26. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

Književni susret s Nastjom Kulović održan je u utorak, 25. listopada 2022. godine, u 18 sati u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega. Ova je autorica po struci inače pravnica, a još je u devetoj godini pronalaskom nalivpera poželjela postati spisateljica. Publici je predstavila svoje knjige Kud si krenula? i Nešto drugo u kojima ogoljuje svoju sebe i obitelj bez cenzure, progovara o bolesti, smrti, dugovima, krivnji, raspadu braka, strahovima, ali i o potrazi za odgovorom što je ljubav te kako preživjeti nakon svih proživljenih udaraca i podići se kao Feniks iz pepela.

Nakon sestrine dijagnosticirane multiple skleroze njezina se obitelj suočila s brojnim promjenama i izazovima, što Nastja i opisuje u svojim romanima budeći različite emocije u čitatelju. Dugogodišnja bolest sestre Ade odredila ju je kao „stakleno dijete“, nevidljivo dijete koje je odrastalo uz bolesnog brata ili sestru. Osjećajući krivnju, nije htjela pisati jer je smatrala da nije ispravno posvetiti se sebi, svojim željama i potrebama dok u obitelji zajedno proživljavaju teške trenutke kojima se ne zna ishod.

Godinama poslije autorici je pismo poslala ista „Gospođa Multipla skleroza“, a upravo ju je to pismo opomenulo te potaknulo da se probudi i počne brinuti o sebi. Osim same dijagnoze, bolest joj je donijela promjenu i novi put koji ju je promijenio i, između ostalog, vratio pisanju i pričama.

„Multipla skleroza rastavljene nas je ponovno sastavila na novi način.“ ― Nastja Kulović

Književni susret završio je brojnim pitanjima i razgovorom s publikom, a autorica je otkrila kako trenutačno radi na trećoj knjizi. U publici su bili i Nastjini roditelji koji su se uključili u susret pričajući svoje priče, a pokazali su i kako ih je ogoljena obiteljska priča zbližila.

Ako nisi bio na književnom susretu, istraži više o Nastji i prijavi se na njezinu cool listu.

Više o književnim susretima i ostalim programima u sklopu Mjeseca hrvatske knjige saznaj na našoj web-stranici!