18. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

Na Galeriji svjetlosti Knjižnice u ponedjeljak, 17. listopada 2022. godine, otvorena je izložba Igra skrivača II. Mije Matijević Akrap. Slike nastale tehnikom ulja i akrila na platnu te oslikana i glazirana keramika ove mlade autorice rođene u Požegi dio su izložbenog programa kojim će se, između ostalog, obilježiti Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega.

Mlada, predana i marljiva umjetnica s iznimnim talentom i diplomom s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koja je predstavila svoj rad rodnoj Požegi sudjelovala je u trima rezidencijalnim programima i Erasmus+ stručnoj praksi u Njemačkoj, a dobitnica je i četiriju Rektorovih nagrada, dviju pohvala Akademije likovnih umjetnosti, nagrade „Kolekcionar umjetniku“ na 36. Salonu mladih, nagrade publike u okviru projekta Erste fragmenti i dviju sveučilišnih stipendija za darovite studente. Iza nje su četiri samostalne i brojne skupne izložbe, a u pripremi su joj još razni umjetnički projekti i izložbe. Mia smatra da umjetnost odražava društvo koje je pretežno ogledalo nametnutih normi, vrijednosti i standarda popularne kulture te da se danas, u užurbanom vremenu u kojem živimo, slika kao njezin glavni medij našla pred brojnim izazovima.

Izložbu Igra skrivača II. uvodnim je riječima otvorila ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo, nakon čega je publiku s izloženim umjetničkim radovima upoznala Nevenka Šarčević, likovna kritičarka i kustosica koja je također Požežanka. Naglasivši da je riječ o ciklusu nastalom tijekom jedne godine, u kojem se autorica na ozbiljan način igra u slikarstvu, istaknula je da su radovi potaknuti sjećanjem i da se autorica na taj način vraća u djetinjstvo provedeno u Požegi. Izložba je to u koju se vrijedi zagledati i koja nije konvencionalna, a predstavlja igru skrivenog, stoga su njezini promatrači pozvani na dekodiranje i otkrivanje. Naposljetku se publici kratko obratila i sama autorica izložbe.

Kako je bilo na otvorenju, pogledaj u fotogaleriji!

Izložbu slika i keramike na Galeriji svjetlosti i u Galeriji Tunel Knjižnice možeš pogledati do 15. studenog u radnom vremenu Knjižnice. Dođi, doživi i otkrij ono skriveno u umjetničkim radovima ove mlade autorice!