3. 11. 2022.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

U srijedu, 2. studenog 2022. godine, u Dvorani mudrosti Knjižnice organizirana je parlaonica pod nazivom Knjige za mlade mit ili stvarnost?. Program je to namijenjen osobama u dobi od 15 do 30 godina u organizaciji Odjela književnosti Gradske knjižnice Požega koji je održan povodom Mjeseca hrvatske knjige 2022. posvećenog mladima.
U neformalnom, opuštenom razgovoru s vršnjacima sličnih interesa mladi su zaljubljenici u knjigu i čitanje razgovarali o knjigama koje su im dostupne te koje čitaju dijeleći tako s drugima vlastita čitateljska iskustva.

Nakon uvodnog razgovora u parovima koji je rezultirao njihovim međusobnim predstavljanjem grupi, pri čemu su iznijeli književne preferencije osobe s kojom su razgovarali i predstavili ih ostalima, uslijedio je odlazak na Odjel književnosti u potrazi za knjigom koju nisu pročitali, a privlači ih za čitanje, te prezentacija i obrazloženje tog izbora ostalima. Nakon uvodnog dijela uslijedio je razgovor o tom koje ih teme i žanrovi zanimaju, što za njih znači dobra knjiga, gdje pronalaze ideje za čitanje, o utjecaju društvenih mreža i knjiških blogova na mlade čitatelje te ekranizacijama knjiga. Svi su sudionici izrazili mišljenje da književnost za mlade postoji kao posebnost te da je odlikuju mladi akteri kroz čiju su perspektivu prikazani odrastanje i izazovi koje ono donosi, prijateljstva, prve ljubavi, obiteljski odnosi i slične teme bliske mladima. Iako su se složili da je takva književnost pisana za ciljanu grupu mladih ljudi, smatraju kako ona prelazi generacijske okvire te može biti itekako zanimljiva i odraslima.   

Ovo je druženje iznjedrilo i zajedničku listu naslova koje ti mladi ljubitelji knjige preporučuju svojim vršnjacima za čitanje, a na kojoj su se našli Šest vrana, Izopačeno kraljevstvo, Sve moje rane, Sva radosna mjesta, Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Kirka, Šahovska novela, Susjed, Dobri predznaci, Violinist iz Venecije, Živoliki, Korzet, djela Justina Cronina te Naomi Novik, kao i zbirke poezije Rupi Kaur. 

Što su još mladi koji dijele ljubav prema pisanoj riječi preporučili i kakve su njihove impresije o tim knjigama, saznat ćeš ako zaviriš u kutak za preporuke na Odjelu književnosti gdje ćeš pronaći individualne preporuke knjiga koje su ih se osobito dojmile. Dođi u Knjižnicu, inspiriraj se njihovim preporukama i izaberi svoj naslov te obilježi Europsku godinu mladih!