2. 12. 2022.

Preporuke

Mirjana Franculić
Vlasta Peći Marčetić

Popis preporuka

U ponedjeljak, 28. studenog 2022. godine, na Galeriji svjetlosti održan je susret Čitateljskog kluba Lectoria s posebnim gošćama. Riječ je o suradnji dvaju čitateljskih klubova. Čitateljskom klubu Lectoria u goste je došao Čitateljski klub Kosjenka & Domaći, čije su članice djelatnice Gimnazije „Matija Mesić“ iz Slavonskog Broda.

Studeni je mjesec kad članice Čitateljskog kluba Lectoria Gradske knjižnice Požega tradicionalno čitaju one title i taj je susret uvijek poseban jer sve članice čitaju isti naslov. Ovog studenog to je roman Pavla Pavličića simboličnog naslova Klub čitatelja. Isti roman pročitale su u isto vrijeme i članice Čitateljskog kluba Kosjenka & Domaći, stoga se na susretu klubova održala iznimno zanimljiva rasprava o doživljaju pročitanog.

Ukupno 25 žena različitih dobnih skupina, zanimanja i interesa okupilo se u Gradskoj knjižnici Požega te su uz vino i kolače razgovarale o istom romanu i donijele zajednički zaključak s različitim argumentima o tom koliko im se knjiga svidjela ili ne.

O čemu to Pavličić piše u romanu: U Domu za starije u zagrebačkom Trnju nižu se neobični događaji fantastične naravi. Jedan od glavnih likova, Bakuta, sin korisnice Doma, preuzima na sebe zadatak da uđe u trag uzroku tih čudnovatih pojava, ali i da o tim pojavama sve nas uredno i vjerodostojno izvijesti. Upravo spomenuti niz nesvakidašnjih slučajeva, koji unose nemir u uhodane živote stanovnika doma i njihovih posjetitelja, otvorit će prostor za raspravu o osjetilnim spoznajama: o ukusu, o lijepom i ružnom, visokom i trivijalnom u jeziku, književnosti, slikarstvu, glazbi. Kao što se kultura očituje samo preko različitih kultura, kao što se jezik očituje samo preko različitih jezika, tako se i definicija ljepote u „Klubu čitatelja“ propituje u raspravi o njezinom individualnom poimanju.

Ovakvi susreti na kojima se razgovara o istom književnom djelu i o doživljaju djela te se daju kritike i osvrti rezultiraju ocjenom, preporukom i poticajem na čitanje. Roman su članice vrednovale, školskim rječnikom rečeno, od ocjene dovoljan do odličan, što je iznimno velik raspon različitih mišljenja. Komentirajući, istaknule su: Zamoran, čudan, neobičan, odličan, dosadan, drukčiji… Prošao je Pavličić prosječnom ocjenom 3,58 kod iskusnih čitateljica. Raspravljalo se na susretu glasno, kritično, argumentirano, subjektivno, objektivno i zaključilo se: Mogao je to Pavličić i bolje!

Je li uistinu mogao bolje? Ocijeni sam nakon što posudiš knjigu u Knjižnici i pročitaš!