1. 12. 2022.

Preporuke

Ivana Maričević

Blagdani su pred vratima, što je i dobra prilika da pronađeš malo više vremena za uživanje u čitanju, a tvoja ti Knjižnica tim povodom donosi preporuke naslova za sve one koji se pred blagdane vole počastiti božićnim književnim štivom.

Uz zabavna i ljubavna štiva, na popisu su se našle i knjige koje se bave bogatom božićnom tradicijom i običajima te njihovom duhovnom dimenzijom ili potiču na kreativnost donoseći obilje ideja kako to, mnogima najljepše, vrijeme godine učiniti što kvalitetnijim i doživjeti istinsku radost Božića.

Radosne adventske dane i božićni ugođaj upotpuni nekim od ovih naslova i izaberi nešto s predložene blagdanske liste!

Božićna čarolija i snježna idila 

Radijski i televizijski voditelj te pisac Glenn Beck u vlastitom je djetinjstvu pronašao inspiraciju za roman Božićni pulover koji se našao na samom vrhu najprodavanijih naslova New York Timesa. Knjiga će te uvući u svijet 12-godišnjeg dječaka Eddieja koji sanja da za Božić na poklon dobije bicikl što mu njegova siromašna majka ne može priuštiti te mu umjesto željenog dara poklanja pulover. To emotivno štivo koje progovara o odrastanju, o važnim životnim lekcijama i o roditeljskoj ljubavi potaknut će te na razmišljanje o najvrjednijim darovima u životu. U vremenu darivanja daruj si užitak čitanja u tom emotivnom štivu!

Roman Božić u snijegu izašao je iz spisateljskog pera Karen Swan, autorice bestselera Sunday Timesa. Radnju romana književnica je smjestila u luksuzno skijalište Zermatt, skriveni raj duboko u srcu švicarskih Alpi u koji protagonistice, sestre Allegra i Isobel Fisher, odlaze u potrazi za odgovorima na pitanja o obiteljskoj prošlosti. Ispreplićući elemente ljubavne priče i mistike, autorica te vodi na uzbudljivo putovanje glamuroznim odredištima u predbožićnom vremenu tijekom kojeg će junakinje priče otkriti tajnu obiteljsku povijest, uz pregršt ljubavnih zavrzlama. Ako tražiš lako blagdansko štivo, pruži priliku toj knjizi!

Američki književnik Richard Paul Evans autor je knjige Božićna kutija koja je postala blagdanskim klasikom. Nastala kao osobni iskaz ljubavi prema kćerima i božićni poklon za obitelj i prijatelje, ta emotivna priča prerasla je u knjigu u kojoj su čitatelji diljem svijeta prepoznali snažnu poruku čuda, nade i ozdravljenja posežući za njom osobito u božićnom vremenu. U središtu su priče starica MarryAnne Parkin i mlada obitelj Evans koja se javlja na staričin oglas i dolazi živjeti s njom u raskošnu viktorijansku kuću, a u zamjenu za njezino gostoprimstvo pomaže joj u kućanskim poslovima i održavanju vrta. Saznaj što se dalje događa između starice i mlade obitelji u toj čarobnoj božićnoj priči! 

Američki književnik i odvjetnik John Grisham, najpoznatiji po svojim pravnim trilerima, u romanu Kako preskočiti Božić odmaknuo se od tog žanra te je napisao zabavnu blagdansku knjigu u kojoj se odgovorom na naslovno pitanje pozabavio iz perspektive supružnika Luthera i Nore Krank. Oni odlučuju izbjeći predblagdansko ludilo i božićne dane provesti na Karibima, a jesu li u tom uspjeli, saznat ćeš ako zaviriš među stranice tog duhovitog štiva koje iznosi kritiku konzumerizma, ali i snažnu poruku o čovjekovu nastojanju u činjenju dobra prema ljudima koji nas okružuju. Nasmij se i opusti uz tu zabavnu blagdansku književnu poslasticu!

Blagdanske romanse

Britanska književnica, iz čijeg su pera izašle brojne romantične uspješnice, Lucy Coleman u romanu Božić na idiličnom imanju povest će te na čitateljsko putovanje u Aysbury, idiličan engleski gradić poznat po tradicionalnoj božićnoj plovidbi riječnim kanalom u koji protagonistica Imogen Tolliman dolazi k djedu nakon očeve smrti te upoznaje mladića koji će joj osvojiti srce. Opisujući pitoreskno mjestašce u kojem se rađa ljubav između dvoje mladih u božićnom vremenu, autorica je napisala toplu blagdansku priču o iskrenosti, slijeđenju vlastitih snova, o ljubavi i nadi te o važnosti zajednice. Provedi božićne blagdane na idiličnom imanju s tom knjigom!

