9. 11. 2022.

Događaji, izvješća

Mirjana Franculić

Književni susret s Ivanom Šojat održan je 8. studenog 2022. godine u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega uz mnogobrojnu publiku i članice Čitateljskog kluba Lectoria koje su pročitale sva Ivanina književna djela i koje obožavaju Ivanin stil složenih, a tečnih rečenica koje želiš zauvijek zapamtiti, zapisati i o njima duboko promišljati.

Čitajući Ivanina djela, često se pitamo želim li ja živjeti u društvu u kojem živim i mogu li ipak nešto promijeniti, ako ništa drugo, onda barem djelić sebe. ― Mirjana Franculić, voditeljica susreta

Ivana Šojat hrvatska je književnica svjetskog glasa koja piše angažiranu književnost, koja duboko analizira međuljudske odnose, položaj žena u društvu i ukazuje na teške rane, ne samo hrvatskog društva.

Roman Sama koji je autorica predstavila svojoj publici još je jedan izuzetno oštar i kritičan, djelomično autobiografski tekst u kojem autorica otvoreno progovara o bračnim odnosima, o životu u sramotnom braku, životu u braku zbog sramote, odlasku iz sramotnog braka te jednom od najvećih strahova koje proživljavaju žene srednjih godina, strahu od samoće i osjećaja usamljenosti.

Uz smrt, ljudi se najviše panično boje samoće, kao da je to najgore stanje u kojem bi se mogli naći. Zbog tog pristaju živjeti u strašnim bračnim ili partnerskim okolnostima, u gorčini, mržnji, svađi, preziru. ― Ivana Šojat

Čitajući djela Ivane Šojat, na kraju nikad ne osjećaš gorčinu, pa tako ni na kraju romana Sama u kojem Ivana kaže Nije prekasno. Pomišljam. Još smo žive. Još nas nisu pokopali.

Književni susret završio je mnogobrojnim pitanjima zainteresirane publike, ali i iskazanim snažnim dojmovima o mnogim pročitanim Ivaninim djelima.

Ivana Šojat treći je put gostovala u Gradskoj knjižnici Požega i svaki put oduševila publiku svojom otvorenošću i jednostavnošću samostalne, samosvjesne i samouvjerene žena koja piše da bismo mi mogli misliti na sebe i čitati.

Ivana Šojat najavila je novi roman i njegovu promociju za godinu dana u našoj knjižnici, a u međuvremenu pročitaj ona Ivanina djela koja dosad još nisi!