20. 10. 2022.

Događaji, najave

Inga Devčić

Književni susret s Nastjom Kulović, autoricom koja će predstaviti knjige Kud si krenula? i Nešto drugo, održat će se u utorak, 25. listopada 2022. godine, u 18 sati u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega.

Ja sam Nastja Kulović i cool sam. Da ste me prije pet godina pitali kako je to biti cool, ne bih vam znala dati odgovor. Osim što sam se i tada prezivala Kulović, od toga da budem cool bila sam udaljena nekoliko svjetlosnih godina. A onda mi se dogodilo najmanje očekivano – nakon što sam ostala bez vida na lijevom oku, dijagnosticirali su mi multiplu sklerozu.

Bilo je to kao loša vijest od koje sam strepila cijeli život. Vijest koja me toliko uzdrmala da sam morala preispitati temelje na kojima stojim. Volim reći da mi je ta dijagnoza došla kao blagoslov: natjerala me da se počnem osluškivati, da shvatim kako živim u otporu, da naučim voljeti sebe, da promijenim ono što mi govore knjige koje gutam i pogurnula me na put u život u kojem, barem iznutra, više ništa nije bilo isto. Kad mi se vid vratio vidjela sam novim očima. Ispred mene je bio put promjene koji je bio put mog ozdravljenja.

Mogu reći da sam tek danas spremna preuzeti odgovornost i prestati bježati od onog što jesam. Tek sam danas spremna pogledati samu sebe i reći ono što jest: Ja sam pravnica u tridesetima koja se bavi nekretninama (a ne pravom), životna i poslovna partnerica muškarcu u kojeg se periodično iznova zaljubljujem, majka djevojčice koja (mi) preokreće svijet, kuharica koja u hrani vidi čaroliju, a u putovanjima širenje horizonata, zdrava žena koja razumije da je bolest dijalog duše s tijelom.

― Nastja Kulović

Kud si krenula? i Nešto drugo knjige su u kojima autorica ogoljuje sebe i svoju obitelj, a čitatelja uvlači duboko u priču kako bi ga potaknula da i on ispriča svoju te se suoči sa samim sobom. U knjigama Nastja progovara o bolesti, smrti, dugovima, krivnji, raspadu braka, strahovima, ali i o potrazi za odgovorom što je ljubav te kako preživjeti nakon svih proživljenih udaraca i podići se kao Feniks iz pepela.

A što znači osjećati se kao stakleno dijete, dijete koje je odrastalo uz brata ili sestru koji su bolesni i kraj kojih se osjećaš nevidljiv i nevažan, Nastja je saznala tijekom života. Nakon što je i njoj dijagnosticirana multipla skleroza, ispred nje je bio put promjene koji ju je, između ostalog, vratio pisanju i pričama.

Pričajući o svojim iskustvima, pričajući svoje priče, pokazujemo drugima da nisu sami, pomažemo si, povezujemo se, bolje se vidimo, jasnije razumijemo i činimo svijet boljim mjestom, ističe autorica. Svačija je priča važna! I tvoja je priča važna.

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Dođi na književni susret, saznaj tko je Nastja (Cool) Kulović i dopusti joj da ti ispriča svoju priču!