6. 10. 2022.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Na rujanskom sastanku Čitateljskog kluba Lectoria Gradske knjižnice Požega zaključen je popis knjiga u kojima su članice uživale tijekom ljeta. Naslovi u nastavku ocijenjeni su visokim ocjenama.

Putovanje desnom hemisferom, Zoran Žmirić

Putovanje omogućava slobodu, putovanje u kojem lik stripa Corto Maltese u susretima s neobičnim ljudima različitih dijelova „desne hemisfere“ Zemlje pokušava filozofski i duhovno spoznati tajne svijeta. Desna je i polutka mozga koja upravlja intuicijom i osjećajima. Metafizičko putovanje.

 Leglo, Suzana Matić

Leglo kao simbol topline i zaštićenosti te leglo kao „leglo zla“ može se protumačiti kao višak ili kao manjak ljubavi. Toplina i hladnoća svijeta. Priče, u tragovima autobiografske.

Onkraj zime, Isabel Allende

U zimi života ima i ljeta. Od Brooklyna do Gvatemale povezane su tri osobe starije od 60 godina, Richard, Evelyn i Lucija, ljubavna priča, životi i podneblja različiti, neočekivano očekivani kraj.

Vrijeme između krojenja, Maria Duenas

Vrijeme krojenja sretno je razdoblje, vrijeme između krojenja vrijeme je napuštanja i nesigurnosti. Krojenje i šivanje omogućava glavnoj junakinji osobni razvoj, uspjeh i samouvjerenost 30-ih godina prošlog stoljeća, kad to nije lako.

Reci mi sve, Sacha Naspini

Ne baš nesretnoj udovici kokoš postaje najbolji prijatelj, zove veterinara i u njihovom telefonskom razgovoru, osim o bolesnoj životinji, razgovaraju o zajedničkoj prošlosti. Dolaze do nevjerojatnih otkrića.

Raskrstimo s Eddyjem, Povijest nasilja, Tko je ubio mog oca?, Edouard Louis

U trima naslovima mladog francuskog autora, pretežno autobiografskog karaktera, ispripovijedani su socijalna isključivost manjine, posebno drukčije seksualno opredijeljenih, nasilje, dominacija i moć većine.

Sobarica, Nita Prose

Za mladu su sobaricu nevidljivost i samozatajnost prihvatljive i čak uživa u tom. Ali… otkrivajući mrtvo tijelo gosta, svakodnevica se pretvara u potragu za tragovima. Pred njom su uzbudljivi istraživački dani.

Nešto drugo, Nastja Kulović

Razmišljati o sebi i o ljubavi. Ljubav, krivnja, oprost. U knjizi podijeljenoj u tri cjeline autorica razmatra odnos bake i djeda.

Kako zavoljeti morskog psa?, Nataša Govedić

Prozno-poetska zbirka s crtežima. Osvrt na dugogodišnje prijateljstvo u svim etapama u 64 poglavlja.  Različiti književni žanrovi.

Hotel za mrtve, Lana Derkač

„Ako živi povremeno borave u hotelu zašto i mrtvi ne bi imali pravo na njega“ pita se autorica. Analitičko razmišljanje o svijetu.

Vučja sreća, Paolo Cognetti

Talijanske Alpe kao mjesto radnje karakteristično je Cognettijevo. Samac, netom razveden, i zaljubljenik u planine odlučuje Milano kao mjesto boravka zamijeniti malim mjestom u Alpama. Radnja „umotana“ u privlačne planinske pejzaže.

Braća, Alex Schulman

Teško je trojici braće prosuti pepeo mrtve majke na bolnom i sjećanjima opterećenom mjestu. Neklasičan krimić.

Pačinko, Min Jin Lee

Pačinko je igra slična fliperu, aparati se „namještaju“ i dobitak je gotovo nemoguć. Godina 1910.  godina je japanske okupacije Koreje, povijest korejske obitelji u Japanu koja seže do 80-ih.

Sama, Ivana Šojat

Jesu li žene spremne na život s neprikladnim muškarcem kako ne bi bile same? Jesu li djeca „ženski“ posao, osobito ako su ženskog spola?

Preporučeni naslovi iz područja različitih književnosti i žanrova omogućavaju ti da odabereš nešto za sebe!