14. 11. 2022.

Događaji, najave

Ivana Maričević

U organizaciji Gradske knjižnice Požega i Udruge Skribonauti u srijedu, 23. studenog 2022. godine, u 18:30 u Dvorani mudrosti održat će se promocija kolaborativne zbirke priča Nastavi priču. U promociji sudjeluju autorice Nora Verde i Marija Andrijašević te Paula Zore iz Skribonauta. 

Zbirka Nastavi priču sadrži 12 priča koje je na temelju fragmenata nastalih u okviru Književnog kluba i radionice kreativnog pisanja u ženskoj kaznionici u Požegi napisalo 12 spisateljica koje predstavljaju najbolje od kratke priče u Hrvatskoj, a to su: Marija Andrijašević, Staša Aras, Lana Bastašić, Ivana Bodrožić, Maša Kolanović, Tanja Mravak, Marija Rakić Mimica, Korana Serdarević, Nora Verde, Jelena Zlatar Gamberožić, Jasna Jasna Žmak i Luiza Bouharaoua. Miljenice kritike i publike, dobitnice brojnih domaćih i inozemnih nagrada, u toj su se knjizi našle pred dosad nepoznatim zadatkom nastavljanja tuđe priče.

Dvanaest priča u toj knjizi tematiziraju ženska iskustva i pokoje muško iskustvo različitih oblika zatvorenosti: od tjelesne i emotivne, obiteljske, do društvene. Oboružani snagom, izdržljivošću i osjećajnošću, junakinje i junaci tih priča izlaze iz splitskih predgrađa, novozagrebačkih stambenih blokova, tijesnih domova i kaptolskih zahoda te kreću na fikcionalno putovanje čiji je glavni cilj izboriti prostore slobode.

Projekt Nastavi priču i istoimena zbirka dobitnici su međunarodne nagrade za društvenu inovaciju SozialMarie. Program financijski podupiru Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske, Zaklada Kultura Nova” te Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Ulaz je slobodan, a svi će zainteresirani na promociji moći kupiti zbirku po promotivnoj cijeni. Dođi u Knjižnicu i saznaj više o Udruzi Skribonauti, o jedinstvenom projektu te knjizi koja je spojila požeške zatvorenice i najbolje suvremene hrvatske književnice!