24. 11. 2022.

Događaji, izvješća

Ivana Maričević

U srijedu, 23. studenog 2022. godine, u organizaciji Gradske knjižnice Požega i Udruge Skribonauti u Dvorani mudrosti održana je promocija knjige Nastavi priču.

Riječ je o kolaborativnoj zbirci priča nastalih u okviru projekta koji Udruga vodi u ženskoj kaznionici u Požegi, a on uključuje književni klub u sklopu kojeg su se, tijekom radionica kreativnog pisanja, zatvorenice okušale u pisanju priča. Fragmente tih priča Skribonauti su poslali najboljim hrvatskim kratkopričašicama, a one su iz njih napisale priče. Tako je nastalo 12 tematski i stilski različitih priča ukoričenih u zbirku.

O projektu i knjizi nastaloj unutar njega govorile su Paula Zore, jedna od osnivačica Udruge s kojom radi na organizaciji i provedbi kreativnih aktivnosti za osobe u institucijama, te Nora Verde, književnica, novinarka, aktivistica i autorica jedne od priča iz zbirke.

Publika je imala priliku saznati više o početcima Udruge Skribonauti i njihovu radu u zatvorskom sustavu u kojem provode kulturne programe više od 10 godina, kao i o Književnom klubu u Kaznionici u Požegi koji vode od 2016. godine te o važnosti takvih i sličnih programa u rehabilitacijskom procesu. Paula Zore predstavila je i koncept te knjige koja sadrži priče 12 suvremenih hrvatskih književnica: Marije Andrijašević, Nore Verde, Staše Aras, Lane Bastašić, Ivane Bodrožić, Maše Kolanović, Tanje Mravak, Marije Rakić Mimice, Korane Serdarević, Jelene Zlatar Gamberožić, Jasne Jasne Žmak i Luize Bouharaoue.    

O sudjelovanju u projektu te fragmentu koji je ugradila u svoju priču naslovljenu Milost ili katastrofa govorila je Nora Verde, dotaknuvši se i svojeg romana Moja dota koji je jako dobro prihvaćen među čitateljskom publikom te najavivši novu knjigu. Publika je imala priliku čuti i ulomke iz autoričine priče te iz priče Tanje Mravak, a nakon završetka promocije zainteresirani su mogli kupiti knjigu po promotivnoj cijeni te na taj način podržati rad Udruge.