4. 11. 2022.

Događaji, najave

Mirna Obradović

U utorak, 8. studenog 2022. godine, započinje novi ciklus programa Utorkom dokumentarno koji je organiziran u suradnji s međunarodnom organizacijom KineDok. Projekcije 12 dokumentarnih filmova, tematski i sadržajno usmjerenih na stvarne događaje i osobe, održavat će se svakog utorka u 18:30 u Dvorani znanja ili Dvorani mudrosti Gradske knjižnice Požega. Prvi film Nova smjena i drugi film Jedinica intenzivne skrbi bit će prikazani u Mjesecu hrvatske knjige.

Pročitaj najave filmova raznovrsne tematike i pronađi nešto za sebe. Pridruži nam se na projekcijama, zaviri u svijet novije europske produkcije i uživaj u filmskim minutama!

Nova smjena ― 8. 11. 2022.

Dvadeset pet godina Tomas je radio pod zemljom kopajući ugljen. Nakon zatvaranja rudnika 2017. godine upisuje državni program za prekvalificiranje i priprema se za jedno od najtraženijih zanimanja – programera. Prihvaća izazov i spreman je drastično promijeniti život. No može li se 40-godišnji punk-rocker duge kose, koji je cijeli radni vijek proveo u teškom fizičkom poslu u podzemlju, uklopiti u mladu i modernu ekipu iz digitalnog miljea?

Originalni naziv: A New Shift
Režija: Jindřich Andrš
Trajanje: 91 min
Godina: 2020.
Jezik: češki
Zemlja: Češka

Trailer

Jedinica intenzivne skrbi ― 15. 11. 2022.

Ondřej Kopecký i Kateřina Rusinová pioniri su palijativne skrbi u Općoj sveučilišnoj bolnici u Pragu. U intimnim razgovorima s pacijentima traže odgovore na pitanja koja su nekonvencionalna u svijetu moderne medicine: Vjerujete li u nadnaravno? Koliko dugo želite ostati na ovom svijetu? Koji bi vam tretman, ako ga uopće želite, najviše odgovarao? Svaki pacijent različito odgovara na ta pitanja, baš kao i na pitanje što je to dobar život.

Originalni naziv: Jednotka intenzivního života
Režija: Adéla Komrzý
Trajanje: 72 min
Godina: 2021.
Jezik: češki
Zemlja: Češka

Trailer

Mornar ― 22. 11. 2022.

Paul Erling Johnson bio je iskusan mornar, vrstan brodograditelj i slobodnjak. Sa 16 godina prvi je put preplovio Atlantik i otad je cijeli život proveo u plovidbi. Film ga prati na rubu 80-te, konačno usidrena na Karibima, gdje se uz litru votke dnevno prisjeća svojeg fascinantnog života.

Originalni naziv: Sailor
Režija: Lucia Kašová
Trajanje: 78 min
Godina: 2021.
Jezik: engleski
Zemlja: Slovačka

Trailer

Linije

Linije su vizualni esej, splet priča i zapažanja smještenih u postsocijalistički grad Bratislavu; mjesto koje doživljava dinamičnu transformaciju.

Originalni naziv: Čiary
Režija: Barbora Sliepková
Trajanje: 80 min
Godina: 2021.
Jezik: slovački
Zemlja: Slovačka

Trailer

Dive ― 29. 11. 2022.

Szani, Tina i Emese ili “dive”, kako same sebe vole nazivati, 20-godišnjakinje su koje satima mogu pričati o kozmetici, odjeći i profilnim fotografijama. Mladi redatelj Kőrösi odluči ući u njihove živote i pratiti ih svojom kamerom dok ne diplomiraju kako bi otkrio što se sve krije ispod njihove savršene šminke. Učeći jedna od druge, one počinju odrastati.

Originalni naziv: Divas
Režija: Máté Kőrösi
Trajanje: 80 min
Godina: 2021.
Jezik: mađarski
Zemlja: Mađarska

Trailer

Tobi u bojama duge ― 6. 12. 2022.

U malom selu u Mađarskoj žive Éva i njezina obitelj. Njezina 16-godišnjakinja nedavno se outala kao transrodna i živi pod imenom Tobi. Nakon prvotnog šoka cijela se obitelj okuplja kako bi mu bila podrška. Međutim Évu potiho guši ideja gubitka svoje djevojčice. Tobi se namjerava podvrgnuti promjeni spola boreći se istovremeno s odrastanjem i preispitujući granice koje si je postavio. Sve boje Tobija emotivna je priča o oslobađanju i prihvaćanju.

