3. 11. 2022.

Događaji, izvješća

Dijana Klarić

U petak, 28. listopada 2022. godine, u 18 sati na Galeriji svjetlosti požeške knjižnice održana je završna manifestacija projekta Povratak u Zlatnu dolinu.

U toj prigodi uručena je nagrada književniku Darku Macanu za igrokaz Svjetski dan bez mobitela kojim je pobijedio na natječaju Gradske knjižnice Požega za najbolji dječji igrokaz nadahnut životom te stvaralaštvom književnice i Požežanke Zlate Kolarić-Kišur

Književnik Hrvoje Kovačević osvrnuo se na igrokaze pristigle na prvi požeški natječaj za dječji igrokaz te je pojasnio zašto je Svjetski dan bez mobitela autora Darka Macana pobjednički igrokaz. 

Voditeljica Male škole kazališta Gradskog kazališta Požega Kornelija Marks publici je opisala kako nastaje kazališna predstava te odakle crpi ideje i tekstove za pripreme kazališnih izvedbi. Opisala je iskustvo uprizorenja pobjedničkog igrokaza te dojmove polaznika Male škole kazališta o pobjedničkom igrokazu.

Vrhunac večeri bilo je upravo uprizorenje Svjetskog dana bez mobitela koje su na Galeriji svjetlosti izveli polaznici Male škole kazališta, a večer je dodatno uljepšala i maturantica Ekonomske škole Požega Paula Matanović čitajući poeziju Zlate Kolarić-Kišur. 

Voditeljica projekta Dijana Klarić predstavila je ideju i značaj projekta Povratak u Zlatnu dolinu, a prigodnom izložbom jednog dijela ostavštine Zlate Kolarić-Kišur, koja se čuva u požeškoj knjižnici, publici je predstavila život i stvaralaštvo te omiljene dječje književnice.

Povratak u Zlatnu dolinu projekt je Gradske knjižnice Požega kojim se promoviraju život i stvaralaštvo dječje književnice Zlate Kolarić-Kišur te se potiče dječje dramsko stvaralaštvo na nacionalnoj razini, a realiziran je uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.