21. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Mirna Obradović

U Mjesecu hrvatske knjige koji je ove godine posvećen mladima autor Pavle Biuklija u četvrtak, 20. listopada 2022. godine, predstavio je požeškim srednjoškolcima svoju knjigu Rane i ožiljci prošlosti. Riječ je o jednom običnom čovjeku iz obične sredine, iz Valpova, kako se sam naziva, koji je ljubav prema pisanju otkrio tek u ranim 30-ima.

Stavljajući naglasak na temu ovisnosti, vrlo važnu temu za one koji su se našli u publici, ovaj je autor mladima predstavio knjigu o traženju i pronalaženju sebe, ali i s odgovorima na mnoga životna pitanja. Nakon uvodnog videozapisa o knjizi otkrio je kakav je osjećaj hodati u cipelama ovisnika i što sve sa sobom donosi takav način života. Dijeleći svoje iskustvo, usmjerio se na poroke poput pušenja, alkohola i droge, psihoaktivna djelovanja takvih supstanci te njihovu povezanost s hormonom sreće.

Srednjoškolci su tako imali priliku saznati u kakvoj su vezi droga i depresija, alkohol i obiteljsko nasilje te kako određena vrsta droge koja se inače svrstava u one lake može postati centar njihova svijeta. Autor je s mladima podijelio i to kako se u određenom razdoblju života ponašao i osjećao kao „direktor svemira“, a pronašao je s njima i zajedničke teme poput poznatih youtubera, pa su čak i inače monotoni statistički podatci publiku potaknuli na promišljanje. Poseban naglasak stavio je i na društvene mreže te „filtriranje“.

Naposljetku je autor poručio srednjoškolcima da budu pažljivi u odabiru odluka koje donose danas jer će one za njih imati važan utjecaj u budućnosti, potaknuo ih je da promatraju sebe i ono što ih zanima, vode zdrav život, da čitaju i pišu kako bi poboljšali svoj način razmišljanja te razvijaju kvalitetne veze i ostvaruju stvarna druženja!

Knjigu Rane i ožiljci prošlosti možeš potražiti na Odjelu književnosti u svojoj Knjižnici!