7. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Ema Pavlović

Radionica scenskog nastupa u sklopu programa Probudi me! održana je u srijedu, 5. listopada, pod vodstvom Jelene Makovičić, hrvatske glumice i trenerice scenskog glasa i govora. Program Probudi me! književna je manifestacija u organizaciji Gradske knjižnice Požega koja se provodi uživo i online s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promocije recitatora poezije. U godini obilježavanja 100. godišnjice rođenja pjesnikinje Vesne Parun, tema festivala 2022. godine upravo su njene pjesme i pjesme drugih pjesnikinja. Tim povodom održana je radionica scenskog nastupa i govora za sve sudionike koji su se prijavili za recitaciju na završnici festivala koja će se održati u Gradskoj knjižnici Požega 14. listopada u 18 sati. 

Shakespeare, ples i novinarstvo 

Jelena Makovičić hrvatska je glumica, certificirana trenerica i konzultantica scenskog glasa i govora s londonskog The Royal Central School of Speech and Drama. Autorica je knjige Komunikacijski umjetnik i vlasnica istoimenog brenda, posebno osmišljenog radi pripreme javnih nastupa i rješavanja treme. U svom se radu susreće s političarima, ljudima iz područja marketinga i biznisa, glumcima, ali od ove godine i s djecom i mladima. 

Jelenina ljubav prema poeziji rođena je u potkrovlju obiteljskog stana gdje je kao učenica sedmog razreda osnovne škole potajno čitala Shakespeareovu poeziju. Završila je Jezičnu gimnaziju i Plesnu školu Ane Maletić u Zagrebu, gdje je i magistrirala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti. Nakon toga odlazi u London na The Royal Central School of Speech and Drama gdje uči od legendarne Cicely Berry, autorice knjige Glumac i glas. Osim toga, Jelena predaje i dva autorska kolegija na zagrebačkom Katoličkom sveučilištu. A ovako je izgledala radionica scenskog nastupa u našoj Knjižnici. 

„Ti nisi važan!“

Na radionici je sudjelovalo 20 učenika Katoličke gimnazije, Ekonomske i Glazbene škole u Požegi koji su pripremili i odabrali pjesme za završnu manifestaciju programa Probudi me! Jelena ih je upoznala s tehnikama scenskog nastupa, vježbama glasa i držanja kao i metodama nošenja s tremom. 

„Kad se dijete rodi ono prvo zaplače – pusti glas. No, mi se tijekom života stišćemo i događa nam se ‘efekt nindža kornjače’, oklopljujemo i povlačimo se u sebe, zatomljujemo svoj glas“, istaknula je Jelena na početku radionice. „Ono što je utješno jest činjenica kako na glasu možemo raditi“, navodi. Sudionike je naučila tehnikama neutralnog scenskog držanja i dubokim abdominalnim disanjem. „No, ono što morate znati jest da u poeziji, u nastupu, na sceni – ti nisi važan! Važno je emociju prenijeti publici“, zaključila je. 

Kako biti autentičan u scenskom nastupu? Kako zauzeti osobni prostor? Kako obojiti rečenice u prostoru i kako glas putuje? Sve su to pitanja na koja su sudionici odgovorili vježbajući recitacije pjesama koje su odabrali za završnicu programa. Jelena je svakome sudioniku dala povratnu informaciju i savjet kako poboljšati izvedbu. A kako je bilo sudionicima? 

„Za mene ova radionica znači stvarno puno, jedno novo iskustvo i novo znanje, rad na sebi. Jako mi je drago što ispred sebe imamo stručnjakinju koja se bavi scenskim nastupom i od koje smo naučili mnogo, upoznali okolinu i radili na sebi“, rekla nam je Paula Matanović, učenica 4. razreda Ekonomske škole u Požegi. 

Na radionici je sudjelovala i profesorica hrvatskog jezika na Katoličkoj gimnaziji u Požegi, profesorica Marijana Ćorluka koja ističe kako je radionica bila izvrsna. „Moram zaista pohvaliti voditeljicu radionice i zahvaliti se na tome što je naše učenike naučila ovim dramskim tehnikama i pripremila ih za završnu izvedbu pjesama koje su odabrali. Pohvala i Gradskoj knjižnici Požega što je organizirala ovu radionicu za mlade ljude kojima će ova znanja koristiti u javnom nastupu i rješavanju treme“, zaključila je.  

Program Probudi me! održava se uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Slavi pjesničko stvaralaštvo te, potaknut Cesarićevim stihovima Pjesme mrtvog pjesnika, vraća u život zaboravljene pjesnike pružajući priliku svim zainteresiranima da se uz pomoć stručnog vodstva kreativno razvijaju i usavršavaju u području scenskog nastupa, recitacije poezije, a publici priliku da uživa u posebnom kulturnom događaju. 

Vidimo se 14. listopada u 18 sati na Galeriji svjetlosti!