17. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

Završnica programa Probudi me! održana je u petak, 14. listopada 2022. godine, na Galeriji svjetlosti, uz prijenos uživo na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.  

Program koji se ove godine, povodom 100. godišnjice rođenja velike pjesnikinje, odvijao s temom Vesna Parun i druge pjesnikinje plesom na svili otvorila je Nikolina Komljenović. Brojna publika na Galeriji svjetlosti i pratitelji prijenosa uživo imali su tako priliku prvi put u Požegi vidjeti ples na svili u izvedbi jedne od prvih plesačica na svili u regiji te jedine na svijetu koja izvodi zračni ples na prozirnim nitima, umjetnice koja se tim jedinstvenim spojem plesa i gimnastike bavi već 20 godina te vodi grupu S. Vila i podučava ples na svili.

Nakon uvodne plesne točke izmjenjivali su se nastupi 16 mladih recitatorica i recitatora te dviju pjesnikinja koji su okupljenima predstavili svijet odabranih pjesama. U programu su, između ostalih, sudjelovali i učenici Katoličke gimnazije u Požegi, Ekonomske škole Požega te Glazbene škole Požega pod mentorstvom profesorica hrvatskog jezika.  

Publici su djelić svojeg opusa predstavile i dvije nagrađivane pjesnikinje, Ana Brnardić i Anamarija Mutić Sarić koje su interpretirale po tri pjesme.

Tim poetsko-plesnim programom započeo je Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega, koja je i ove godine pripremila bogat program za sve korisnike i posjetitelje. Nakon službenog dijela programa uslijedilo je uručenje priznanja i prigodnih poklona mladim recitatoricama i recitatorima. 

Festival recitacije Probudi me! književna je manifestacija koja se održava drugu godinu zaredom u organizaciji Gradske knjižnice Požega i uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, a provodi se s ciljem promocije pjesništva te edukacije i promoviranja recitatora poezije. Program se odvijao u nekoliko etapa, od prijave zainteresiranih slanjem videosnimke recitacije poezije s temom Vesna Parun i druge pjesnikinje, besplatne stručne edukacije koju je 5. listopada održala glumica i trenerica javnih nastupa Jelena Makovičić, do završnice 14. listopada kad su se recitatori predstavili publici pripremljenim izvedbama.

Snimku cijelog događaja možeš pogledati na YouTube kanalu Gradske knjižnice Požega.