27. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

Književni susret s Jasminkom Tihi-Stepanić održan je 26. listopada 2022. godine u Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega. Sudionici susreta bili su učenici Osnovne škole Antuna Kanižlića Požega i Osnovne škole „Dobriša Cesarić“ Požega.

Jasminka Tihi-Stepanić predstavila je svoje dječje romane Imaš fejs? i Bacit ću ti kompjutor kroz prozor. Autorica se u svojim romanima bavi problematikom odrastanja u suvremenom svijetu koje pred djecu i mlade stavlja brojne probleme i izazove, čemu često nisu dorasli. Svoju prvu knjigu napisala je kad joj je bilo više od 50 godina jer je tad shvatila da je djeci potrebno približiti društvene mreže, njihove prednosti i mane.

Inspiraciju za pisanje dječjeg romana Bacit ću ti kompjutor kroz prozor autorica je dobila u vlastitom okruženju, u svojem domu, dok je njezin sin bio tinejdžer. Istaknula je da su joj inspiracija za pisanje bile i priče iz života njezinih učenika kojima predaje hrvatski jezik u Osnovnoj školi Eugena Kvaternika u Velikoj Gorici.

Djeca su aktivno sudjelovala u književnom susretu te su iznosila svoja iskustva i navike u vezi s korištenjem internetom i društvenim mrežama, a razgovaralo se i o sigurnosti na internetu.

Knjige Jasminke Tihi-Stepanić pregledaj u našem katalogu i posudi ih u Knjižnici.