24. 10. 2022.

Događaji, najave

Dijana Klarić

U petak, 28. listopada 2022. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti požeške knjižnice održat će se završna manifestacija projekta Povratak u Zlatnu dolinu.

U toj prigodi bit će uručena nagrada književniku Darku Macanu za igrokaz Svjetski dan bez mobitela kojim je pobijedio na natječaju Gradske knjižnice Požega za najbolji dječji igrokaz. Zašto je Svjetski dan bez mobitela pobjednički igrokaz te kakvo je stanje hrvatske dječje dramske književnosti, otkrit će nam književnik Hrvoje Kovačević, a postoji li potreba za pisanjem dječjih dramskih tekstova te kako u praksi izgleda priprema i izvedba dječjih scenskih prikaza, saznat ćemo od Kornelije Marks, voditeljice Male škole kazališta Gradskog kazališta Požega.

Vrhunac večeri bit će upravo uprizorenje Svjetskog dana bez mobitela koje će na Galeriji svjetlosti izvesti polaznici Male škole kazališta, a izložbom starih fotografija, pisama, novina i knjiga iz ostavštine Zlate Kolarić-Kišur javnosti će se predstaviti požeško razdoblje Zlatina života (1895. – 1919.), kao i njezina najvrjednija književna djela iz fundusa Gradske knjižnice Požega.

Povratak u Zlatnu dolinu projekt je Gradske knjižnice Požega kojim se promovira život i stvaralaštvo dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur te potiče dječje dramsko stvaralaštvo na nacionalnoj razini, a realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Dođi, poslušaj poznate književnike, pogledaj igrokaz i izložbu te saznaj više o poznatoj požeškoj književnici! 

Ulaz je slobodan za sve zainteresirane. Vidimo se u Knjižnici!