15. 11. 2022.

Događaji, izvješća

Mirjana Franculić

Književni susret sa Zoranom Žmirićem održan je 11. studenog 2022. godine u 18 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega. U ugodnoj atmosferi i interakciji s publikom svestrani Riječanin promovirao je novi roman Hotel Wartburg koji je odjeknuo u hrvatskim književnim krugovima i izazvao veliki interes čitateljske publike, pogotovo one koja je proživljavala svoju mladost i odrastanje 80-ih godina prošlog stoljeća u bivšem sustavu o kojem se i danas govori s nostalgijom. Ne zato što je tad bilo bolje ili gore, već zato što su bili mladi, a glazba je bila genijalna.

Roman Hotel Wartburg grubo je nježna priča, nostalgična, bez imalo sladunjavosti i patetike, dapače vrlo realna priča o ljudima i sustavima, o odrastanju, a najviše o odnosu oca i sina. Hotel Wartburg roman je o oprostu koji svojim jezičnim stilom namjerno doziranih rečenica i kratkih dijaloga, što nije odlika autorovih prijašnjih romana, usmjerava čitatelja na škrtost emocija, a jednostruke rečenice koje izgovara otac višestruko bole sina.

Kad mislimo da nismo imali potporu u životu, možda smo je itekako imali, a ako je i izostala, možda to nije bilo zbog loše i teške emocije, nego jer neki ljudi ne znaju drugačije. – Zoran Žmirić

Roman je prožet duhovitim, nostalgičnim pričicama koje nam mame osmijehe na lice dok ih čitamo, pa čak i u trenutcima bolnih događaja i upravo je to odlika odličnih romana i baš nam takvi danas trebaju. – Mirjana Franculić, moderatorica susreta

Crveni, 4,38 metara dugački Wartburg karavan toliko je snažan lajtmotiv da se nameće i kao središnji lik romana, iako to nije, kao najvoljenije dijete, kao peti član četveročlane obitelji, a ustvari je kamen spoticanja između oca i sina. Simbol je radničke klase tog vremena, bizarna pojava na cestama, dvotaktni motor koji je, kako kaže Zoran, najbolje zvučao kada je otac nekamo s njim odlazio.

Oduševio je autor publiku svojom jednostavnošću, svojom svestranošću i duhovitošću koja prožima čitav roman kompleksnih međuljudskih odnosa.

Zoran Žmirić najavio je novi roman i njegovu promociju za godinu dana u našoj knjižnici, a u međuvremenu pročitajte sva Zoranova djela koja dosad niste!