10. 11. 2022.

Preporuke

Vlasta Peći Marčetić
Mirjana Franculić

Popis preporuka

Na sastanku čitateljskog kluba za odrasle pod nazivom Lectoria, održanom 24. listopada 2022. godine na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega, članice su u skladu s vrijednostima i idejom Mjeseca hrvatske knjige čitale suvremeni hrvatski roman. Hrvatski se autori i autorice u svojim novim romanima introspektivno dotiču i vlastitog života, a stil im je iznimno rječit. Složene, a tečne rečenice klize dok ih čitamo. Ozbiljne, teške teme zapinju u grlu te pozivaju na duboko promišljanje i analiziranje likova, ali i nas samih koji se u njima prepoznajemo. Pročitavši velik broj naslova, članice kluba Lectoria izdvajaju sljedeće knjige.

Sloboština Barbie, Maša Kolanović

Još jedan zanimljiv i neobičan roman mlade spisateljice. Pisan iz perspektive male djevojčice, izniman stil. Radnja se odvija 1991. godine u Novom Zagrebu, u Sloboštini. Barbie-generacija koja još pamti Jugoslaviju i socijalizam, ali je formirala svoje stavove i interese u 90-ima. Posljednja generacija koja se sasvim ozbiljno igrala lutkama.

Crnac, Tatjana Gromača

Predgrađe provincijskog grada, dijete odrasta okruženo siromaštvom, provincijalizmom. Autobiografski roman pisan očima djevojčice. Povijest obitelji, odnosi unutar obitelji. Realna stvarnost.

Sjećanja i neobjavljene priče, Eva Grlić

Sjećanja na djetinjstvo i djevojaštvo, sudjelovanje u radničkom pokretu. Život supruge filozofa Danka Grlića i majke redatelja Rajka Grlića. Dokumentarni stil pripovijedanja, bez previše emocija. Knjiga je upotpunjena neobjavljenim autobiografskim pričama i obiteljskim fotografijama.

Privremeno neuporabljivo, Božica Brkan

Kuća u kojoj stanuje Dora nije za rušenje, ali ni za upotrebu, na njoj je žuta naljepnica. Dorin je život sličan, odustati li nastaviti? Život nakon potresa te životi nakon svih potresa i političkih previranja prostora u kojem živi. Povijest i svakodnevica Zagreba.

Kako sam brojio ružičaste robote, Edo Popović

Knjiga je dobila naslov po pjesmi američkog benda The Flaming Lips. Tri su poglavlja: Buđenje, Povlačenje i Prekid. Glavni je lik 60-godišnjak koji analizira svoj život nakon teške bolesti. Dodane su vrijednosti opaske i promišljanja o pop-kulturi i filozofiji.

Eksperiment Irene Tot, Korana Serdarević

Promjena mora biti moguća, kaže Irena. Je li to moguće? Postati drukčija, otvoriti sve mogućnosti. Zapreka nisu samo društvo i obitelj, već i predrasude, tuđe i vlastite.

Putar i parizer, Jerko Mihaljević

Prijatelji iz 90-ih, doba interneta, odrastanje. Mijenjaju se oni sami, kao i njihovi međusobni odnosi. Organiziraju zajednički odlazak na more, međutim više ništa nije isto. Povezanost blijedi, postaju individualci, svakog od njih čeka vlastiti put u život.

Sama, Ivana Šojat

Emocionalna, s prepoznatljivim autobiografskim elementima. Likom Mirne i ostalih likova njezina okruženja autorica propituje jesmo li mi ljudi, naročito žene spremne na žrtvu života s neprikladnim muškarcem samo da ne budemo same, jesmo li toliko žedne/željne ljubavi.

Hotel Wartburg, Zoran Žmirić

Niz vremenski nanizanih priča o odnosu sina i oca. Motiv je crveni, ogromni Wartburg, simbol očeve moći i društvenog uređenja tog vremena, radnja se događa od 70-ih pa nadalje. Sin u neprestanoj potrazi za očevom pažnjom i ljubavlju. Odrastanje rezultira spoznajom njihova odnosa.

U Mjesecu smo hrvatske knjige, pročitaj i ti neki od preporučenih naslova suvremenih hrvatskih autora!