Originalni naziv: Tobi színei
Režija: Alexa Bakony
Trajanje: 82 min
Godina: 2021.
Jezik: mađarski
Zemlja: Mađarska

Trailer

Kuća lutaka ― 13. 12. 2022.

Kuća lutaka osebujna je priča o tradicionalnom godišnjem odmoru grupe 70-godišnjakinja. Svake godine Cica, Nana i njihove prijateljice povlače se u osamu vile u prirodi, dalje od muškaraca i užurbane svakodnevice. U njihovu druženju isprepliću se radost življenja i uspomene, melankolija i sreća, tračevi i šale. Sve to služi im kako bi održale privid da vrijeme ne prolazi i da su još one djevojke koje su bile prije 50 godina.

Originalni naziv: Casa cu Papusi
Režija: Tudor Platon
Trajanje: 68 min
Godina: 2020.
Jezik: rumunjski
Zemlja: Rumunjska

Trailer

DRVO ― 20. 12. 2022.

Ilegalna sječa globalni je biznis vrijedan milijarde. U ovom ekološkom doku-trileru prate se aktivisti koji se infiltriraju u ilegalnu trgovinu drva. Pomoću skrivene kamere dokumentiraju lanac nezakonitih radnji, od sječe drva do marketinga “opranih” proizvoda u našim trgovinama.

Originalni naziv: WOOD
Režija: Monica Lăzurean-Gorgan, Michaela Kirst, Ebba Sinzinger
Trajanje: 95 min
Godina: 2020.
Jezik: rumunjski, engleski, ruski, španjolski
Zemlja: Rumunjska

Trailer

O jednoj mladosti ― 27. 12. 2022.

Trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja redatelj pokušava rekonstruirati njegov život i njihov međusobni odnos, koristeći se samo fotografijama i videomaterijalima koje je prijatelj tad snimao.

Originalni naziv: O jednoj mladosti
Režija: Ivan Ramljak
Trajanje: 78 min
Godina: 2020.
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska

Trailer

Žica ― 3. 1. 2023.

Kad je Slovenija postavila željeznu ogradu na području uz lijepu rijeku Kupu, Hrvatska je postala tampon-zona za priljev izbjeglica koji dolaze iz Bosne i Hercegovine pokušavajući stići do zapadne Europe. Ograda je izazvala smanjenje turističkih aktivnosti i stvorila sasvim novu dinamiku tog područja. Ono sad privlači nacionaliste s ekstremne desnice, aktiviste za ljudska prava, političare, policijske ophodnje i graničnu policiju, migrante i izbjeglice na putu prema Europi.

Originalni naziv: Žica
Režija: Tiha K. Gudac
Trajanje: 75 min
Godina: 2021.
Jezik: hrvatski
Zemlja: Hrvatska

Trailer

Kroćenje vrta ― 10. 1. 2023.

Gruzijski tajkun i bivši premijer razvio je neobičan hobi. Otkupljuje stabla stara nekoliko stoljeća, od kojih su neka visine nebodera, i potom naručuje njihovo iskopavanje iz mjesta duž gruzijske obale kako bi ih preselio u svoj privatni vrt. Da bi se stabla tih razmjera mogla presaditi, okolna se zemlja komada i raskapa, a ljudi koji žive u okolici prisiljeni su se prilagoditi takvoj dramatičnoj promjeni. Film prati jedan takav nadrealni slučaj te ujedno preispituje potrebe i vrijednosti koje prevladavaju u suvremenom gruzijskom društvu osvrćući se i na temu prisilne migracije. Kako je moguće da velika prirodna bogatstva bez većih problema mogu dobiti privatnog vlasnika?

Originalni naziv: მოთვინიერება
Režija: Salomé Jashi
Trajanje: 87 min
Godina: 2021.
Jezik: gruzijski
Zemlja: Gruzija

Trailer

Sunny ― 17. 1. 2023.

Šezdesetogodišnja Sunny bivša je učiteljica koja sad zarađuje za život intervjuirajući ljude od vrata do vrata za potrebe sociološke studije. Taj posao pomaže joj prevladati potpunu samoću. Ona vodi gledatelja uskim ulicama Tbilisija otkrivajući mu različite stanove, kuće, načine života, nade, strahove i stavove gruzijskih građana o aktualnim političkim i društvenim pitanjima.

Originalni naziv: Mziuri
Režija: Keti Machavariani
Trajanje: 67 min
Godina: 2021.
Jezik: gruzijski
Zemlja: Gruzija

Trailer

KineDok katalog