6. 10. 2022.

Događaji, najave

Inga Devčić

Program Čitam i plešem. obuhvaća ciklus od sedam radionica namijenjenih djeci predškolskog uzrasta (od 4 do 6 godina) s ciljem poticanja čitanja plesnim pokretima i razvijanja motoričkih sposobnosti. Radionice povezivanja kreativnog plesa i dječje književnosti izvodit će se u listopadu, studenom i prosincu, u suradnji sa samostalnom umjetnicom, plesnom pedagoginjom i plesačicom suvremenog plesa Ilijanom Lončar.

Ideja je približiti djeci predškolskog uzrasta djela iz područja dječje književnosti, tematikom i formom primjerena djeci, pri čemu se uzima u obzir njihova dob, interesi i potrebe. Važno je da djeca mogu doživjeti ono što slušaju, vizualizirati pomoću slika koje stvaraju u glavi, a zatim ih metodikom plesnog odgoja slagati u male plesne cjeline. 

Za motivaciju pokreta iskoristit će se brojalice, dječja poezija, slikovnice, ilustracije, priče, bajke i basne. Sve vrste književnosti za djecu predškolske dobi važne su za njihov kognitivni razvoj, ali i za predčitalačke vještine, kao i motorički razvoj pokretom i plesom.     

Osnovni je cilj programa osvijestiti uzajamnu povezanost književnosti s pokretom i plesom kao inspiracijom i motivacijom koja mnoge umjetnike pokreće na stvaranje. 

Radionice će voditi profesorica Ilijana Lončar, samostalna umjetnica, plesna pedagoginja i plesačica suvremenog plesa koja je članica Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU-a), Udruge plesnih umjetnika Hrvatske (UPUH-a) i Hrvatske udruge pedagoga suvremenog plesa (HUPSuP-a). Maturirala je u Školi za ritmiku i ples u Zagrebu (Škola suvremenog plesa Ane Maletić) kojom je stekla zvanje plesačice suvremenog plesa i plesne pedagoginje, a diplomirala je na Fakultetu za fizičku kulturu u Zagrebu. Osnivačica je Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar u kojoj kao plesna pedagoginja podučava djecu i mlade unatrag 23 godine.   

Pogledaj teme koje će se obrađivati uz djela iz područja dječje književnosti, kao i termine održavanja radionica:    

  • TIJELO ― Monica Ashour / Svako tijelo ima nešto reći (21. 10. 2022. u 18:30, Dječji odjel)
  • OSJEĆAJI ― Anna Llenas / Raznobojno čudovište: priča o osjećajima (28. 10. 2022. u 18:30, Dječji odjel)
  • OBLICI ― Nina Vađić / Ti nisi kao mi (4. 11. 2022. u 18:30, Dječji odjel)
  • SUPROTNOSTI ― Kašmir Huesinović / Veliko, malo (11. 11. 2022. u 18:30, Dječji odjel)
  • ŽIVOTINJE ― Veronica Podesta / Paučica Paula (25. 11. 2022. u 18:30, Dječji odjel )
  • ZDRAVLJE ― Seda Darcan Ciftci / Jakov uči prati zube (2. 12. 2022. u 18:30,Dječji odjel )
  • ČITAM, PJEVAM, PLEŠEM ― Žarko Roje / Avanture maloga Juju i Dick Bruna / Miffy pleše (9. 12. 2022. u 18:30, završna prezentacija)

Radionice nisu ovisne jedna o drugoj i besplatne su za članove Gradske knjižnice Požega. Prijavi svojeg predškolca osobno na Dječjem odjelu, na e-mail djecji.odjel@gkpz.hr ili na broj 099 436 05 32. Vidimo se u Knjižnici!