17. 11. 2022.

Događaji, izvješća

Inga Devčić

U srijedu, 16. listopada 2022. godine, u 19 sati na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega otvorena je izložba plakata Tolerancija. Riječ je o plakatima iz projekta dizajnera i ilustratora svjetskog glasa Mirka Ilića, a predstavljeni su požeškoj publici u okviru izložbenog programa Knjižnice koji se realizira uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. 

Poruke tolerancije doprle su do više od 400 000 ljudi u više od 40 zemalja svijeta. Sada ih možeš pogledati i ti u Gradskoj knjižnici Požega! Na Galeriji svjetlosti Knjižnice izloženo je 32 plakata, među kojima su i radovi najpoznatijih hrvatskih grafičkih dizajnera. 

Izložbu Tolerancija uvodnim je riječima otvorila ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo, a razgovor je nastavila s pokretačem projekta, Mirkom Ilićem, koji se okupljenima obratio videovezom iz New Yorka. Istaknuo je kako je ideja projekta dizajnom potaknuti na promišljanje o toleranciji, širiti poštovanje u svijetu koji je sve više podijeljen kada je riječ o rasi, religiji, seksualnosti, nacionalnosti i drugim različitostima. Tijekom razgovara Ilić je otkrio i kako su neki plakati uništeni isključivo na izložbama u istočnoj Europi, pa se može zaključiti kako tolerancije u istočnoj Europi najviše nedostaje. Razgovoru se priključila i Bernarda Veseličić, magistra psihologije, koja je okupljenima govorila o toleranciji u našem društvu, povezanosti između umjetnosti i tolerancije te je istaknula što pojedinci, škole i druge institucije mogu napraviti i kako podizati toleranciju u društvu.

Kako je bilo na otvorenju Izložbe, pogledaj u fotogaleriji.

U Dvorani mudrosti Knjižnice održalo se i predavanje za mlade (P)ostani tolerantan koje je održala magistra psihologije. Socijalna psihologija okupljenima je objašnjena svakodnevnim i suvremenim primjerima, a saznali su što su stereotipi, predrasude, netolerantno ponašanje te kako (p)ostati tolerantan i podizati toleranciju na osobnoj razini i u zajednici.

Otvorenjem izložbe plakata i predavanjem o toleranciji obilježen je Međunarodni dan tolerancije u Gradskoj knjižnici Požega, a posjetitelji ovih događanja zaključili su kako promjene kreću od nas samih. (P)ostani tolerantan!

Izložbu možeš pogledati na Galeriji svjetlosti tijekom studenog i prosinca 2022. godine. Dođi i saznaj kako dizajneri iz raznih dijelova svijeta promišljaju o temi tolerancije te se nadahni porukama projekta.