31. 10. 2022.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

Gradska knjižnica Požega u okviru projekta Čitam. organizirala je 18., 20., 26. i 28. listopada četiri edukacijske radionice Kako e-čitati? namijenjene osobama s invaliditetom, s ciljem učenja e-čitanja i aktivnog uključivanja ciljane skupine u aktivnosti i zajednicu.

Na radionicama održanim u Dvorani znanja Gradske knjižnice Požega 24 polaznika upoznalo se s mogućnostima korištenja knjigama u novom, digitaliziranom obliku. Polaznici radionica imali su priliku naučiti kako na svojim pametnim telefonima i prijenosnim računalima preuzeti i instalirati ZaKi Book aplikaciju za čitanje e-knjiga. To je aplikacija kojom se koristi Gradska knjižnica Požega, a dio je integriranog knjižničnog sustava ZaKi te omogućava posudbu e-knjiga članovima Knjižnice. 

Polaznici su se upoznali s mogućnostima koje aplikacija nudi poput pretraživanja, filtriranja rezultata i posuđivanja i povrata e-knjiga. Aktivno su sudjelovali, iznosili svoja mišljenja i iskustva u vezi s čitanjem i e-čitanjem, dok su na kraju radionice uspješno savladali korištenje ZaKi Book aplikacijom. Jako im se svidjela mogućnost inverzivnog prikaza u aplikaciji koji omogućava lakše e-čitanje na crnoj podlozi, kao i mogućnost povećanja fonta kako bi se jasnije vidjela slova. Osim novog iskustva, informiranja o e-čitanju i aktivnostima projekta Čitam., polaznici su se međusobno družili, razvijali svoju čitateljsku pismenost, (na)učili nove vještine korištenja novim medijem i ispunili svoje vrijeme aktivno se uključivši u društvo i zajednicu.

Projekt Čitam. usmjeren je na niz aktivnosti za razvijanje čitateljskih navika i interesa različitih dobnih skupina, posebice ranjivih skupina (djece i mladih, starije populacije, osoba s invaliditetom), i na taj način osigurava preduvjet za njihov cjelovit osobni razvoj, podizanje stupnja njihova obrazovanja, poboljšanje kvalitete života te veću socijalnu uključenost u društvo.

Projekt Čitam. koji Gradska knjižnica Požega provodi u suradnji s partnerom Gradom Požegom financira se na temelju Ugovora s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, iz Europskog socijalnog fonda (85 %) i Državnog proračuna Republike Hrvatske (15 %). Ukupna je vrijednost projekta 443.241,26 kuna, a riječ je o bespovratnim sredstvima. 

Prati nas za više informacija o projektu i projektnim aktivnostima. 

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Gradske knjižnice Požega.