Britanska spisateljica Sarah Morgan u svojem je romanu Praporci u snijegu započela obiteljsku priču o trojici braće O´Neil, Jacksonu, Seanu i Tyleru. U toj, prvoj knjizi trilogije u kojoj se usmjerila na Jacksona i njegove ljubavne avanture, upoznajući te i s ostalim članovima obitelji, autorica te vodi u bajkovito fikcionalno zimovalište Snježni kristal u Vermontu. Ta knjiga koja pršti romantikom i humorom, donoseći blagdansku ljubavnu priču progovara i o obiteljskim odnosima, osjećaju napuštenosti i odbačenosti te o toplini obiteljskog doma i važnosti zajedništva. Ako te zanimaju sudbine i druga dva brata, Seana i Tylera, o njima pročitaj u nastavcima Ljeto je krivo za sve i Možda ovog Božića!

U knjizi Pada snijeg: tri blagdanske romanse troje popularnih autora knjiga za mlade, Johna Greena, Maureen Johnson i Lauren Myracle, napisali su zasebne ljubavne priče o različitim likovima kojima je poveznica gradić Gracetown, mjesto u kojem se svi oni susreću na Badnjak tijekom snježne oluje. Jubilej ekspres, Navijastično božićno čudo i Svetac zaštitnik svinja priče su u kojima te, uz ljubavne zaplete, očekuju i nekonvencionalni likovi te doza humora i topline kojom progovaraju o ljubavi, prijateljstvu, značenju blagdana i obitelji te su pravi izbor za blagdansko čitanje. Zaviri u te tri blagdanske romanse koje će te ugrijati u zimskim danima!

Istinska radost Božića

Katolički teolog, bibličar i pisac Scott Hahn, autor brojnih bestselera iz područja teologije, u knjizi Radost svijetu: kako je Kristov dolazak sve promijenio (i još uvijek mijenja) na drukčiji način osvjetljava događaj Isusova rođenja. Oslanjajući se na Bibliju, autor gradi jedinstvenu priču o Svetoj obitelji ispreplićući povijest, vjeru i životna iskustva. Baveći se ključnim pitanjima o prvom Božiću, pisac pruža priliku čitatelju da se pripremi za istinsku radost Božića dubljim razumijevanjem tajne Kristova dolaska te uloge Njegova utjelovljenja u čovjekovu životu. Otkrij jednostavnost i čarobnost božićne priče u toj posebnoj knjizi!

Pregršt zanimljivosti o božićnim običajima i ideja za njegovo slavljenje

Knjiga Božićna čarolija u vašem domu: recepti, prijedlozi kako da sami izradite božićne darove i ukrasite stan autorice Irmele Arnsperger riznica je u kojoj čitatelji mogu pronaći brojne i različite ideje kojima će upotpuniti blagdansko ozračje. U njoj te očekuju slasni blagdanski recepti za slana jela i slastice, ideje za svečano uređenje blagdanskog stola, prijedlozi kako ukrasiti dom, izraditi božićne poklone i čestitke, opis najzanimljivijih božićnih sajmova u Europi i novogodišnjih običaja u nekim zemljama te ideje za proslavu novogodišnje večeri. Zaviri u taj božićni priručnik i inspiriraj se idejama koje ćeš tamo pronaći!

Hrvatska etnologinja Dunja Rihtman-Auguštin napisala je Knjigu o Božiću: Božić i božićni običaji u hrvatskoj narodnoj kulturi u okviru projekta Hrvatski narodni običaji u 20. stoljeću u organizaciji Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Uputivši se u potragu za odgovorom na pitanje o tom kako se u hrvatskoj narodnoj kulturi slavio i slavi Božić, autorica donosi obilnu građu o tom najvećem blagdanu hrvatske narodne kulture koja uključuje i kratak pregled hrvatskih božićnih pučkih popijevki etnomuzikologa i akademika Jerka Bezića. Saznaj više o božićnim običajima u Knjizi o Božiću!

Dođi u Knjižnicu i izaberi neki od tih naslova koji će te uvući u svijet božićne čarolije i snježne idile te su pravi izbor za čitanje u hladnim zimskim danima, u toplini doma. Prelistaj i bilten na posudbenom pultu i informativnim pultovima te saznaj koji su se još naslovi našli na toj blagdanskoj listi!