mladih čitatelja!

Iz književnog pera milenijalke

Razgovori s prijateljima romaneskni je prvijenac irske književne senzacije Sally Rooney koji je zaživio i u istoimenoj seriji. Kao glavne aktere knjige autorica je postavila četiri mlade osobe kroz” koje progovara o odrastanju u suvremenom svijetu. Iako svoj književni glas daje suvremenim mladim osobama u ranim 20-ima, spisateljica se bavi univerzalnim motivima međuljudskih odnosa, prijateljstva, braka, odanosti, intimnih veza, nevjere, nošenja s kroničnim i psihičkim bolestima te rodnim pitanjima, a roman obogaćuje zanimljivim dijalozima te razmatranjima o politici, umjetnosti i drugim važnim temama krojeći inteligentno” i zanimljivo štivo. Ako već nisi, pročitaj djelo autorice koju neki proglašavaju književnim glasom generacije milenijalaca!

Mladenačke ljubavi i još ponešto

Nicola Yoon, autorica čije su originalne priče osvojile srca brojnih mladih čitatelja, za knjigu I sunce je zvijezda pobrala je brojne književne nagrade. Osim središnje romantične priče dvoje mladih ljudi, roman vrvi motivima i temama poput odrastanja, identiteta te pronalaženja vlastitog mjesta u svijetu, obiteljskih problema i roditeljskih očekivanja, sudbine i slučajnosti, uklapanja doseljenika u život domicilnog stanovništva, prilagodbe i prihvaćanja te suočavanja i borbe s predrasudama prema onima koji su po nečem drukčiji, kao i pitanja koliko nas vlastita kultura i običaji određuju te koliko male odluke mogu dovesti do velikih promjena. Dodaj taj roman na svoj popis za čitanje, bez obzira na to kojoj generaciji čitatelja pripadaš!

Američka autorica popularnih romana za mlade Jenny Han proslavila se romanima prilagođenima za filmske serije, među kojima je i naslov Dečki koje sam voljela. Romanom se proteže priča o djevojci Lari Jean te njezinim prvim ljubavima i obiteljskim odnosima. O ljubavnim dramama protagonistice čitatelj saznaje iz pet pisama napisanih dečkima u koje je bila zaljubljena. Ta lepršava, zanimljiva i duhovita knjiga koja će te voditi tinejdžerskim godinama protagonistice, osim mladenačkim ljubavima, bavi se i temama poput osjećaja dužnosti i zajedništva, povezanosti obitelji, sestrinske ljubavi i kompromisa kojima se obitelj održava na okupu. U tom romanu popularnom među mladim čitateljima, uz spoj romantične i obiteljske priče za opuštanje, uživat će i oni stariji!

Stručna djela o tinejdžerskoj dobi

Liječnik, psihijatar za djecu, adolescente i odrasle te klinički profesor na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji Daniel J. Siegel u knjizi Oluja u mozgu: snaga i svrha tinejdžerskog mozga usredotočio se na adolescentsku populaciju u dobi od 12 godina do 24 godine. Povezujući suvremena istraživanja u području interpersonalne neurobiologije s osobnim anegdotama, autor objašnjava promjene koje se u toj dobi događaju u mozgu i kako se odražavaju na ponašanje. Prikazujući adolescenciju kao vrijeme kreativnosti, inovativnosti, motiviranosti i hrabrosti, pisac se obraća i roditeljima i adolescentima kako bi na najbolji način iskoristili sve potencijale tog razdoblja. Otkrij drukčiji pogled na razdoblje adolescencije!

Knjiga Znati(želja): zašto mladi trebaju čitati popularnoznanstvene tekstove, i to odmah? plod je suradnje majke i kćeri, znanstvenice i sveučilišne profesorice Anite Peti-Stantić te Vedrane Stantić. S ciljem poticanja interesa mladih za popularnoznanstvene tekstove i namijenivši knjigu djeci i mladima, roditeljima i učiteljima, pristupile su pisanju iz dviju perspektiva nastojeći pokazati ulogu popularnoznanstvenih tekstova u cjelokupnom razvoju mladih generacija, od prvih slikovnica o znanstvenim pitanjima, dječjih enciklopedija i časopisa, do popularnoznanstvenih knjiga. Potakni znatiželju i pročitaj tu knjigu!

Zaviri u naš bilten na Centralnom posudbenom i Info pultu te ostalim informativnim pultovima tvoje Knjižnice, u kojem ćeš pronaći još preporuka naslova o mladosti! Dođi u Knjižnicu, posudi nešto od predloženog i sudjeluj u obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige u svojoj Knjižnici koja ti i ove godine priprema bogat program!